Dainų šventę apkartinęs šios dalyvių maitinimo skandalas, regis, nepraeis be pasekmių. VMVT specialistai fiksavo daugybę maisto tiekėjos VšĮ „Bruneros“ pažeidimų, tarp jų - mažesnės maisto porcijos; karšti gėrimai, pilami į du skaidrius puodelius; vėluojantis maitinimas. „Bruneros“ vadovė komentuoti situacijos nepanoro, sakė, atostogaujanti.
Su teisininkais ruošia pretenziją
Dainų šventės direktorius Saulius Liausa tikino, jog dėl dalyvių maitinimo turima daug pretenzijų, tad dėl tolesnių veiksmų tariamasi su teisininkais. Iš trijų (UAB „Riekė“, UAB „Ovantis“, VšĮ „Bruneros“) maitinimo paslaugų Dainų šventės dalyviams tiekėjų problemų kilo su viena - VšĮ „Bruneros“.
„Esame nepatenkinti paslauga. Nevykdyta sutartis dėl meniu, yra kokybės, temperatūrinių pažeidimų, taip pat pažeidimai dėl maitinimo laikotarpių. Pavyzdžiui, guliašas buvo nekokybiškas, kai kur trūko svorio. Visur budėjo Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ir vakar (pirmadienį, - aut. past.) gavome iš tarnybos visus įvertinimus apie neatitikimus. Dabar su juristais dėliojame pretenziją. Už tą paslaugą, kurios negavome, stengsimės nemokėti“, - teigė S.Liausa.
„Vakaro žinioms“ susisiekus su VšĮ „Bruneros“ vadove Rima Vinčaite, ši komentuoti situacijos nepanoro. „Atsiprašau, aš dabar atostogauju. Yra pas mus marketingas, prašome kreiptis į marketingą“, - nukirto ji. VšĮ „Bruneros“ laimėtų pirkimų vertė siekia daugiau kaip 660 tūkst. eurų. „Riekė“ ir „Ovantis“ kartu laimėjo viešąjį pirkimą, vertą daugiau nei 150 tūkst. eurų.
Feisbukas ūžė nuo Dainų šventės maisto nuotraukų, štai Biržų „Aušros“ pagrindinės mokyklos mokytoja choreografė Asta Vaitiekūnienė savo lėkštėje rado vaistų nuo slogos lapelį. „Pirma reakcija buvo tokia - o kas bus, kai atversiu kitą pusę? Nes ištraukiau tabletėmis į viršų. Ten buvo sinupretas. Tai yra netvarka. Susidaro įspūdis, kad ne mums tarnauja tarnybos, o mes tarnaujam joms - pavėluoti pusryčiai, mes vėluojame į aikštę, bara mus. Pavyzdžiui, pietūs 14 val., o tokiu laiku pristigta maisto, tada vaikai laukia. Ateina vakarienės metas, prieš pat ją atiduoda pietus, - pasakojo A.Vaitiekūnienė. - Maistas retai buvo skanus. Man atrodo, kad agurkai buvo seni. Dalį maisto surinkome ir parsivežėme šuniukams. Skųskis nesiskundęs, niekas nepasikeis.“ Pašnekovė pasakojo, jog jų kolektyve priešpaskutinę koncerto dieną apsinuodijo viena mergaitė, vėmė, viduriavo, buvo pakilusi temperatūra. „Atsipiepsino“ tik po savaitės, bet niekur nesikreipė, nes mama medikė, matyt, problemą išsprendė“, - svarstė A.Vaitiekūnienė.
Kitos Dainų šventės dalyvės - Alytaus muzikos mokyklos liaudiškos muzikos kapelos vadovė Rita Frendzelienė pasakojo, jog pusryčiams gavo šaltą, neišvirusią 5 grūdų košę, kurios vaikai nevalgė, ir šaltos arbatos. Tačiau maitinimu Kalnų parke pašnekovė tikino buvusi patenkinta ir ji, ir vaikai.
Begalė pažeidimų
Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė „Vakaro žinias“ informavo, jog pažeidimai fiksuoti dėl VšĮ „Bruneros“ veiklos. Tarp nustatytų pažeidimų - maisto vėlavimas, ne visada ir ne visi patiekalai buvo būdingos išvaizdos ir juslinių savybių (sulipę makaronai, nebūdingos konsistencijos guliašas), nustatyta keliasdešimt atvejų, kai maisto temperatūra nebuvo tinkama - maistas buvo atšalęs. „Esame nustatę, kad karšta arbata pusryčiams buvo pilstoma į skaidrius plastikinius puodelius. Viena porcija buvo pilama į du puodelius, kad jie nesideformuotų, kyla pagrįstas klausimas, ar puodeliai tinka karštam gėrimui? Į tai atsakymo kol kas nesame gavę. Taip pat ne visada buvo gamintas maistas, laikantis suderinto valgiaraščio. Pavyzdžiui, vietoj pieniškų dešrelių ir makaronų pusryčiams buvo patiekta ryžių košė su razinomis. Taip pat būta svorio neatitikimų, buvo dedama mažiau maisto, nei turėjo būti. Pavyzdžiui, kalakutienos dešrelių deklaruojamas svoris turėjo būti 140 g, o faktiškai buvo įdėta 103 g. Daržovių deklaruotas svoris porcijoje turėjo būti 150 g, tačiau faktiškai buvo įdėta 68 g“, - dėstė D.Ruželienė ir pridūrė, jog pradžioje maisto buvo dedama per daug, paskui, matant, kad dalyvių skaičius didelis, porcijos buvo mažinamos.
Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja akcentavo, kad pagrindinis skundų turinys buvo vėluojantis, neskanus maistas. Skundų, kad kažkam buvo bloga nuo maisto, VMVT nei iš dalyvių, nei tokios informacijos iš gydymo įstaigų negavo. Informavus, kad būtas neoficialus vienas atvejis (kurį minėjo Asta Vaitiekūnienė, - aut. past.), D.Ruželienė atkreipė dėmesį, kad jei tai būtų susirgimas nuo maisto, būtų masinis apsinuodijimas maistu. „Pavienių žmonių, kurie pasijunta blogai, būna. Neatmeskime ir tos galimybės, kad jie atvažiuoja iš namų ir laiko maistą krepšiuose“, - teigė ji.
Santaros klinikų Infekcinių ligų centro medikai Dainų šventės metu žymaus ar neįprasto vasaros metui pacientų srauto padidėjimo dėl apsinuodijimų nepajuto.