respublika.lt

Skirtumas vištai, bet ne kiaušiniui (2)

2019 kovo mėn. 02 d. 10:07:15
Lana JANMERĖ

Parduotuvių lentynose siūlomos kiaušinių pakuotės būna pažymėtos antspaudu, nurodančiu, kokiomis sąlygomis yra laikomos vištos: 0 - ekologiniame ūkyje laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 1 - laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 2 - ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai; 3 - narvuose laikomų vištų kiaušiniai. Kuo jie skiriasi? Įdomu, kad pastarųjų trijų rūšių maistingumo vertės skirtumas žmogaus organizmui yra nežymus, nes mineralų ir vitaminų kiekis juose beveik vienodas. Tokią informaciją įrodo naujausias tyrimas, kurį atliko Latvijos gyvybės mokslų ir technologijų universiteto Maisto technologijos fakulteto mokslininkė Asnatė Kirsė-Ozolinja.

 

Tyrimui buvo pasirinkti AS „Balticovo“ (pirmaujančio šviežių kiaušinių ir jų produktų gamintojo Šiaurės Europoje) trijų rūšių - laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų - kiaušiniai. Tyrimo metu buvo lyginama jų cheminė sudėtis ir mikrobiologinė kokybė. Nustatyta, jog visos kiaušinių rūšys atitinka maistinę vertę reglamentuojančius teisės aktus. Taip pat įvardinti tam tikri nedideli skirtumai, kurie, kaip pažymima, maistinei vertei įtakos neturi. Į tyrimą nebuvo įtraukti ekologiški kiaušiniai, nes vištos ekologiniuose ūkiuose lesinamos ekologišku lesalu, o jų dedami kiaušiniai priklauso kitai kategorijai.

Cholesterolio kiekio skirtumai maži

Palyginus skirtingomis sąlygomis laikomų vištų kiaušinių maistingumo parametrus, pastebėta, kad narvuose laikomų vištų kiaušiniuose yra keliais gramais mažiau baltymų negu laisvai ir ant kraiko laikomų vištų kiaušiniuose. „Šis kelių gramų baltymų trūkumas narvuose laikomų vištų kiaušiniuose neturi jokios įtakos jų maistingumui“, - paaiškino mokslininkė A.Kirsė-Ozolinja. „Be abejo, jeigu norėdami priaugti svorio, per dieną suvalgote kilogramą kiaušinių, susidarys nemažas, apie 20 g, trūkumas. Tačiau eilinis žmogus suvalgo 1-2 kiaušinius per dieną, todėl baltymų kiekio skirtumas sudaro tik apie 1-2 gramus.“

Tyrimas nustatė dar kelis nežymius maistinių parametrų skirtumus. Paaiškėjo, jog laisvėje laikomų vištų kiaušiniuose yra 10 proc. mažiau riebalų (t. y. 1-2 gramai), tačiau ir laisvėje, ir ant kraiko laikomų vištų kiaušiniuose yra daugiau cholesterolio negu narvuose laikomų vištų kiaušiniuose - atitinkamai 32 ir 64 proc. „Cholesterolio kiekis - labai aktuali tema visuomenei, ypač žmonėms, turintiems problemų su jo reguliavimu. Tyrimu nustatyta, kad narvuose laikomų vištų kiaušiniuose yra mažiau cholesterolio nei kitų rūšių kiaušiniuose, tačiau reikia pažymėti, kad kiaušiniuose esantis cholesterolio kiekis turi minimalų poveikį sveiko žmogaus bendram cholesterolio lygiui“, - teigia mokslininkė.

Skirtingi vitaminai

Tyrimas taip pat atskleidė, jog laisvėje laikomų vištų kiaušiniuose yra šiek tiek mažiau vitaminų A ir E, bet daugiau vitamino D ir biotino. O ant kraiko laikomų vištų kiaušiniuose yra mažiausias vitaminų B1 ir B9 kiekis. Tačiau visų rūšių kiaušiniai yra vitaminų A, E, B2, fosforo ir seleno šaltiniai.

Teigiama, jog laisvėje laikomų vištų kiaušinių privalumas - didesnis jodo kiekis. Pastarasis naudingas jo stokojantiems žmonėms, pavyzdžiui, nėščiosioms. Kitų tirtų vitaminų ir mineralų kiekis visų trijų rūšių kiaušiniuose per mažas ir nesudaro 15 proc. rekomenduojamos paros dozės 100 g produkto. Tokio rodiklio nepasiekia nė vienos rūšies kiaušiniai. Vadinasi, mityba turinti vien kiaušiniais neaprūpintų organizmo visais reikiamais vitaminais.

Tyrimo duomenimis, skirtingomis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniuose baltymų ir riebalų kiekis neženkliai skiriasi, tačiau baltymų, mononesočiųjų ir omega 3 riebalų rūgščių visose kiaušinių rūšyse yra gana dideli kiekiai. Apskritai tirtų kiaušinių maistinės vertės skirtumai buvo per maži tam, jog būtų galima išskirti kurią nors tinkamiausią žmonių mitybai kiaušinių rūšį.

Sezoniniai svyravimai


Toks tyrimas Latvijoje atliktas pirmą kartą, tad tai tik pirmas žingsnis išsamios analizės link. Tokie tyrimai ir jų rezultatai gali turėti įtakos ateityje, gerinant vištų dedeklių lesinimą. Tiesa, pažymima, jog tyrimas buvo atliktas praėjusių metų rugsėjo pradžioje, todėl jį pakartojus kitu metų laiku rezultatai gali skirtis. Visus metus atliekamų tyrimų ryškiausi skirtumai būtų susiję su laisvai laikomų vištų kiaušiniais, nes vasarą, skirtingai nei žiemos metu, vištos susiranda maisto lauke. Tai turi didelę įtaką mineralų ir vitaminų įvairovei. Tačiau šio tyrimo išvadų pakanka įrodyti, kad vištų laikymo sąlygos neturi didelės įtakos kiaušinių sudėčiai ir kokybei.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (2)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Ar reikia įteisinti nelietuviškų raidžių rašybą pasuose?

balsuoti rezultatai

Ar bijote skraidyti lėktuvais?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

 +14 +16 C

  +14 +15 C

 

 +10 +12 C

+25 +27 C

 +20 +24 C

 

+19  +21 C

0-3 m/s

 0-4 m/s

 

 1-6 m/s

 

reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis