Mitai apie grybus, kurie nustebinsnuotraukos (1)

2018 rugsėjo mėn. 05 d. 06:51:22 Perskaitė 835

Ar grybais galima keisti mėsą, ar tiesa, kad jie pasižymi priešvėžiniu poveikiu ir ar tikrai voveraitės yra tokios naudingos sveikatai?

 

Naudingiausi grybai - baravykai

Iš tiesų:
grybų naudingumas - sąlygiškas. Nenuodingas - jau gerai. Pagrindinis jų pliusas yra nevirškinama ląsteliena, kurios labai reikia žarnynui. Baravykai savo sudėtimi nuo kitų grybų iš esmės nelabai skiriasi. Mes juos mėgstame ne dėl naudingumo, o dėl nepakartojamo skonio, aromato ir gebėjimo išlaikyti grožį net po kulinarinio apdorojimo.

Grybai yra blogai ir ilgai virškinami, todėl juos reikia smulkiai supjaustyti, kad procesas paspartėtų


Iš tiesų: jūs, aišku, galite juos susmulkinti, bet po to jie bus virškinami lygiai taip pat sunkiai ir ilgai. Polisacharidas chitinas, sudarantis grybo ląstelių sieneles, yra išvis neįsisavinamas - žmogaus organizme nėra tam tinkamo fermento. Vis dėlto, smulkiai supjausčius grybą ir apdorojus termiškai, baltymai, pridengti polisacharidiniu karkasu, taps labiau prieinami mūsų fermentams.

Grybai puikiai pakeičia mėsą, nes juose yra daug baltymų

Iš tiesų:
galima sakyti, jie puikiai pakeičia padažą mėsai. Grybų pagrindinė sudedamoji dalis yra vanduo, o baltymų juose yra ne daugiau kaip 3 procentai, ir biologiškai jie yra sunkiai prieinami. Net griežtiems vegetarams, lygiai kaip ir kitų mitybos tipų šalininkams, grybai - ne daugiau kaip skanus aromatingas prieskonis ir padažo pagrindas. Baltymų jie gauna iš kruopų ir ankštinių.

Džiovinti grybai - naudingesni už šviežius

Iš tiesų:
grybų naudingumas nėra jų didžiausias pranašumas. Džiovinti grybus - tai tik laikymo būdas, o gaminami jie lygiai taip pat kaip ir švieži. Tiesa, baravykai džiovinami įgauna papildomo aromato ir skonio, bet naudingumo nepadaugėja.

Grybai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis

Iš tiesų:
kol kas nė vieni priešvėžiniai vaistai iš grybų nėra sukurti. Apie tai išties rašoma, bet publikacijų yra ne daugiau kaip apie kefyro ar juodųjų ridikų gydomąsias savybes. Grybai - kulinarinis džiaugsmas, o ne medicininė žaliava. Garsiausias vaistas, išgautas iš grybų, yra penicilinas. Atrastas jau praėjusio amžiaus pradžioje, jis pradėjo naują kovos su infekcijomis erą.

Grybų vaikams iki 12 metų geriau neduoti

Iš tiesų:
tai yra paplitęs prietaras. Daugybė vaikų valgo grybus, giria ir puikiai jaučiasi.

Voveraitės padeda kovoti su kirminais

Iš tiesų:
jeigu maitinsitės vien voveraitėmis, kirminai po kurio laiko iš bado gal ir nusibaigs... Ne, voveraitėmis gydytis neverta, jomis reikia mėgautis, tai vienas skaniausių grybų. Anksčiau medicinoje buvo plačiai taikomi išties efektyvūs natūralios kilmės vaistai nuo kirminų - moliūgo sėklos, kelminis papartis, bitkrėslės žiedai, bet pagal veiksmingumą ir saugumą jie nusileidžia šiuolaikiniams preparatams.

Grybuose nėra jokių vitaminų

Iš tiesų:
grybų negalima vertinti kaip rimto vitaminų šaltinio, nors juose yra nemažai vitaminų C, PP, kai kurių grupių B. Bet jie beveik visiškai suyra grybus verdant. Išimtis - rauginti grybai, juose gausu vitamino C.

Naudingiausia grybo dalis - kepurėlė, todėl kotelius galima apskritai išmesti

Iš tiesų:
kadangi ypatingu naudingumu, kaip sakyta, grybai nepasižymi, ir kepurėlės nėra daug naudingesnės. Tradiciją kai kuriuose grybinguose regionuose vartoti tik kepurėles lemia vien jų geresnis skonis.





"Respublikos" leidiniai", Smetonos g. 2, Vilnius, Tel. , Faks. , El. paštas info@respublika.net