respublika.lt
 

Brangiausios arbatos rūšys pasaulyje

2019 birželio mėn. 04 d. 07:44:48
Milda KUNSKAITĖ

Karšta gaivinanti ir kvapni arbata dėl savo naudingųjų savybių ir puikaus skonio yra antrasis pagal populiarumą gėrimas (po vandens). Manoma, kad kasdien pasaulyje paruošiama trys milijardai puodelių arbatos. Ji paprastai yra gaminama iš augalo, auginamo Kinijoje, Indijoje ir Šri Lankoje, moksliškai vadinamo Camellia Sinensis. Bet esama arbatos rūšių, apie kurių egzistavimą dauguma žmonių nė neįtaria. Gurmanai yra pasirengę mokėti tiesiog beprotiškus pinigus už malonumą pasimėgauti unikaliu gėrimu...

×
nuotr. 1 nuotr.
EPA-Eltos nuotr.

 

Arbatos paplitimo istorija yra labai ilga. Ji tūkstančius metų keliavo iš Kinijos į tolimiausius pasaulio kampelius, malšindama troškulį ir teikdama jėgų visiems, žinantiems, kaip ja reikia mėgautis.

Gėlių arbata Tienchi: $170 už 1 kg

Tienchi yra vienas iš ženšenio, augančio Kinijos pietvakariuose, rūšių. Ir šio augalo šaknys, ir žiedai yra naudojami medicinoje. Arbata Tienchi yra laikoma viena naudingiausių pasaulyje. Jos mokslinis pavadinimas - Panax notoginseng. Lotyniškas žodis „Panax“ reiškia „gydau viską“. Arbata daug amžių buvo naudojama nemigai, svaiguliui ir odos bėrimams gydyti. Arbata pasižymi stipriomis detoksikacinėmis savybėmis. Tienchi žiedeliai primena mažyčius brokolių žiedynus ir yra labai vertinami visoje Azijoje. Junanio provincijoje surinkta arbata pasižymi vėsiu mėtos aromatu ir ženšenio kvapu.

Silver Tips Imperial iš „Makaibari Tea Estate“: $400 už 1 kg

Garsėjanti originaliu aromatu ir spalva arbata Darjeeling auga to paties pavadinimo regione Himalajų papėdėje 1600-2600 m aukštyje. „Makaibari“, seniausias Indijoje arbatos ūkis, yra laikomas pirmuoju pasaulyje arbatos fabriku, kuriame gaminama daugybė natūralios arbatos, bet vertingiausia iš jų yra Silver Tips Imperial. Surinkta per pilnatį, perpinta sidabro gijomis arbata yra patentuotas kompanijos „Makaibari Tea Estate“ gaminys.

Arbata Gyokuro: $650 už 1 kg

Pagal apdirbimo metodą ši arbata klasifikuojama kaip Sencha, bet yra ypatinga tuo, kad prieš skynimą dvi savaites slepiama nuo saulės, todėl jos lapeliuose pagausėja amino rūgščių. Pavadinimas Gyokuro paraidžiui verčiamas kaip „brangi rasa“. Užplikyta arbata pasižymi būdingu sodriu skoniu ir aromatu, o jos spalva - blyškiai žalia. Ji auginama tik Japonijos Udži regione.

Arbata Poo Poo Pu-Erh: $1000 už 1 kg

Pu-Erh arbata yra viena iš fermentuotos arbatos rūšių, pasižyminčių ryškiu kvapu, kuris laikui bėgant, tik stiprėja. Ji gaminama Kinijos Junanio provincijoje. Pagal skonį Pu-Erh mažai kuo skiriasi nuo įprastos arbatos, bet tai yra bene keisčiausia pasaulyje arbata: vizualiai ji yra panaši į sausų lapų saujelę, o iš tiesų tai - kelių rūšių vabzdžių išmatos. Tie vabzdžiai visą gyvenimą maitinasi vien tik arbatkrūmių lapais. Ūkininkai su pincetais ir lupomis surenka jų fekalijas. Iš jų gaunama tonizuojanti, gydomųjų savybių turinti arbata. Tikras delikatesas, kinų gydytojų išrastas XVIII a. ir perduotas imperatoriui Čianlongui kaip brangi dovana.

Auksinės arbatos galvutės: $3000 už 1kg

Arbata renkama tik ant vienintelio pasaulyje kalno vieną dieną metuose. Jai rinkti naudojamos auksinės žirklės, kuriomis nukerpama arbatmedžio viršūnė. Arbatos galvutės džiovinamos saulėje, paskui laikomos sandariuose konteineriuose, kuriuose išskiria jose esančius polifenolius, pagelsta ir pradeda skleisti švelnų gėlių aromatą. Po to arbatos lapeliai nudažomi 24 karatų auksu, todėl gėrimas ima švytėti. Azijoje manoma, kad brangusis metalas labai gerai veikia žmogų. Tai tikrai imperatoriška arbata, ir jos nėra lengva rasti. „TWG Tea Company“ ją parduoda tik Singapūre, o jos įsigyti galima tik internetu.

Arbata Tieguanyin: $3000 už 1 kg

Pavadinta budistų dievybės Tieguanyin (Geležinės Gailestingumo deivės) vardu arbata yra pusiau fermentuotų juodosios ir žaliosios arbatų mišinys, pasižymintis būdingu kaštonų skoniu ir kietais, traškančiais lapeliais. Ši arbata buvo pradėta gaminti XIX a. Fudziano provincijoje. Jos gamybos technologija yra labai sudėtinga, kelių dešimčių etapų. Arbatžoles galima užplikyti septynis kartus, o arbata bus tokia pati aromatinga.

Senovinė Narcizo arbata Wuyi Oolong: $6500 už 1 kg

2013 m. Honkonge vykusiame aukcione didžiulio dėmesio sulaukė 20 kg svorio retos arbatos Narcissus Wuyi Oolong Tea dėžė. Jai yra daugiau kaip pusė amžiaus, ji turi savo istoriją. Keliaudama iš rankų į rankas, dėžė atsidūrė Honkonge, kur ją nupirko vienas kolekcininkas. Narcissus Oolong yra laikoma viena rafinuočiausių kiniškų arbatų. Arbatos lapeliai renkami ant Wuyi kalno Fudziano provincijoje. Pavadinimą arbata gavo pagal graikų mitą apie Narcizą.

Arbata Panda Dung: $70000 už 1 kg

Panda Dung reiškia „pandos fekalijos“. Tai ir yra žiauriai brangios arbatos paslaptis. Pandos minta vien laukiniais bambukais, bet įsisavina tik 30 proc. maistingųjų medžiagų, o 70 proc. išskiria su ekskrementais. Tačiau nereikia manyti, kad arbata - tai pandos išmatos. Tiesiog jos naudojamos arbatkrūmiams tręšti ir arbatai suteikia ypatingą skonį.

Arbatos pakelis su briliantais PG Tips: $15000 už 1 paketėlį

2005 m., minėdama 75-metį, garsi britų arbatos firma „PG Tips“ išleido seriją arbatos pakelių, papuoštų briliantais. Vieno kaina - 15 000 dolerių. Kiekvieną pakelį firmos „Boodles“ juvelyrai rankomis papuošė 280 puikios kokybės briliantų, jo viduje - Silver Tips Imperial arbata. Už arbatą surinktieji pinigai buvo skirti vienai Mančesterio labdaros organizacijai.

Arbata Da-Hong Pao: $1,2 milijono už 1 kg

Tikra arbatų karalienė! Pavadinimas išvertus reiškia „didelė raudona mantija“. Da-Hong Pao - kiniškos arbatos Wuyi Oolong atmaina. Manoma, kad ji - viena didžiųjų imperatoriškosios Mingų dinastijos paslapčių. Pasakojama, kad imperatoriaus motina buvo išgydyta būtent šia paslaptinga arbata. Imperatorius pasiuntė savo žmones ieškoti gydomosios arbatos. Ant Wuyi kalno jie rado keturis stebuklingus arbatkrūmius. Trys iš jų išliko iki mūsų dienų. Tai tikrai legendinė arbata - pasižymi gydomosiomis savybėmis ir yra kinų nacionalinis turtas. Jos yra dovanojama garbingiems svečiams. Arbatos Da-Hong Pao parduotuvėje nerasite. Tokiu unikaliu gėrimu galima užgerti tik brangiausius saldumynus.

Penki egzotiški arbatos receptai

Šis gėrimas suteikia žvalumo, didina smegenų aktyvumą, gerina atmintį, normalizuoja širdies, kraujagyslių ir virškinimo sistemos darbą. Arbatoje yra per 300 vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir eterinių aliejų.

Daug kas neįsivaizduoja dienos be puodelio arbatos. Įvairiose pasaulio šalyse tradicija gerti arbatą atsirado labai seniai, ir skirtingose šalyse arbatos receptai yra skirtingi. Kai kurie gali kaip reikiant nustebinti...

Vietnamietiška arbata

Reikės:

Arbatos - 1 litro

Ledo - 0,5 litro

Ananasų, apelsinų, persikų arba abrikosų, supjaustytų kubeliais - 1 stiklinės

Romo - 2 taurelių

Grietinėlės - pagal skonį


Arbatą atvėsinti, įberti 1 šaukštą cukraus ir išpilstyti į stiklines su ledu. Į vaisius įpilti romo ir palikti pritraukti 30 minučių. Paskui vaisius sudėti į arbatą.

Arabiška arbata

Reikės:

Kiaušinio (trynio) - 1

Tirpios kavos - ½ arbatinio šaukštelio

Cukraus - 4 arbatinių šaukštelių

Karštos arbatos - 1 litro


Į stiklinę sudėti trynį, pusę šaukštelio kavos miltelių, keturis šaukštelius cukraus. Paskui stiklinę iki viršaus pripilti karštos arbatos.

Indiška šalta arbata

Reikės:

Vandens - 300-350 ml

Arbatžolių - 3 šaukštelių

Ledo

Cukraus

Citrinos - 1

Užplikyti arbatą, palikti pritraukti 5 minutes. Paskui į 0,5 l talpos indą įmesti keletą ledo gabalėlių ir supilti arbatą. Pridėti cukraus ir citrinos griežinėlių. Gėrimą uždengti servetėle ir palikti pastovėti 3-4 minutes.

Totoriška arbata

Reikės:

Arbatos - 5-6 g

Vandens - 100 ml

Pieno - 100 ml

Sviesto - ½ arbatinio šaukštelio

Druskos - pagal skonį


Arbatžoles sumesti į verdantį vandenį ir iškart supilti pieną. Maišant virti 5-6 minutes, paskui pagal skonį pridėti druskos ir sviesto, išpilstyti į pialas.

Kubietiška arbata

Reikės:

Arbatžolių - 7 šaukštelių

Gvazdikėlių - 2-3

Vandens - 0,5 l

Citrinos sulčių - 2 valgomųjų šaukštų

Mėlynių sulčių - 1 stiklinės

Apelsinų sulčių - 1 stiklinės

Ananaso - ½ .


Arbatžoles užplikyti su gvazdikėliais ir palikti pastovėti 4 minutes. Paskui išmaišyti, nukošti ir perpilti į puodą. Pridėti du šaukštus citrinos sulčių, po stiklinę mėlynių ir apelsinų sulčių ir pusę ananaso, supjaustyto griežinėliais. Mišinį pakaitinti, bet neužvirinti.

Pasidalink: Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • UŽDARO: Vokietijos parfumerijos tinklas „Douglas“ Europoje uždaro 70 parduotuvių.
  • VIDAUS POLITIKA: Prezidentūros vidaus politikos grupėje dirbs 4 patarėjai, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
Tobago Anthony Joseph.

Ar teisinga, kad vienas asmuo negalės įsigyti daugiau nei 1500 ha miško?

balsuoti rezultatai

Ar šiandieną pavyktų atkartoti Baltijos kelią?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+10 +12 C

 +11 +14 C

 

 +12 +14 C

+22 +23 C

 +22 +25 C

 

 +23 +24 C

0-3 m/s

 0-3 m/s

 

0-2 m/s

 

USD - 1.1083 PLN - 4.3643
RUB - 72.7560 CHF - 1.0905
GBP - 0.9115 NOK - 9.9390
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis