Dėl nesaugių produktų žmonės nesiteisianuotraukos

2018 rugsėjo mėn. 12 d. 06:59:11 Perskaitė 211

Nors į šalies rinką patenka ir nesaugių produktų, faktai rodo, kad mūsų šalies vartotojai nelinkę teistis su gamintojais ar tiekėjais, net jei dėl nesaugaus produkto patyrė žalos sveikatai.

 

Europos Sąjungos šalyse veikia Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF), tai viena pagrindinių priemonių, kuri taikoma kaip reakcija į pavojų, kilusį maistui ar pašarams. Neseniai RASFF sistema pranešė, jog vienas iš gamintojų Vokietijoje košių gamybai panaudojo iš Nyderlandų atvežtus kardamono miltelius, kurių kilmės šalis Gvatemala. Šiuose milteliuose buvo nustatytos salmonelės. Tokių košių buvo ir Lietuvos rinkoje, jos išimamos iš rinkos.

Akivaizdu, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) visų partijų ir visų produktų vienetų laboratorijose neištirs, nes tai kainuotų begalę žmogiškųjų ir finansinių resursų. Taigi ką daryti žmogui, kuris suvalgęs tokios košės susirgs, kas jam padengs gydymo išlaidas, kas kompensuos negautas pajamas, kurias asmuo būtų uždirbęs savo darbe? Pasak VMVT Teisės skyriaus l.e.p. vedėjos Aleksandros Fedotovos, vartotojas, patyręs tam tikrą žalą dėl nesaugaus produkto, kuris buvo patiektas Lietuvos rinkai, vartojimo turi teisę vadovaudamasis Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka reikšti ieškinį dėl žalos atlyginimo, vartotojo manymu, atsakingam asmeniui, t.y. tiekėjui, gamintojui arba abiem iškart. „Mums nėra žinoma atvejų, kad vartotojai kreiptųsi į teismą dėl žalos, kurią patyrė dėl nesaugaus produkto, atlyginimo“, - sakė ji.

VMVT Maisto skyriaus l.e.p. vedėja Ilona Drulytė „Vakaro žinioms“ aiškino, jog tiek ES, tiek Lietuvos teisės aktai numato, kad maisto saugos užtikrinimas yra maisto verslo operatorių, t.y. gamintojų, tiekėjų, pardavėjų pareiga. „Jie turi įsidiegti rizika paremtas savikontrolės procedūras, kad būtų užtikrinta maisto sauga, pavyzdžiui, kontroliuoti žaliavų kokybę, užtikrinti, kad maisto gamybos ar laikymo metu būtų laikomasi nustatytų temperatūrų, atlikti laboratorinius tyrimus“, - teigė I.Drulytė.

Vertinant RASFF sistemos pranešimus, tarp nesaugiausių produktų patenka riešutai ir jų produktai, sėklos (2018 m. 190 pranešimų), vaisiai ir daržovės (125 pranešimai), paukštiena ir jos produktai (75), žuvininkystės produktai (54).





"Respublikos" leidiniai", Smetonos g. 2, Vilnius, Tel. , Faks. , El. paštas info@respublika.net