respublika.lt

2017 gruodžio 14, ketvirtadienis

koncertas

Maisto produktų lyderiainuotraukos (2)

2017 sausio mėn. 08 d. 09:22:07
Milda KUNSKAITĖ

Norint, kad maistas būtų lengvai virškinamas, jį būtina gerai sukramtyti. To buvome mokomi nuo vaikystės, bet mes dažnai ignoruojame dalykus, atimančius mūsų brangų laiką. Valgyti lėtai? Be televizoriaus ir interneto, nebėgant? Retas reiškinys... Labai svarbu ir teisingai gerti vandenį: geriausia tai daryti prieš valgį, likus maždaug pusvalandžiui iki jo. Kuo daugiau gersite, tuo sklandžiau vyks visi procesai virškinimo organuose! Nereikia pamiršti ir to, ką būtent valgote. Šie produktai - gerai virškinamų maisto produktų lyderiai.

 

Jamsas

Jamsas (diaskorėjos šakniastiebiai) - idealus produktas. Daug baltymų ir angliavandenių, kurie pasisavinami tuojau pat, nes daržovėje yra daug vandens. Jei rasite pirkti kokybiško jamso, ilgai negalvokite. Ši daržovė yra kilusi iš Afrikos, bet pasitaiko ir mūsų platumose. Dar vienas naudingas bulvių pakaitalas - topinambai.

Lęšiai


Lęšiuose gausu baltymų ir geležies, juose yra vertingo vitamino B1. Lęšiuose visai nėra riebalų, užtat yra sudėtingųjų angliavandenių, kurie lengvai virškinami, bet ilgam suteikia sotumo jausmą. Iš visų ankštinių lęšiai virškinami geriausiai ir nesukelia jokių problemų.

Avokadai


Neįtikėtinai naudingas produktas! Stiprindamas žarnyno peristaltiką, avokadas palankiai veikia organizmo medžiagų apykaitą, o tai svarbu žmonėms, turintiems antsvorio problemų. Žalioji citrina, žiupsnelis druskos ir kalendra - geriausi avokado palydovai, stiprinantys jo darbą skrandyje ir žarnyne. Valgant avokadus organizme gausėja omega-3 rūgščių, o tai labai palankiai veikia odos būklę ir apskritai sveikatą.

Špinatai

Špinatai garsėja tuo, kad juose gausu mangano, o ši medžiaga būtina geram skydliaukės ir smegenų darbui. Špinatų lapuose taip pat yra lengvai pasisavinamų baltymų. O mineralinės medžiagos - kalcis, magnis, kalis, cinkas ir vitaminai A, E, C, K - padeda iš organizmo šalinti toksinus. Špinatai yra lengvai virškinami ir labai naudingi.

Migdolai

Kadangi šiuose riešutuose gausu ląstelienos, jie padeda optimaliai funkcionuoti virškinimo sistemai. Migdolų luobelė padeda žarnyne augti gerosioms bakterijoms, o tai svarbu žmonėms, kuriuos dažnai kamuoja disbakteriozė arba kurie gydomi antibiotikais. Naudingosios bakterijos ne tik stabilizuoja virškinimo sistemos darbą, bet ir stiprina organizmo imuninę sistemą. Migdolai - lengvai pasisavinami riešutai.

Grūdai, sėlenos


Daiginti kviečiai - tikra dangaus mana. Gryni baltymai, kuriuos organizmas iškart pasisavins! Grūdai ir sėlenos yra nepakeičiami sportininkų ir sunkų fizinį darbą dirbančių žmonių racione. Pusryčiams nesugalvosi geresnio varianto kaip grūdai su vaisiais ir medumi.

Persimonai


Dėl pektinų gausos persimonai yra itin naudingas vaisius virškinimui. Taip pat persimonai - puikus baktericidinis vaistas nuo žarnyno lazdelės ir stafilokokų. Šiuose vaisiuose gausu lengvai pasisavinamos gliukozės, suteikiančios energijos nepertraukiamam širdies ir kraujagyslių sistemos darbui.

Sėmenys


Sėmenys - pirmieji pagalbininkai prastai dirbančiam žarnynui. Juos galima malti kaip kavos pupeles ir vartoti maistui miltelių pavidalu, o galima plikyti. Užplikyti sėmenys išskiria gleives, kurios sutepa skrandį ir žarnyną, todėl visi virškinimo procesai vyksta lengviau. Linai mažina žarnyno įsiurbiamų toksinų kiekį, pasižymi raminamuoju poveikiu.

Jogurtas

Naudingosios bakterijos gerina virškinimą, o pieno baltymai yra lengvai pasisavinami. Visapusiškai naudingas produktas! Tai pavyzdys produkto, kuriuo galima pakeisti saldumynus, vakarinį desertą, užkandį ir bet kurį kitą maistą.

Stenkitės per vieną kartą suvalgyti tik vieną patiekalą - ir virškinimo problemų gerokai sumažės. Nepamirškite ir to, kad lengviausiai pasisavinami, kad ir kaip būtų liūdna, - saldainiai ir panašūs į juos saldumynai. Jie iškart paverčiami riebalais, taigi saldumynų stenkitės valgyti kuo mažiau.

Žalioji arbata


Katechinas - medžiaga, kurios gausu žaliojoje arbatoje. Katechinas spartina virškinimo ir maisto pasisavinimo procesą, todėl žaliąją arbatą rekomenduojama gerti po valgio.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype
Straipsnio komentarai
 
  Skaityti komentarus (2)

Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • KULTŪRA: Seimas patvirtino 2018 metų biudžetą. Kitų metų kultūros sričiai finansavimas didėja 28 mln. eurų; tai 22 mln. eurų ES investicijų lėšų ir 6,2 mln. eurų didesnė valstybės biudžeto dalis, palyginti su praėjusiais metais.
  • PRALAIMĖJO: Blede vykstančio pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionato I diviziono B grupės turnyro ketvirtosiose rungtynėse trečiadienį Lietuvos rinktinė 1:4 pralaimėjo Lenkijos komandai.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
DARBAS ADMIN

Ar esate patenkinti Vyriausybės darbu per pirmuosius metus?

balsuoti rezultatai

Ar pritariate donorystei?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

   -2  +3 C

   -3   0 C

 

   -1  +3 C

    +1  +4 C

   0  +4 C

 

   0  +3 C

    7-17 m/s

    2-7 m/s

 

      1-6 m/s

 

USD - 1.1736 PLN - 4.2146
RUB - 69.1283 CHF - 1.1647
GBP - 0.8791 NOK - 9.8253
reklama
Respublikos spaustuvė 2014-12