respublika.lt
e3

Kaip SSRS buvo kovojama su „Daktariškos“ trūkumu (9)

2018 spalio mėn. 08 d. 07:19:11
Milda KUNSKAITĖ

„Daktariška“ dešra ilgus metus buvo vienas iš sovietinės šeimos gerovės simbolių. Prie jos išsirikiuodavo eilės, jos būdavo dedama į visų mėgstamą baltąją mišrainę, be „Daktariškos“ nebūdavo įmanoma įsivaizduoti šiupininės sriubos, sumuštiniai su šia dešra iškilmingai gulėdavo partijos komitetų bufetuose. Kaip atsirado ši tikrai legendinė dešra?


Tai, ką skyrė daktaras

Dešros „Daktariška“ (GOST 23670) tiksli atsiradimo data yra gerai žinoma - 1936 metų balandžio 29-oji, kai nurodžius maisto pramonės liaudies komisarui Anastasui Mikojanui buvo pradėta jos masinė gamyba. Dešros receptą sukūrė mėsos pramonės visasąjunginis mokslo tyrimo institutas, ji išsiskyrė tuo, kad jos sudėtyje buvo mažiau riebalų, užtat daug baltymų.

Toks produktas buvo pradėtas gaminti todėl, kad staigiai ėmė blogėti šalies gyventojų sveikatos būklė. Atsisakius NEP‘o politikos ir po kolektyvizacijos šalyje kilo badas, kuris apėmė ištisus regionus. Produktų trūkumas, badavimas - visa tai sukėlė įvairių ligų protrūkius. 4-ojo dešimtmečio pradžioje Anastasas Mikojanas lankėsi JAV, kur apžiūrėjo ir Čikagos mėsos kombinatus. Grįžęs į SSRS, A.Mikojanas inicijavo pirmosios Maskvos dešrų gamyklos steigimą (dabar ji vadinama A.Mikojano vardu). Čia ir buvo pradėta gaminti dešra, skirta, kaip teigiama to meto dokumentuose, žmonių su somatiniais ilgo badavimo pasekmių požymiais dietinei mitybai - „...ligoniams, kurių sveikata pašlijo dėl pilietinio karo ir carinio despotizmo“. Formuluotė, aišku, suktoka, užtat dešros receptas - visiškai sąžiningas, tik iš natūralių aukščiausios kokybės produktų. Pagal valstybinį standartą 100 kg dešros pagaminti reikėjo 25 kg aukščiausios kokybės jautienos, 70 kg neriebios kiaulienos, 3 kg šviežių kiaušinių, 2 litrų pieno, druskos, cukraus, muskato riešuto arba kardamono. Šios dešros laikymo laikas buvo 72 valandos. Gavosi puikus dietinis produktas, labai skanus, aromatingas ir naudingas. Savo paskirtį - atstatyti jėgas žmogaus, kurio sveikata yra pašlijusi, ši dešra atlikdavo puikiai. Ją kaip gydomąjį maitinimą skirdavo gydytojai, todėl ji ir buvo pavadinta „Daktariška“.

„Daktariška“? O ne, „kumpio kapotinė“


Sovietų valdžios metais akademiniuose sluoksniuose sklandė toks anekdotas: susitinka du mokslų kandidatai, vienas tempia krepšį, kuriame yra kažkas sunkaus. „Daktaro?“ - pagarbiai klausia jo draugas, turėdamas omeny, aišku, daktaro disertaciją. „Ne, „Kumpio kapotinė“, - atsako pirmasis, kalbėdamas apie žemesnės rūšies dešrą.

Anekdotas gana taikliai atspindi to meto tikrovę. Rasti šios dešros parduotuvėje buvo nelengva, ji įgijo deficitinio produkto statusą. Su deficitu buvo kovojama sovietiškai primityviai: paprastinant receptūrą. Vyresnės kartos žmonės prisimena, kaip 8-ame dešimtmetyje senukai, pjaustydami sunkiai nusipirktą dešros ritinį burbėdavo: „Argi čia „Daktariška“? Va anksčiau tai buvo „Daktariška“! O čia - niekalas, ne dešra“. Jie buvo teisūs, nes klasikinis dietinės dešros receptas, nekeistas iki 6-ojo deš. pabaigos, vėliau ėmė degraduoti. Galvijų SSRS buvo ne tiek daug, kiek norėjosi. Be to, kiaulės buvo pradėtos šerti žuvies pramonės atliekomis, todėl mėsa įgavo nemalonų kvapą ir prieskonį. Palaipsniui į „Daktariškos“ sudėtį buvo leista įtraukti miltų, melanžo vietoj kiaušinių, pieno miltelių vietoj nenugriebto pieno. Iki 1979 m. dešrą buvo leista dėti kiaulių odelių, kiaušinių miltelių ir krakmolo. Dešros ritiniai buvo pradėti vynioti į celofaną. Kelių sovietinių žmonių kartų mėgstamo gaminio reputacijai buvo suduotas lemiamas smūgis. „Daktariška“ kokybe jau prilygo kitoms dešroms, kurios kai kada pasirodydavo sovietų šalies parduotuvėse - „Arbatinei“, „Liežuvio“ ir jau minėtai „Kumpio kapotinei“.

Kodėl „Daktariška“? Užvalgei - ir pas daktarą!

Mūsų dienomis sovietų laikų valstybinius standartus (GOST) visi sėkmingai pamiršo. Prekės ženklą „Daktariška“ naudoja visi, kas netingi, gamindami dešras su baisingais kiekiais skonio ir aromato stipriklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, antioksidantų, stabilizatorių, emulsiklių ir spalvos fiksatorių. Daugybė įmonių gamina produkciją visai be mėsos, tik iš sojos ir karagenų. Karagenais vadinami tirštikliai, maisto produktų imitatoriai - tai milteliai iš raudonųjų jūros dumblių. Jie užpilami mėsos sultiniu, išmaišomi ir palaikomi, kol sustingsta. Taip gaunamas „beveik tikras“ dešros faršas. Vis dėlto ir dabar išliko įmonių, gaminančių prekę griežtai pagal standartą GOST. O pagal 2011 m. standartą „Daktariškos“ receptūroje gali būti miltų, krakmolo, natrio nitrito, o vietoj natūralių kiaušinių ir pieno - jų sausųjų pakaitalų. Dabartinė „Daktariška“ jau nėra tas dietinis produktas, kuris buvo sukurtas 1936 m. A.Mikojano įmonei. Todėl, matyt, ir šaipomasi: „Kodėl dešra vadinasi „Daktariška“? Ogi todėl, kad užvalgei - ir lėk pas daktarą!”


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (9)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • POTVYNIAI: potvyniai Vietnamo Kvang Ngajaus provincijoje nusinešė mažiausiai 13 žmonių gyvybių.
  • AUGO: Finansų ministerijos duomenimis, šių metų sausį-lapkritį valstybės biudžetas ir savivaldybių biudžetai pajamų gavo 8 proc. (584,9 mln. eurų) daugiau nei pernai tą patį laikotarpį.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas spaudoj

Ar nemokamai studijavęs jaunimas turėtų atidirbti Lietuvoje?

balsuoti rezultatai

Ar jums yra tekę apsinuodyti kavinėse suvartotu maistu?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  -2     -1 C

-2     -1 C

 

   -3    -1 C

  0    +1 C

 -1     0  C

 

  -2     0 C

    5-9 m/s

    3-6 m/s

 

   2-4 m/s

 

reklama
Kalėdos 2018