Maisto produktų lyderiai
(2)
Milda KUNSKAITĖ
Norint, kad maistas būtų lengvai virškinamas, jį būtina gerai sukramtyti. To buvome mokomi nuo vaikystės, bet mes dažnai ignoruojame dalykus, atimančius mūsų brangų laiką. Valgyti lėtai? Be televizoriaus ir interneto, nebėgant? Retas reiškinys... Labai svarbu ir teisingai gerti vandenį: geriausia tai daryti prieš valgį, likus maždaug pusvalandžiui iki jo. Kuo daugiau gersite, tuo sklandžiau vyks visi procesai virškinimo organuose! Nereikia pamiršti ir to, ką būtent valgote. Šie produktai - gerai virškinamų maisto produktų lyderiai.
|
||||
Maisto produktų lyderiai. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.
|
Jamsas
Jamsas (diaskorėjos šakniastiebiai) - idealus produktas. Daug baltymų ir angliavandenių, kurie pasisavinami tuojau pat, nes daržovėje yra daug vandens. Jei rasite pirkti kokybiško jamso, ilgai negalvokite. Ši daržovė yra kilusi iš Afrikos, bet pasitaiko ir mūsų platumose. Dar vienas naudingas bulvių pakaitalas - topinambai.
Lęšiai
Lęšiuose gausu baltymų ir geležies, juose yra vertingo vitamino B1. Lęšiuose visai nėra riebalų, užtat yra sudėtingųjų angliavandenių, kurie lengvai virškinami, bet ilgam suteikia sotumo jausmą. Iš visų ankštinių lęšiai virškinami geriausiai ir nesukelia jokių problemų.
Avokadai
Neįtikėtinai naudingas produktas! Stiprindamas žarnyno peristaltiką, avokadas palankiai veikia organizmo medžiagų apykaitą, o tai svarbu žmonėms, turintiems antsvorio problemų. Žalioji citrina, žiupsnelis druskos ir kalendra - geriausi avokado palydovai, stiprinantys jo darbą skrandyje ir žarnyne. Valgant avokadus organizme gausėja omega-3 rūgščių, o tai labai palankiai veikia odos būklę ir apskritai sveikatą.
Špinatai
Špinatai garsėja tuo, kad juose gausu mangano, o ši medžiaga būtina geram skydliaukės ir smegenų darbui. Špinatų lapuose taip pat yra lengvai pasisavinamų baltymų. O mineralinės medžiagos - kalcis, magnis, kalis, cinkas ir vitaminai A, E, C, K - padeda iš organizmo šalinti toksinus. Špinatai yra lengvai virškinami ir labai naudingi.
Migdolai
Kadangi šiuose riešutuose gausu ląstelienos, jie padeda optimaliai funkcionuoti virškinimo sistemai. Migdolų luobelė padeda žarnyne augti gerosioms bakterijoms, o tai svarbu žmonėms, kuriuos dažnai kamuoja disbakteriozė arba kurie gydomi antibiotikais. Naudingosios bakterijos ne tik stabilizuoja virškinimo sistemos darbą, bet ir stiprina organizmo imuninę sistemą. Migdolai - lengvai pasisavinami riešutai.
Grūdai, sėlenos
Daiginti kviečiai - tikra dangaus mana. Gryni baltymai, kuriuos organizmas iškart pasisavins! Grūdai ir sėlenos yra nepakeičiami sportininkų ir sunkų fizinį darbą dirbančių žmonių racione. Pusryčiams nesugalvosi geresnio varianto kaip grūdai su vaisiais ir medumi.
Persimonai
Dėl pektinų gausos persimonai yra itin naudingas vaisius virškinimui. Taip pat persimonai - puikus baktericidinis vaistas nuo žarnyno lazdelės ir stafilokokų. Šiuose vaisiuose gausu lengvai pasisavinamos gliukozės, suteikiančios energijos nepertraukiamam širdies ir kraujagyslių sistemos darbui.
Sėmenys
Sėmenys - pirmieji pagalbininkai prastai dirbančiam žarnynui. Juos galima malti kaip kavos pupeles ir vartoti maistui miltelių pavidalu, o galima plikyti. Užplikyti sėmenys išskiria gleives, kurios sutepa skrandį ir žarnyną, todėl visi virškinimo procesai vyksta lengviau. Linai mažina žarnyno įsiurbiamų toksinų kiekį, pasižymi raminamuoju poveikiu.
Jogurtas
Naudingosios bakterijos gerina virškinimą, o pieno baltymai yra lengvai pasisavinami. Visapusiškai naudingas produktas! Tai pavyzdys produkto, kuriuo galima pakeisti saldumynus, vakarinį desertą, užkandį ir bet kurį kitą maistą.
Stenkitės per vieną kartą suvalgyti tik vieną patiekalą - ir virškinimo problemų gerokai sumažės. Nepamirškite ir to, kad lengviausiai pasisavinami, kad ir kaip būtų liūdna, - saldainiai ir panašūs į juos saldumynai. Jie iškart paverčiami riebalais, taigi saldumynų stenkitės valgyti kuo mažiau.
Žalioji arbata
Katechinas - medžiaga, kurios gausu žaliojoje arbatoje. Katechinas spartina virškinimo ir maisto pasisavinimo procesą, todėl žaliąją arbatą rekomenduojama gerti po valgio.
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“
Pasidalink:


Nepykite komentatoriai, bet komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
-
Safyras
2017 sausio mėn. 11 d. 06:39:36
Įdomu, kiek verslininkai sumokėjo žiniasklaidai už tokią nesąmonę.
Tai kaip Lietuvoje žmonės išgyveno ir turėjo stiprius dantis ir
skrandžius be visų tų egzotiškų vaisių? Kuo jau obuoliai ar
kriaušės prastesni už neprinokusius mangus ar avokadus? Kuo jau juoda
arbata prastesnė nuo žalios žiemą? Kuo šaldyti juodieji serbentai
prastesni nuo citrinų? Kai bandoma visas bėdas suversti maistui,
užmirštant, kad dabartiniame amžiuje judėjimo stoka yra didžiausias
priešas ir sumuštiniai, kuriais dabar taip masina prekybos centrai,
vietoj normalaus, karšto maisto... -
ceslovas
2017 sausio mėn. 08 d. 22:11:54
Visiska nesamone, ne viena simtmeti lietuviai neturejo egzotiniu vaisiu ir
neblogai isgyveno, sakyciau vertingiausi lietuviski produktai tai barsciai,
kopustai, ropes, morkos, obuoliai ir uogos is savo sodo.
