respublika.lt
e3

Net įprasti miltai gali būti nebemadingi (2)

2018 rugpjūčio mėn. 09 d. 08:02:11
Edita SIAVRIS, Žemės ūkio ministerijos informacija

Balti miltai - bene dažniausias produktas mūsų spintelėse. Prekybininkų teigimu, tarp vartotojų vis dar mėgstamiausi išlieka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, tačiau pastebima, kad sparčiai populiarėja ir spelta, grikių, kukurūzų miltai. Tai siejama su augančios sveikos gyvensenos tendencijomis ir madomis.

 

Ekologiškų miltų paklausa išaugo keliskart

Maxima LT pastebi, kad šįmet kvietinių ir ruginių miltų perkamumas sumažėjo 5 proc., palyginti su pernai. Tačiau kitos rūšies miltų pardavimai auga. Prekybos centro atstovas Paulius Stonis teigia, jog ši tendencija susijusi su sveikatingumo kultūros plėtra. „Vis daugiau žmonių netoleruoja glitimo, tad ieško produktų be jo.

Ekologiškų miltų paklausa per šiuos metus išaugo keliais kartais - ypač perkami pilno grūdo ekologiški miltai“, - sakė jis. P.Stonio teigimu, paprastai miltus, kaip ir kitas sausos bakalėjos prekes, tautiečiai dažniau renkasi rudenį ir žiemą. Tuomet žmonės dažniau linkę gaminti maistą namuose. Dar daugiau miltų nuperkama prieš didžiąsias metų šventes. Labiausiai pirkėjų mėgstama miltų rūšis yra aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, supakuoti po 2 kg.

„Tuo tarpu mūsų konditerijos gaminiuose naudojami kvietiniai aukščiausios rūšies miltai. Dažniausiai jie naudojami kepyklos gaminiams - bandelėms, pyragams, batonams - gaminti. Ruginėms, kvietruginėms duonoms bei duoninėms bandelėms naudojami ruginiai pilno grūdo, ruginiai pasijoti, ruginiai sijoti, spelta miltai, taip pat ir kvietiniai miltai“, - informavo P.Stonis.

Nėra tik sveikų ar tik nesveikų produktų


Desertinės „Liu Patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė „Vakaro žinioms“ pasakojo labai besidominti alternatyvomis, miltais be glitimo, tačiau dalis tokių miltų dažniausiai būna specializuotose parduotuvėse. „Žinoma, nereikia susikoncentruoti tik į aukščiausios rūšies kvietinius miltus, nors kvietiniai miltai, turintys daug glitimo, duoda purumą, gaminys visai kitaip auga. Vis dėlto įmanoma gaminti ir iš ryžių, kukurūzų, migdolų miltų, tačiau tokių miltų savikaina gali išaugti ir 7 kartus. Ne kiekvienas gamintojas apsiimtų tokį dalyką“, - kalbėjo L.Rimgailė.

Pasak jos, visuomenė neturėtų produktų skirstyti į vien sveikus ar vien nesveikus, tas pats liečia ir baltus miltus. „Jeigu net labai sveiką produktą nesaikingai vartosi, jis taps kenksmingas. Vienareikšmiškai mityboje svarbiausia saikas“, - sakė ji ir pridūrė, jeigu negalite toleruoti kvietinių miltų, tai nereiškia, jog miltų kaip tokių išvis turite atsisakyti.

Pasak L.Rimgailės, šiais laikais žmonėms siūlomos alternatyvos, žiūrima, ko vartotojams reikia.

„Iš savo pusės galiu pasakyti, kad buvome padarę vieną seriją desertų, kuriuose nėra nei cukraus, nei kiaušinių, nei laktozės, tai tuos desertus perka ne mažiau nei klasikinius. Vadinasi, žmonėms reikia produktų alternatyvų, tokie jų lūkesčiai“, - tikino pašnekovė.

Situaciją komentuoja Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Prof. Julius KALIBATAS:

Stambaus malimo miltai turi mažiau kalorijų, jie mažiau įsisavinami, o šiais laikais labai daug kas kovoja su antsvoriu. Aukščiausios kokybės kvietiniai miltai - tai grynos kalorijos, labai lengvai įsisavinamos organizmo, tai angliavandeniai. Iš medicininės pusės žvelgiant, rupaus malimo miltai yra geriau. O dar geriau - kai duona su grūdais, pusiau skaldyti grūdai, tai veikia žarnyną kaip šluota. Jeigu žmogus visiškai sveikas, neturi antsvorio, jis gali vartoti ir aukščiausios rūšies miltus.

Žmonių, kurie netoleruoja glitimo, nepadaugėjo. Tačiau jeigu netoleruoja glitimo, aišku, žmogus tą jaučia, yra tam tikra žarnyno simptomatika. Dalis žmonių jau profilaktiškai stengiasi nevartoti kvietinių miltų, nes galvoja, kad glitimas paveiks neigiamai. Tai madų rezultatas.

Verta žinoti kiekvienai šeimininkei ir bandelių mėgėjams

Šiuo metu Žemės ūkio ministerija rengia privalomųjų kokybės reikalavimų miltams bei kruopoms keitimą. Šiame dokumente bus atsižvelgta tiek į šiuolaikinius vartotojų poreikius, tiek ir į šių produktų gamintojų, kepėjų bei konditerių nuomonę.

Lietuvoje maistiniams grūdams, miltams ir kruopoms yra nustatyti privalomieji kokybės reikalavimai. Miltai pagal šiuos reikalavimus yra skirstomi į kvietinius miltus, kietųjų kviečių kruopmilčius, sėleningus kietųjų kviečių kruopmilčius, kietųjų kviečių miltus, kvietruginius miltus ir ruginius miltus. Kvietinių miltų skirstymas remiasi dalelių dydžiu ir pelenų bei baltymų kiekiu.

Tuo tarpu miežinės, perlinės ir kvietinės kruopos skirstomos pagal numerius - pirmą, antrą ar trečią, jie parodo kruopų stambumą.

Pagal Lietuvos standartą (kuris taikomas savanoriškai) kvietiniai miltai yra skirstomi į tipus pagal pelenų kiekio bei šlapiojo glitimo kiekio rodiklius. Pelenų kiekis nurodomas skaičiais nuo 405 iki 1700, didesnis skaičius reiškia didesnį pelenų kiekį. Šlapiojo glitimo kiekis nurodomas raidėmis A, B, C, D, E, F arba G, kuo raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo daugiau glitimo. Kvietinių miltų tipas nurodomas papildomai prie pavadinimo, pvz., „Kvietiniai miltai 550 D“.

Balčiausi miltai, kuriuos deginant susidaro mažiausiai pelenų (žymimi skaičiumi 405), ir turintys daugiausiai glitimo (žymimi raide A), konditerių ir šeimininkių yra laikomi geresnės kokybės miltais, nes jie geriausiai tinka konditerijos gaminiams kepti, tačiau sveikatai palankesni yra rupesni, mažiau valyti miltai, t. y. žymimi kuo toliau nuo abėcėlės pradžios esančia raide.

Tiek Europos Sąjungoje, tiek Lietuvoje yra stengiamasi išskirti ypatingesnės kokybės produktus iš bendro produktų asortimento. Tam panaudojamas ne tik produktų skirstymas pagal klases ar rūšis, bet ir žymėjimas juos specialiais ženklais, pvz., ekologinę gamybą patvirtinančiu ženklu, Saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), Saugomos geografinės nuorodos (SGN), Garantuoti tradiciniai gaminiai (GTG) ženklais, o Lietuvoje dar ir nacionalinės kokybės produkto ženklu „Kokybė“.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (2)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • DIDINS: euro zonos šalies ekonomikai atsigaunant po 2013 m. krizės, Slovėnijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimą 10 proc. per 2 metus.
  • SALA: parduodama viena Folklando salų Peblas - kartu su penkiomis skirtingomis rūšimis pingvinų, gyvenančių čia tūkstančiais, tūkstančiais avių ir dešimtimis paukščių rūšių.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas spaudoj

Ar nemokamai studijavęs jaunimas turėtų atidirbti Lietuvoje?

balsuoti rezultatai

Ar jums yra tekę apsinuodyti kavinėse suvartotu maistu?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  -2     -1 C

-2     -1 C

 

   -3    -1 C

  0    +1 C

 -1     0  C

 

  -2     0 C

    5-9 m/s

    3-6 m/s

 

   2-4 m/s

 

reklama
Kalėdos 2018