respublika.lt

A.Veryga margarino jau atsikando (18)

2018 birželio mėn. 22 d. 07:29:22
Aida VALINSKIENĖ

Vakar sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė laikinai atšaukiantis nurodymą jau šių metų rugsėjį vaikų ugdymo įstaigose sviestą keisti aliejumi arba margarinu, nes „mūsų žmonėms reikia daugiau laiko apsiprasti su pokyčiais“. Ministerijos atstovai įrodinėjo, kad margarinas yra sveikesnis pasirinkimas, tačiau medikai ir mitybos specialistai tokius teiginius argumentuotai neigia.

 

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas, patvirtintas Vaikų maitinimo tvarkos aprašas nedraudžia ugdymo įstaigose naudoti sviesto. Yra tik rekomendacija sviestą, kur įmanoma, keisti aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. Margarinas turi būti nehidrintas, t.y. be transriebalų.

„Atkreipiame dėmesį, kad sparčiausiu sveikatos gerėjimu pasižyminčiose Šiaurės šalyse vaikų maitinimui sviestas apskritai neleidžiamas. Vietoje jo tiekiamas minkštas nehidrintas margarinas“, - teigia A.Kranauskas.

Jis akcentuoja, kad geriau visai nevartoti nei sviesto, nei margarino, nes šalies gyventojams riebalų tikrai netrūksta. Negana to, kietieji riebalai (sviestas ir margarinas) yra nepalankūs sveikatai, prisideda prie gyventojų sergamumo ir mirštamumo nuo infarktų ir insultų, cukrinio diabeto, vėžio bei nutukimo didėjimo. Sveikesnis kietųjų riebalų pakaitalas yra alyvuogių arba rapsų aliejus.

Tačiau, jei kietieji riebalai būtini, geriau rinktis margariną, o ne sviestą. Visų pirma todėl, kad svieste yra didesnis bendras riebalų kiekis nei margarine. Svieste yra 2-3 kartus daugiau nei margarine nepalankių sveikatai sočiųjų riebalų rūgščių. Svieste yra cholesterolio, o margarine jo visai nėra. Svieste yra kelis kartus daugiau kraujagyslėms agresyvių miristo ir palmitino rūgščių nei margarine. Svieste yra laktozės, kurios dalis gyventojų netoleruoja, o margarine jos nėra.

A.Kranausko teigimu, šiuolaikinis margarinas dažniausiai gaminamas be hidrinimo ir jame nesusidaro transriebalai. Tiesa, norint būti tuo tikram, reikia skaityti etiketes.

Laikyti margariną nenatūraliu, o sviestą - natūraliu, ministerijos atstovo teigimu, yra neteisinga, nes gaminant sviestą jis pereina apie 15 technologinių perdirbimo etapų. Abu produktai vienodai nenatūralūs.


Situaciją komentuoja aikų gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas:

- Negalėčiau kategoriškai teigti, kad kažkuris vienas iš šių produktų blogas, o kitas - geras. Ir vienas, ir kitas turi tam tikrų trūkumų. Vis dėlto sveikiems vaikams aš siūlyčiau duoti sviestą.

Visų pirma todėl, kad sviestas yra natūralesnis produktas nei margarinas. Nors SAM atstovai teigia, kad margarinas yra natūralus produktas, taip nėra. Tiesa, šiais laikais kitas paruošimo metodas ir tų baisiųjų transriebalų rūgščių atseit nėra, bet vėlgi žiūrint kokiu metodu margarinas buvo daromas.

Sviesto siūloma atsisakyti, nes jis turi sočiųjų riebalų rūgščių. Sakoma, kad jos gali lemti blogojo cholesterolio padidėjimą kraujyje. Tačiau pagal mitybos normas iki 10 proc. šių riebalų rūgščių yra leidžiama. Margarine jų nėra, bet jame kartais atsiranda transriebalų rūgštys, kurios dar blogesnės už tas sočiąsias. Tiesa, tai priklauso nuo gamybos proceso.

Kitas klausimas - iš ko daromas margarinas? Maišomas vadinamasis kietas aliejus, kuris kambario temperatūroje yra kietas (kokosų, palmių), su skystu augaliniu aliejumi. Tad jame sočiųjų riebalų lyg ir nėra, bet... Ar kokosų ir palmių aliejai yra labai sveiki, ekologiški ir organizmui reikalingi? Savo maistine verte jie, tiesą sakant, nėra labai vertingi, nes neturi būtinųjų riebalų rūgščių. Pridedant skystų aliejų šis trūkumas lyg ir kompensuojamas. Tačiau kitas klausimas - iš kur tas kokosų ir palmių aliejus gaunamas, ar jis yra ekologiškas? Tą nelabai įmanoma sužinoti. Aliejai, kaip ir bet kuris riebalas, yra labai geras tirpiklis įvairiems organiniams teršalams, pesticidams.

Keičiame sočiąsias riebalų rūgštis, esančias svieste, į nesočias, kurios yra margarine - tai vienintelis margarino privalumas prieš sviestą. Bet vėlgi - jeigu mes suvalgome nedaug sviesto (žinome, vaikai jo tikrai nedaug valgo), tas nedidelis sočiųjų riebalų kiekis neturi sveikatai jokios neigiamos reikšmės.

SAM mitybos pavyzdžiu nurodo Skandinavijos šalis. Tačiau jeigu palygintume skandinavų ir mūsų vaikų sveikatą, sakyčiau, kad jų vaikai yra ligotesni. Alerginėmis ligomis jie serga tikrai dažniau, sunkiomis uždegiminėmis žarnyno ligomis - Krono liga, opiniu kolitu - 3-4 kartus dažniau nei mūsų. Vaikų cukrinio diabeto atvejų pas mus pradėjo daugėti tik pastaraisiais metais, o Skandinavijos šalyse šie skaičiai milžiniški jau gerą dešimtmetį. Tad realiai skandinavų vaikų sveikata nėra tokia gera, kad reikėtų sekti jų pavyzdžiu.

Kitas dalykas - margarine nėra cholesterolio, o svieste jo yra. Daugelį metų buvo sakoma, kad cholesterolis yra didžiulis „baubas“, bet pastaraisiais metais požiūris pradėjo keistis. Cholesterolis yra labai svarbi medžiaga žmogaus organizmui - iš jo gaminasi hormonai, tulžies rūgštys, jis įeina į daugelio ląstelių sudėtį. Kai jo per daug - blogai, tačiau kai jo trūksta - vėl gi blogai.

Abibendrindamas noriu pasakyti, kad nematau didelio reikalo sviestą keisti margarinu, ypač vaikams, kurie to sviesto apskritai suvalgo nedaug. Viskas priklauso nuo kiekio. Jeigu valgysi kilogramais, tiek vienu, tiek kitu atveju turėsi problemų.

Kalorijų ir margarinas, ir sviestas turi tiek pat, tad kalorijų mažiau vaikai nesuvartos. Pasikeis tik tai, kad su margarinu gaus šiek tiek kitokių riebalų. Bet tik tuo atveju, jei tas margarinas bus tikrai kokybiškas. O kokybiškas margarinas - nėra pigus.

Situaciją komentuoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė:


- Lietuvos gyventojai, taip pat ir vaikai, suvartoja per daug riebalų, ypač sudarytų iš sočiųjų riebalų rūgščių. Tad sviesto keitimas aliejumi tikrai priimtinas. Tačiau keisdami sviestą margarinu nesuformuosime įpročio vartoti mažiau riebalų. Margarinas yra mažiau riebus, tad, norint gauti tą patį riebalų kiekį, jo gali būti sunaudojama daugiau.

Sviesto, kaip ir kitų pieno produktų, riebalų sudėtis yra unikali, nes jie sudaryti iš įvairaus ilgio riebalų rūgščių. Jame yra butiro riebalų rūgšties, kurios nėra kituose produktuose. Ši rūgštis pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu, be to yra daug geriau įsisavinama nei kiti riebalai, o tai svarbu vaikams. Nėra svarių įrodymų, kad pieno riebalai yra susiję su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Margarino riebalų rūgščių sudėtis priklauso nuo to, kokie aliejai yra vartojami jų gamyboje. Dažniausiai užrašoma „augaliniai aliejai“, tad tiksliai sužinoti aliejaus kilmės neįmanoma. Daugelyje margarinų yra kalio sorbato E202, kuris yra draudžiamų maisto priedų sąraše.

Natūralu, kad sviestas pereina tam tikrą gamybos procesą, nes jis nėra žaliava. Ar produktas yra natūralus, ar ne, tikrai nenurodo jo gaminimo etapų skaičius, o nurodo tai, kad pagamintas iš natūralių medžiagų, šiuo atveju - grietinėlės.

Aš savo pacientus mokau, kad renkantis iš kelių tam tikros rūšies produktų, kartais užtenka atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių sąrašą - kuo jis trumpesnis, tuo mažiau įvairių priedų jame. Sviesto sudedamųjų dalių sąrašas sudarytas iš 1 ingrediento, o margarino - vidutiniškai iš 10-15 punktų.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (18)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • AUKOS: šeštadienį Indijoje mažiausiai šeši turistai žuvo, o dar keliolika buvo sunkiai sužeisti, kai jų autobusas kaktomuša susidūrė su sunkvežimiu.
  • MIRĖ: šeštadienį po ilgos ligos Pekine mirė žinomas branduolinės fizikas specialistas, Kinijos Mokslų akademijos narys Cheng Kaijia.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas spaudoj

Ar gerai, kad privatūs darželiai ima didelius mokesčius, bet nesirūpina vaikų gerove?

balsuoti rezultatai

Kaip vertinate savo finansinę padėtį?

balsuoti rezultatai
reklama
liu desertine 2
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  -1   +3 C

    -1   +2 C

 

   0 +1 C

  0  +61 C

   +1  +3 C

 

   +1  +2 C

 1m/s

 3m/s

 

   2-3 m/s

 

USD - 1.1346 PLN - 4.3154
RUB - 74.9036 CHF - 1.1431
GBP - 0.8835 NOK - 9.6118
reklama
Ukis 2018