respublika.lt
 

GMO - kaip jų išvengti? (1)

2019 sausio mėn. 21 d. 11:32:11
„Laisvalaikio“ inf.

Tik labai nedidelė dalis žmonių nėra girdėję apie genetiškai modifikuotus maisto organizmus (GMO) ir iš jų gaminamus maisto produktus, tačiau jie vis dar yra apipinti daugybės mitų, o poveikis žmogui ir aplinkai tebėra tyrimų ir diskusijų tema. Kaip juos atpažinti ir sumažinti jų suvartojimą?

×
nuotr. 1 nuotr.
GMO - kaip jų išvengti?

 

Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė teigia, kad žmonės vis dažniau iš savo raciono stengiasi išbraukti maisto produktus, turinčius GMO.

„Ne sykį pacientams, netoleruojantiems karvės pieno, rekomendavau jį keisti augaliniu gėrimu, pagamintu iš sojos. Tokiais atvejais sulaukiu daugelio klientų prieštaravimo ir būgštavimo dėl GMO. Tai įrodo, kad žmonės yra girdėję apie šiuos produktus ir baiminasi nepalankaus jų poveikio sveikatai.“

Tyrimais dar nėra įrodyta, kad GMO kenkia žmogaus sveikatai, o ilgalaikės maisto produktų su GMO valgymo pasekmės dar nėra žinomos. „Mokslininkai kol kas spėjo išsiaiškinti, kad kelerius metus vartojat genetiškai modifikuotus kukurūzus pakinta žarnyno gleivinė, todėl baiminamasi, kad ateityje gali kilti rimtų sveikatos problemų, už kuriuos atsakingų nebus. Jei organizme kiltų sunkios komplikacijos, mutacijos ar kitos problemos, kol kas tam nėra gydymo plano“, - teigia L.Romeraitė-Kuklierienė.

Pasak jos, tai yra viena iš priežasčių, kodėl sveikesnis gyvenimo būdas šiandien tampa vis populiaresnis. „Mityba vaidina itin svarbų vaidmenį, jei norime nesiskųsti šlubuojančia sveikata. Vis daugiau klientų prašo patarimų, kaip maitintis sveikiau, subalansuotai ir kaip nepaklysti informacijos labirintuose.“ O norint tai padaryti, pravartu iš mitybos raciono išbraukti produktus, turinčius GMO. Vienas paprasčiausių būdų to pasiekti - labai atidžiai skaityti maisto produktų etiketes bei rinktis specialiai ženklintus sveikesnius produktus.

Gydytoja-dietologė norintiems rinktis sveikatai palankų maistą taip pat pataria vartoti ekologišką produkciją. „Auginant ir gaminant ekologiškus maisto produktus negali būti naudojamos sintetinės cheminės medžiagos, hormonai, antibiotikai bei genetiškai modifikuoti organizmai.“

Specialistė priduria, kad norint maitintis sveikiau reikėtų vengti pusgaminių, dažniau gaminti namuose ir pirkti neapdorotą maistą, kuriame nebūtų maisto priedų, vengti maisto, importuoto iš JAV, Kanados bei Argentinos, mat šiose šalyse užauginama didžiausia dalis GMO produkcijos.

„Kalbant apie mėsą, deja, vis dar nėra būtina nurodyti, ar gyvūnai nebuvo šeriami genetiškai modifikuotu pašaru. Todėl rekomenduoju pirkti smulkiuose ūkiuose užaugintų galvijų mėsą, o dar geriau - dažniau rinktis žuvį, ypač riebiąsias jūrų žuvis: pavyzdžiui, silkę ar skumbrę, kurios turtingos omega-3 riebiųjų rūgščių“, - patarimais dalijasi L.Romeraitė-Kuklierienė.

Smaližiams gydytoja-dietologė pataria rinktis kuo natūralesnius saldėsius.

Pasidalink: Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Ar baltų religinė bendrija „Romuva“ turėtų gauti valstybinį pripažinimą?

balsuoti rezultatai

Ar šiandiena pavyktų atkartoti Baltijos kelią?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+19 +21 C

 +15 +17 C

 

 +15 +16 C

+25 +29 C

 +23 +24 C

 

 +20 +23 C

0-4 m/s

 0-3 m/s

 

0-2 m/s

 

USD - 1.1076 PLN - 4.3381
RUB - 73.3855 CHF - 1.0854
GBP - 0.9103 NOK - 9.9653
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis