respublika.lt

2017 kovo 25, šeštadienis

Koks bus ateities maistas?nuotraukos (7)

2016 gruodžio mėn. 23 d. 08:56:05
Milda KUNSKAITĖ

Jau 2013 metais Bilas Geitsas (Bill Gates) teigė, kad maistui seniai laikas tapti tokiu pačiu inovacijų objektu kaip, pavyzdžiui, virtualioji tikrovė arba dirbtinis intelektas. Per artimiausius 30-40 metų Žemės gyventojų pagausės iki 9 mlrd. žmonių, ir aprūpinti tiek žmonių maistu dabartinė maisto pramonė gali tiesiog nepajėgti. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, jau dabar apie 30 proc. Žemės gyventojų kenčia dėl maisto trūkumo. Visuotinį maisto trūkumą žmonija gali pajusti jau apie 2050 metus. Minesotos universiteto mokslininkai prognozuoja, kad iki 9 mlrd. ar daugiau pagausėjusi žmonija nebepajėgs savęs išmaitinti. Todėl jau dabar pasaulio mokslininkai kuria ateities maistą.

 

Medūzos

Medūzų populiacija pasiekė kritinę ribą - tai savo 2013 m. ataskaitoje teigė Jungtinės Tautos. Medūzos kelia pavojų laivams, užkemša elektrinių nuotakius ir ėda savo konkurentus mitybos grandinėje. Azijos šalyse medūzos pačios tapo maistu, jos yra vadinamos „krištoline mėsa“. Specialistai pataria perimti azijiečių patirtį: „Jei negalite su jomis kovoti, valgykite jas.“ Tai sumažins medūzų populiaciją ir aprūpins žmoniją papildomu maistu. Medūzose gausu naudingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat mažai kalorijų.

Maistas iš 3D spausdintuvo

Namai, protezai, ginklai ir dar daug kas... 3D spausdinimo technologijos galimybės kasmet didėja. Ir nėra nieko keista, kad mokslininkai pabandė išspausdinti valgį. Vienas pirmųjų tokio įrenginio prototipą pristatė amerikietis inžinierius Anjanas Kontrektoras (Anjan Contractor) iš „Systems & Materials Research Corporation“. Netrukus jo išradimu susidomėjo NASA ir skyrė lėšų tolesniems tyrinėjimams. Maistą spausdintuvas sukuria iš keleto maistingųjų komponentų, esančių specialiose kasetėse. Jų galiojimo laikas - ne mažiau kaip 30 dienų, ir tai išsprendžia greitai gendančių produktų problemą.

Maistas milteliais

Amerikietis programuotojas Robas Reinhartas (Rob Rhinehart) 2013 m. pristatė miltelių kokteilį, pavadintą „Soylent“, kuris, kūrėjo tvirtinimu, gali visiškai pakeisti tradicinį maistą. Viskas, ko reikia prieš vartojant, - tiesiog praskiesti mišinį vandeniu. Kokteilyje jau yra būtinas vitaminų, amino rūgščių, riebalų, angliavandenių ir baltymų kiekis. Pats R.Reinhartas eksperimentuodamas visą mėnesį maitinosi tik „Soylent“ milteliais. Per tą laiką jis numetė porą antsvorio kilogramų, jautėsi sveikas ir energingas, o svarbiausia - negalvojo apie maistą. Vėliau rinkoje pasirodė kiti miltelinio maisto analogai. Vienas tokių - organinis kokteilis „Ambronite“, tinkantis net vegetarams. Jo kūrėjai akcentuoja produkto natūralumą, jo sudėtyje - ekologiški obuoliai, uogos ir smulkinti riešutai. Viena „Soylent“ porcija kainuoja 2,5 dolerio, o ją suvartojus alkio nejuntama 5-6 val.

Maistinis pleistras


Transderminis pleistras - medicinoje ne naujas žodis. Šiandien jis vis dažniau naudojamas atsisakant rūkymo. Šio amžiaus pirmojo dešimtmečio viduryje mokslininkai drauge su JAV gynybos departamentu pradėjo kurti maistinį pleistrą, iš kurio organizmas gautų būtinų mikroelementų ir vitaminų. Pagal jo kūrėjų idėją biologiškai aktyvios medžiagos turi būti įsiurbiamos per odos poras, o paskui kraujagyslėmis išnešiojamos po organizmą. Į pleistrą įmontuota mikroschema nuskaitys informaciją apie žmogaus sotumą ir esant reikalui organizmui duos „papildomą porciją“. Pirmiausiai maistinis pleistras pravers kariškiams karo veiksmų zonoje, kosmonautams ir šachtininkams.

Įkvepiamas maistas

Užuot kramčius ir rijus, biomedicinos specialistas prof. Deividas Edvardsas (David Edwards) iš Harvardo universiteto pasiūlė maistą įkvėpti. 2011 m. jis pristatė aparatą „Le Whaf“ - įrenginį, kuriame į stalą patiekiamas valgomas rūkas. Šiuo aparatu garais galima paversti, tarkime, pomidorų sriubos arba šokoladinio torto skonio skystą medžiagą ir net alkoholį. Kad produkto būtų galima įkvėpti ir pajausti jo skonį burnoje, D.Edvardsas sukūrė specialų stiklinį vamzdelį.

Augalinės kilmės kiaušiniai

Bilo ir Melisos Geitsų fondas investavo į augalinės kilmės kiaušinių kūrimą. Veganiškiems kiaušiniams, kurie yra milteliai, naudojami ruošiant patiekalus, pagaminti buvo atrinkta 12 augalų, tarp jų atsidūrė ir žirniai. Pusfabrikatis buvo pavadintas „Beyond Eggs“ ir JAV buvo pradėtas pardavinėti 2013 m. Augaliniuose kiaušiniuose nėra antibiotikų, cholesterolio ir kenksmingų mikroorganizmų. Be to, jie yra ekologiški, o gaminami etiškai - „be vištų“. Jungtinės Tautos prognozuoja, kad ateityje gyvulinės kilmės produktų kaina gerokai išaugs. Vadinasi, bus būtina juos pakeisti populiarių produktų analogais, gautais iš augalinių komponentų. Be to, jie padės kovoti su badu trečiojo pasaulio šalyse.

Mėsa iš mėgintuvėlio

Jau praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje Vinstonas Čerčilis (Winston Churchill) sakė: „Po 50 metų mes absurdiškai neauginsime viso viščiuko, kad valgytume tik krūtinėlę arba sparnelius, o tinkamoje aplinkoje auginsime tas dalis atskirai.“ Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas apsiriko keletu dešimtmečių. Pirmasis 140 g jautienos gabalėlis, išaugintas laboratorijoje iš kamieninių ląstelių, buvo pristatytas 2013 m. „Mėsą iš mėgintuvėlio“ užaugino prof. Marko Posto (Mark Post) komanda iš Mastrichto universiteto, pagrindinis projekto investuotojas buvo „Google“ įkūrėjas Sergejus Brinas. Dirbtinei mėsai sukurti jis skyrė 300 tūkst. dolerių. Tada jautienos paragavo keletas savanorių, bet jos skoniu liko nepatenkinti. Paskui laboratorijos darbuotojai gerino mėsos kokybę ir bandė sumažinti jos kainą; 2015 m. produkto kilogramo savikaina sudarė 80 dolerių. „Mėsa iš mėgintuvėlio“ ant parduotuvių lentynų gali pasirodyti po 5-10 metų, ir vis daugiau žmonių ją rinksis etiniais sumetimais.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype
Straipsnio komentarai
 
  Skaityti komentarus (7)

Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PASVEIKINO: prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Pasaulio specialiosiose olimpinėse žiemos žaidynėse Austrijoje 23 medalius iškovojusius Lietuvos sportininkus.
  • FINALAS: Kaire vykstančio pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės antrojo etapo vyrų finale penktadienį lietuvis Dovydas Vaivada užėmė 20-ąją vietą.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
jogle rugsejis

Kaip įveikti tuberkuliozę?

balsuoti rezultatai

Ar keliaujate į užsienį apsipirkti?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

 -1   +3 C

  -4   +1 C

 

   -2    +1 C

  +6   +10 C

  +4   +6 C

 

    +5   +7 C

    2-6 m/s

     5-10 m/s

 

      3-8 m/s

USD - 1.0805 PLN - 4.2695
RUB - 61.6859 CHF - 1.0718
GBP - 0.8660 NOK - 9.1793
reklama
Respublikos spaustuvė 2014-12