Parlamentarai kurį laiką Seimo rūmuose neturėjo kur pavalgyti. Šiandien - džiugi žinia, virtuvė atsidarė ir siūlo kuo gardžiausių patiekalų, tinkančių ir išpažįstantiems „be mėsos - nė dienos“ filosofiją, ir kūno linijomis besirūpinančioms Tautos išrinktosioms, bei sveiką gyvenseną propoguojantiems valgytojams.
Sunku buvo be valgyklos Seimo nariams. Štai Jurgis Razma pyko dėl per ilgai vykdomo konkurso maitinimo paslaugoms teikti, o Kęstutis Glaveckas net Seimo salėje Viktoro Pranckiečio klausė, ar šis valgys keptą viščiuką ir ką valgyti kitiems.
Seime maitinimo paslaugas užtikrins dvi įmonės - „Palūšės turas“ ir „Taurakalnis“. Tiesa, „Taurakalnio“ atstovai tikina, kad atsidarys tik rugpjūčio gale, todėl dar net meniu nesuderintas. Tačiau „Palūšės turas“ šiandien Seimo nariams jau siūlo vištienos šlaunelių ir kiaulienos sprandinės kepsnelių. Žuvies mėgėjai galės ragauti menkės filė kepsnį, paruoštą konvekcinėje krosnyje.
Jei panorės cepelinų, teks gaminti
UAB „Palūšės turas“ vadovas Kristijonas Mineikis „Vakaro žinioms“ pasakojo, kad patiekalai bus gaminami šviežiai ir vietoje. „Daugiausia bus griliaus patiekalų, ko anksčiau, kiek man yra žinoma, Seime nebuvo. Bus orientuojamasi į sveikatai palankesnį maistą, pavyzdžiui, patiekalų gamyboje nebus naudojama taukų, kiaušinio plakinių ir panašiai“, - sakė jis.
Pasak pašnekovo, bus teikiamas tikras natūralus maistas už gana prieinamą kainą. „Bus siūlomas dviejų tipų maitinimas - užsakomasis valgiaraštis bei savitarnos linija, t.y. dienos pietūs. Siūlysime vištienos, kiaulienos patiekalų tiek dienos pietums, tiek užsakomajame valgiaraštyje, į šį valgiaraštį įtraukti ir jautienos, antienos patiekalai. Padažai bus paprasti: grietinėlės, bruknių, grybų ir panašiai.
Vegetarai galės rinktis tradicinį prancūzišką daržovių troškinį ratatouille (ingredientai: paprikos, pomidorai, cukinijos, baklažanai)“, - vardijo K.Mineikis.
Žadamos puikaus skonio daržovių, pupelių, kopūstų, burokėlių, taip pat trintos brokolių, morkų, moliūgų sriubos. Iš desertų - ledai, įvairūs pyragėliai, lauks sūrio pyragas, itališka panakota.
Lietuviškų bulvinių patiekalų nebus daug. „Aš esu prieš cepelinus, bet jeigu iš klientų bus toks poreikis, ką darysi, reikės gaminti, - šypsosi UAB „Palūšės turas“ vadovas. - Kartais bus bulviniai blynai kaip dienos pietų pasirinkimas. Žinote, lietuvis mėgsta bulvę.“
Ilgai tvarkytas jovalas
Porcijos bus gana normalios, parlamentarų skrandžiai turėtų būti pripildyti. Ir kaina smarkiai nesikandžios - užsakomųjų patiekalų kaina nuo 4 iki 10 eurų. Kiek teko domėtis Seimo narių valgymo ypatumais, anot K.Mineikio, jie tokie patys žmonės, kaip ir kiti, kuriems svarbu šviežumas, kokybė ir skonis. Žinoma, jei kam nors trūks druskos ar pipirų, pasigardinti maistą parlamentarai galės patys.
UAB „Palūšės turas“ darbuotojai kaip reikiant paplušėjo ruošdamiesi restorano atidarymui - K.Mineikis teigė, kad prieš tai buvęs maitintojas paliko labai didelę netvarką.
„Nerūdijančio plieno stalai ir įranga buvo užleisti - riebalai, kad ir kur paliestum, visur kibo. Atvirai tariant, jie buvo visiškai nevalyti. Moterys kelias dienas šveitė“, - sakė jis.
Įmonė kasdien planuoja pamaitinti apie 200-300 žmonių. Maitintis galės ne tik Seimo nariai, bet ir Seimo kanceliarijos darbuotojai, Parlamento rūmų lankytojai.
Seimo narių komentarai:
Jurgis RAZMA, konservatorius: Nereikia sureikšminti mūsų maitinimosi. Dabar žiniasklaidoje taip pristatomi, kad mes čia labai nelaimingi, kad nepavalgę. Kaip ir visi žmonės, kurie dirba, kur nėra maitinimo vietų, puikiausiai galima kitur susirasti. Tą ir dariau. Seimo salėje kokį šokoladą valgantį Seimo narį galima aptikti bet kuriuo laikotarpiu, nepriklausomai nuo to, ar Seime maitina, ar ne. Nėra taip, kad Seimo nariai labai jau nelaimingi dėl to pavalgymo... Tačiau, aišku, gerai, kad pagaliau išsisprendė tas klausimas. Nes į Seimą dažnai atvyksta ekskursijos, ir nusivesti pamaitinti yra sudėtingiau.
Aš tik kritikavau, kad Seimo kanceliarija nesugeba laiku konkurso pravesti. Pavyzdys, kai nesugebama konkurso normaliai organizuoti, bloga žinia visoms viešosioms įstaigoms, išeitų, tarsi pateisinimas, kai viešuosiuose pirkimuose yra kokie sudėtingumai.
Kiek žinau, Seimo kanceliarija primityviai organizavo konkursą, pagal siūlytą aukščiausią nuomos kainą. Yra vienas dalyvio skundas Antikorupcijos komisijai, kad priėmė nesusiūtus dokumentus, sudarė sąlygas kažką pakeisti... Šiuo atveju, deja, konkurso pravedimas nepalieka paties geriausio įspūdžio.
Rasa BUDBERGYTĖ, socialdemokratų frakcijos narė: Svarbu, kad būtų pasirinkimas. Norėčiau, kad būtų kokybė tų produktų, iš kurių gaminami patiekalai, nes visą laiką valgėme iš „Pontem“, taip ir jautėsi, kad viskas gaminama iš pačių pigiausių žaliavų, net kalbant apie bulves, kefyrą. Pavyzdžiui, bulvės būdavo vandens pilnos. Labai kokybė prasta. Išeina, kad valgėme už gana didelę kainą nekokybišką maistą.
Seimo nario atlyginimo pakanka, kad būtų galima išleisti ir 5, ir 8 eurus. Bet turi būti galimybė pasirinkti, jeigu tu nenori išleisti daug, tai gali nupirkti ir už 4 eurus, pvz., varškės gaminių, ar vegetarišką patiekalą.
Žinoma, tie padažai, kur miltai, krakmolas, tik prisidėtų prie mūsų metabolizmo, kuris nuo sėdimo darbo ir taip yra sulėtėjęs (kvatoja). Norėtųsi sveikesnio maisto.
Dar kelia nerimą netvarka, atvažiuoja ekskursijos, ir Seimo nariai turi stovėti bendroje eilėje. Galėtų būti suderinta, kad per tą laiką, kai yra Seimo narių pietų pertrauka, būtų galima nueiti pavalgyti. Nes mes turime darbo grupių, komisijų posėdžius, taigi labai blogai, kai Seimo nariai per posėdžius turi lakstyti pietauti.
Linas BALSYS, socialdemokratų frakcijos narys: Aš mėsos nevalgau išvis ir žuvies nedaug. Būdavo sunku dėl pasirinkimo. Atskirai rinkdavausi grikius, daržoves, grybukus. Galima ir savo pasigamintą atsinešti bei suvalgyti Seime. Taip irgi kartais būdavo. Nėra toks jau baisus dalykas valgymas Seime. Pareini į kabinetą ir suvalgai, ir patarėjai savo maisto dėžutes atsineša, pavalgo. Aš labai retai kažkur iš Seimo eidavau valgyti, gaila laiko. Jeigu per tą valandą būdavo susitikimai ar komisijos posėdis, tai nėra laiko niekur eiti.
Iki 2016 metų buvau vienintelis, kuris Seime nevalgė mėsos. Po rinkimų atsirado daugiau kolegų, kiek žinau, ministras Veryga mėsą labai riboja.