respublika.lt

2017 rugpjūčio 22, antradienis

Močiutės kieme vaikštinėjanti višta auga ilgiau nei paukštynenuotraukos (4)

2017 rugpjūčio mėn. 12 d. 11:35:19
Eleonora Budzinauskienė, Elta

Spartus mėsinių viščiukų augimas yra susijęs su specialių paukščių veislių selekcija, idealiomis auginimo sąlygomis ir subalansuota mityba. Dėl to paukštynuose mėsiniai viščiukai užauga per 6 savaites, o kaime pas močiutę - per 2-3 mėnesius.


 
„Mėsinius viščiukus perka ir stambesni ūkininkai, ir pavieniai kaimo gyventojai, tačiau juos augina šiek tiek ilgiau, nes užtikrinti nuolatinį lesinimą, šilumą bei apšvietimą, koks yra specialiai įrengtose paukštidėse, ne visuomet pavyksta. Taigi vietoj 42 dienų mėsiniai viščiukai pas juos auga apie 2-3 mėnesius, - sako Vilniaus paukštyno generalinis direktorius Gintaras Martinkus. - Tai, kad dalis mėsinių viščiukų auginama vienur, dalis - kitur, neturi jokios reikšmės mėsos kokybei, mat Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, nepriklausomai nuo to, ar paukščius gamina stambi paukščių auginimo ir vištienos perdirbimo įmonė, ar ūkininkas, galioja vienodi - ir labai griežti - gyvūnų gerovės reikalavimai. Pavyzdžiui, vadovaujantis ES gyvūnų gerovės reikalavimais, draudžiama mėsai auginamus viščiukus broilerius auginti narvuose, jie privalo būti auginami palaidi ant kraiko, kad turėtų pakankamai vietos judėti.„

Europos Sąjungos direktyvoje taip pat nurodoma, kad kiekvienu auginimo ciklu paukščiams turi būti nuolat prieinami sausi ir purūs pakratai, atliekami ir fiksuojami mikroklimato matavimai, registruojami paukščių apžiūros duomenys. Paukščius prižiūrintys ir auginantys darbuotojai turi reikalingus patvirtintus paukščių auginimo pažymėjimus, paukščiai auginami pagal nustatytas technologines tvarkas ir instrukcijas.

Paukščių auginimo padaliniuose viščiukams broileriams maitinti naudojamos specialios lesinimo, girdymo ir ventiliavimo sistemos. Baltymų, naudingų vitaminų ir kitų maistingųjų medžiagų prisotintas lesalas, gaminamas pagal specialias receptūras, yra subalansuojamas pagal paukščio amžių ir svorį. Kadangi paukščių medžiagų apykaita yra 4 kartus greitesnė nei visų kitų šiltakraujų, suteikus tinkamas sąlygas augti, pasiekiami geri rezultatai.

ES direktyvose rašoma, kad paukščių augimą skatinantys biologiniai preparatai yra uždrausti, be to, paukščiai turi būti lesinami lesalais, kuriuose nebūtų antibiotikų kaip pašarų priedo. Lietuvoje auginta ir vartotojams tiekiama mėsa atitinka šiuos reikalavimus, t. y. galutiniame paukštienos produkte nėra draudžiamų medžiagų - tai patvirtina Europos Komisijos Maisto ir veterinarijos tarnybos auditoriai. Tad atsakymas būtų vienareikšmiškas - antibiotikų vištienoje nėra ir negali būti, tvirtina specialistai.

Tiesa, ne visose šalyse situacija tokia gera ir draugiška sveikatai kaip Lietuvoje ar kitose Europos Sąjungos valstybėse. Pavyzdžiui, hormonai ir antibiotikai leistini JAV ir Australijoje, Rusijoje, nors antibiotikų naudojimas paukštynuose įstatymų nėra draudžiamas, jų kiekis bandomas kontroliuoti galutinėje produkcijoje, o Indijoje paukštininkystės veikla išvis nereguliuojama.

Nors manoma, kad ūkininkai augina sau, o didieji mėsos gamintojai - sau, ūkininkas Ritutis Tamošiūnas iš Kaišiadorių rajono, Žiežmarių apylinkės seniūnijoje esančio Juknonių kaimo, mėsinius viščiukus paukštynams augina jau beveik dešimtį metų.

„Mėsiniai viščiukai - specialios veislės paukščiai, kurių auginimas - kruopštus ir atsakingas darbas, - pasakoja R. Tamošiūnas, pagal profesiją - veterinarijos gydytojas. - Svarbiausia yra paukščių sveikatingumas, tinkamos jų auginimo sąlygos bei lesalas. Jei visa tai užtikriname, paukščiai išauga sveiki, o jų mėsa būna aukščiausios kokybės.“

Ūkininkas pasakoja, kad augina palyginti nedidelį paukščių kiekį - apie 200 tūkst. per metus, kad turi visas sąlygas tinkamai prižiūrėti tiek pačius paukščius, tiek visą įrangą ir pastatus. Bendradarbiaudamas su veterinarijos gydytojais, su lesalų tiekėjais, nuolatos stebi naujausias tendencijas, semiasi patirties iš kitų paukščių augintojų.

„Nuo to, kaip augo paukštis, kuo jis buvo lesinamas, kaip jis jautėsi ir kokiose sąlygose užaugo, priklauso ir paukštienos kokybė. Ne veltui mūsų ūkį, kaip vieną iš paukščių didiesiems Lietuvos paukštynams augintojų, nuolatos tikrina ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, ir auditoriai iš minėtų įmonių, atvyksta delegacijos ir iš ES institucijų. Per tuos dešimtį metų nesu gavęs jokių pastabų, nerasta neatitikimų, priešingai - ES delegacijos atstovai stebėjosi tiek biologinės saugos užtikrinimu, tiek paukščiams suteikiamomis gyvenimo sąlygomis“, - pasakoja ūkininkas.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas habil. dr. Vytautas Tėvelis patvirtina, kad tai, jog mėsinis viščiukas užauga maždaug per 6 savaites, lemia kiekvienam jo amžiaus tarpsniui pritaikyta subalansuota mityba, vėdinimas, temperatūra bei, žinoma, veislė.

„Jeigu paukščiui sudarytos tinkamos laikymo ir mitybos sąlygos, jo augimo tempas yra pakankamai spartus ir be jokių papildomų preparatų. Šiandien dažnai girdime įvairias spekuliacijas tam tikra informacija, tačiau iš tiesų auginant paukščius naudoti hormoninius preparatus ne tik draudžiama, bet ir netikslinga, mat akivaizdus poveikis augimui net nėra pastebimas.„

Nuolat viešojoje erdvėje kylantys vištienos kokybės klausimai ir didelis dėmesys paukštienos produktų gamintojų kontrolei - ne veltui, mat jau keletą metų stebimas vištienos vartojimo augimas. Ši mėsa tapo neatsiejama sveikos mitybos dalis, todėl augant žmonių sąmoningumui ir susirūpinimui savo sveikata, sparčiai auga ir lietuviškos paukštienos suvartojimas. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 m. vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai suvartojo apie 29 kg paukštienos, tai buvo 3 kg, arba 12 proc., daugiau nei 2014 m.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype
Straipsnio komentarai
 
  Skaityti komentarus (4)

  • fabrikinių 2017 rugpjūčio mėn. 12 d. 23:45:27

    broilerių skonis"sintetinis",tiksliau beskonė,kažkuo smirdanti
    mėsa.Paukštienos neperku,nors ir norėčiau.Pamačius
    utėlėtas,beplunksnes,baltom skiauterėm dedekles,praradau apetitą ir
    paukštienai ir kiaušiniams.

  • w 2017 rugpjūčio mėn. 12 d. 22:24:10

    Žmonijai yra viltis, kad ji pagaliau nustos kariauti, bet tai gali nutikti
    tik tada, jei žmonės nustos valgyti mėsą. Žmogus žudantis gyvūną
    niekuo nesiskiria nuo to, kuris žudo žmogų.

  • o-o-o 2017 rugpjūčio mėn. 12 d. 19:44:00

    Jooo...verdant "teisingai" paukstyne augintą vištieną, puodo atidaryti
    negalima, nes toks dvokas trenkia, kad ir valgyti nesinori. Baikit
    aukštinti tuos es tikrintojus su jų direktyvomis, kaip kažkokius
    dievažmogius, jie jau seniai nebežino, kokio skonio yra močiutės
    auginta višta, kiaušiniai, grietinė, pienas. Jūs, augintojai, patys
    bandėte išsivirti sultinio iš savo augintų vištų? Pabandykite,
    daugiau nenorėsite...

  • patikėjau 2017 rugpjūčio mėn. 12 d. 18:20:20

    Gal nesiginčykim , bet atlikim paprastą procedūrą, kuri leis patikrinti
    kas yra kas. Išsivirkim to paties amžiaus sriubą iš močiūtės kaime
    užaugintos vištaitės ir greituoju būdu užauginto fabrike įspūdingų
    matmenų broilerio. Paragausim ir kas nepraradęs skonio receptorių
    jautrumo, tas supras - kas yra kas. O straipsnio pasirodymas , turbūt ,
    neatsitiktinai sutampa su anksčiau pasirodžiusiais skandalingais
    straipsniais su apetito nekeliančiais foto kadrais iš paukštynų
    gyvenimo...

Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • ETAPAS: Ispanijoje vykstančių 72-ųjų daugiadienių dviračių lenktynių „Vuelta a Espana“ ketvirtąjį etapą antradienį laimėjo italas Matejas Trentinas, jis 198,2 km nuvažiavo per 4 val. 43 min. 57 sek.
  • FINIŠAVO: Prancūzijoje vykstančių daugiadienių dviračių lenktynių „Tour du Poitou Charentes“ pirmajame etape antradienį lietuvis Gediminas Bagdonas finišavo 18-as.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
jogle rugsejis

Ar vietovėje, kurioje gyvenate, yra uždarytų mokyklų?

balsuoti rezultatai

Ar leidote savo vaikus į vasaros stovyklas?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

   +11 +12 C

   +7  +9 C

 

   +10 +12 C

   +16  +18 C

  +16  +20 C

 

   +15  +17 C

    1-2 m/s

     2-5 m/s

 

      5-7 m/s

 

USD - 1.1761 PLN - 4.2738
RUB - 69.4996 CHF - 1.1362
GBP - 0.9132 NOK - 9.2903
reklama
Respublikos spaustuvė 2014-12