respublika.lt

Produktai, kurie padeda suliesėti

(0)
Publikuota: 2014 liepos 05 08:30:45, Milda KUINSKAITĖ
×

Pirmiausia reikia pasakyti, kad negalima sušlamšti tortuką su riebiu kremu, paskui užkąsti stebuklingu produktu, ir viskas, tarsi ir nebuvo jokio apsirijimo. Tokių produktų nebūna. Niekas nepakeis taisyklingos mitybos ir judrios gyvensenos. Kalorijas ir riebalus galima sudeginti tik sportuojant ir ribojant maistą. Bet pagerinti, paspartinti medžiagų apykaitą, padėti įsisavinti maisto medžiagas - galima. Tam reikia į valgiaraštį įtraukti daugiau daržovių ir vaisių, o kai kuriuos nedideliais kiekiais valgyti iškart po valgymo.

Kopūstai


Bet kokios rūšies kopūstuose yra labai daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą ir valo šlakus. Antioksidantai stiprina imunitetą. Be to, kopūstuose yra labai daug vitaminų (A, C, E, K, PP ir B grupės) ir mikroelementų (kalcio, fosforo, kalio, magnio, geležies, vario, cinko, mangano, fluoro) bei nepakeičiamų amino rūgščių.

Cinamonas

Šis prieskonis garsėja tuo, kad padeda atsikratyti riebalų ant pilvo. Cinamonas mažina ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, o juk šokinėjant šiam rodikliui ir jaučiame stiprų alkį. Cinamonas išjudina medžiagų apykaitą ir gali padėti įveikti potraukį saldumynams, juk vien kvapu šis prieskonis apgauna organizmą, sukuria saldumo ir sotumo pojūtį, ramina. Galbūt todėl, kad cinamono dedama į kepinius...

Bet kaip tik cinamonu apibarstyti pyragai nepadės suliesėti! Naudingos cinamono savybės tokios kaimynystės "neatlaikys". Taigi cinamonu geriau barstyti vaisių salotas arba dėti jo į vaisių desertus. Cinamonas nerekomenduojamas nėščiosioms, taip pat jį atsargiai reikėtų vartoti sergant kepenų ligomis.

Neriebūs rūgštaus pieno gaminiai
 
Rūgpienyje, varškėje ir jogurte yra hormono kalcitriolio, kuris organizmą aprūpina kalciu ir verčia ląsteles atsikratyti kenksmingų riebalų. Tokiuose produktuose gausu virškinimą ir medžiagų apykaitą gerinančių bakterijų. O išrūgose yra pieno baltymo, spartinančio riebalų metabolizmą, taigi padedantį greičiau atsikratyti lašinukų.

Vanduo

Trūkstant vandens, metabolizmo procesai organizme apmiršta ir jis pradeda kaupti vandenį - iš čia pabrinkimai ir riebalų sankaupos (jose taip pat nemaža vandens). Maža to, troškulį dažnai galima supainioti su alkiu. Todėl, jei labai norite valgyti, tiesiog atsigerkite. Reikia turėti omeny, kad troškulį malšina ir valo tik švarus geriamasis vanduo, negazuotas, be priedų. Sultys, arbatos ir kiti naudingi gėrimai taip pat reikalingi, bet jie neįeina į gydytojų rekomenduojamus 2 l vandens per dieną. Kava ir saldūs gazuoti gėrimai organizmą dehidratuoja.

Krienai


Krienai auga beveik visur, ir jau senovės egiptiečiai mokėjo juos naudoti ir įvairiems patiekalams ruošti, ir gydymo tikslais. Krienai priklauso tai pačiai šeimai kaip ridikėliai ir ridikai, o šios daržovės garsėja savo savybėmis reguliuoti medžiagų apykaitą. Nenusileidžia joms ir krienai: aktyvina virškinimą, reguliuoja žarnyno darbą, neleidžia maisto pertekliui virsti riebalais ir užteršti organizmą. Krienai, kaip ir ridikėliai, nerekomenduotini esant nesveikoms kepenims ir inkstams ir sergant skrandžio uždegimais. Taip pat krienų reikia atsisakyti nėščioms ir maitinančioms moterims.

Papajos

Šiuose vaisiuose yra fermento papaino, kuris žmogaus skrandyje skaido baltymus, taip pat, kaip pepsinas, padeda skaidyti ir riebalus. Todėl jos labai naudingos žmonėms, kurių organizmas nepajėgia įsisavinti baltymų. Bet, kaip ir ananasų, visi fermentai aktyvūs tik 2-3 val. Todėl valgyti papajas reikia iškart po pietų.

Žalioji arbata

Dietologai rekomenduoja šio naudingo gėrimo išgerti ne mažiau kaip 4 puodelius per dieną. Jame yra medžiagų, kurios spartina medžiagų apykaitą ir padeda liesėti. Be to, ši arbata neleidžia susidaryti vėžinėms ląstelėms, stiprina širdį ir kraujagysles. Bet dideli arbatos kiekiai jaudrina nervų sistemą.

Avietės

Šalina iš ląstelių riebalus. O dar avietės pasižymi šlapimo varomuoju poveikiu ir dėl to spartina medžiagų apykaitą, padeda šalinti šlakus ir toksinus. Beje, avietės yra viena iš nedaugelio uogų, kurios nepraranda naudingųjų savybių apdorojant termiškai. Todėl iš aviečių galima drąsiai gaminti skanius desertus.

 

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar gerai, kad Vilniuje šildymas vėl įjungtas, o kituose miestuose nenutrauktas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-4 +4 C

+3 +8 C

0 +7 C

+4 +8 C

+4 +7 C

+9 +12 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s