respublika.lt

Lenkijos Nepriklausomybės dienos proga Seimas padovanojo palaikančią rezoliuciją

(0)
Publikuota: 2021 lapkričio 11 15:14:00, Jadvyga Bieliavska, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Seimo plenarinis posėdis. Mariaus Morkevičiaus nuotr.

Ketvirtadienį Lenkijai švenčiant Nepriklausomybės dieną, Lietuvos Seimas priėmė šią valstybę palaikančią rezoliuciją „Dėl solidarumo su Lenkijos Respublika hibridinės atakos akivaizdoje“. Šiuo dokumentu Seimas reiškia palaikymą Lenkijos valstybei, ginančiai savo teritoriją ir išorines Europos Sąjungos sienas.

 

Už rezoliuciją balsavo 96 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, vienas parlamentaras susilaikė.

Svarstant dokumentą, Lietuvos parlamentarai sveikino Lenkiją, jos tautą, valdžią ir ES sieną saugančius karius. „Vilnius (...) yra Lenkijos pusėje“, – deklaravo Seimo narys konservatorius Emanuelis Zingeris.

Paraginęs balsuoti vieningai, Seimo narys „valstietis“ Giedrius Surplys sakė, kad su broliška Lenkija labai svarbu išlaikyti glaudų ryšį.

Rezoliucijos projektą pateikusi Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pasidžiaugė, kad Lietuva kartu su Lenkija sėkmingai įgyvendina daugelį projektų energetikos, infrastruktūros, transporto srityse, tačiau anot jos, reikėtų spręsti ir tautinių mažumų Lietuvoje ir Lenkijoje problemas.

„Yra jų poreikių, norų, vilčių. Manau, kad dėl tų klausimų galėtume ieškoti kompromisų ir juos spręsti. Tuos klausimus mes kartais mėgstame pašluoti po kilimu...“, – pastebėjo parlamentarė.

Seimo narys Petras Gražulis pasidžiaugė, kad Lietuva solidarizuojasi su Lenkija dėl migrantų krizės, tačiau, jo nuomone, reikėtų palaikyti Lenkiją jos kovoje su ES biurokratais dėl krikščioniškų vertybių, šeimos vertybių.

Kaimyninei Lenkijai tapus Baltarusijos diktatoriaus agresijos taikiniu, Seimo Darbo partijos frakcija reiškia palaikymą Lenkijos valstybei.

„Šiandien Lenkija švenčia savo Nepriklausomybės dieną, tačiau yra priversta gyventi įtampoje dėl neprognozuojamo Baltarusijos diktatoriaus įgeidžių. Mums šis nerimas suprantamas – Lietuva taip pat yra taikiklyje ir gali būti, kad tik laiko klausimas, kada neteisėti migrantai mėgins masiškai įsiveržti į Lietuvą. Baltarusijos režimas pereina prie aktyvių puolamųjų ir provokuojančių veiksmų, todėl turime būti vieningi“, – pabrėžia frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Seimo priimtoje rezoliucijoje reiškiamas susirūpinimas dėl priešiškų jėgų bandymo skaldyti Europos Sąjungos vienybę, organizuojant neteisėtą užsieniečių iš trečiųjų šalių judėjimą į Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos teritorijas, kuriuo nusikalstama žmogiškumui ir tarptautinės teisės principams.

Seimas rezoliucija reagavo „į rimtą padėties paaštrėjimą Lenkijos pasienyje, neteisėtiems migrantams mėginant masiškai neteisėtai įsiveržti į Lenkijos teritoriją per sieną su Baltarusija, rodantį, kad Baltarusijos režimas pereina prie aktyvių puolamųjų ir provokuojamų veiksmų.“

Rezoliucijoje kalbama apie intensyvaus dialogo tarp paveiktų ES šalių ir ES institucijų svarbą, taip pat apie intensyvaus Europos Komisijos ir Lenkijos institucijų dialogo poreikį, siekiant pragmatiškai spręsti kylančius iššūkius, įskaitant ir jo tąsą platesniu formatu.

Lietuvos Seimas, anot rezoliucijos, „vertina glaudų bendradarbiavimą su Lenkija, siekiant atremti Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką, bei bendras pastangas, siekiant sprendimų Europos Sąjungos mastu, įskaitant kuo greitesnio visų šio režimo sukurtų nelegalių migrantų gabenimo schemos dalyvių sankcionavimo bei ES migracijos politikos ir teisės sistemos pertvarkymo taip, kad šalys narės, prieš kurias vykdoma hibridinė ataka, galėtų nedelsiant imtis atitinkamų veiksmų ir priemonių.“

Nepriklausomybės dienos  proga Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu pasveikino Lenkijos Senato maršalką Tomaszą Grodzkį) ir Seimo maršalką Elžbietą Witek bei visus šalies gyventojus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s