respublika.lt
e3

Grįžo karščiai: koks maistas ir gėrimai padės atsigaivinti?

2018 rugpjūčio mėn. 10 d. 12:50:44
Ernesta Dapkienė

Sinoptikai tvirtina, kad į Lietuvą vėl sugrįžo karščiai, o kaitra tikėtina neišsikvėps ir per visą likusią vasarą. Retas gyventojas žino, kuo geriausiai gaivintis per karščius, kad būtų išlaikyta organizmo skysčių pusiausvyra ir nekamuotų troškulys. „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patarimais, ką valgyti ir kuo gaivintis per kaitrą.

 

Eksperto teigimu, karštomis dienomis greičiausiai atsigaivinti padės mėtos, aštresni pipirai, šilta sriuba ir arbūzas. Organizmo skysčių pusiausvyros palaikymui naudingiausi yra kokosai bei agurkai - būtent šie produktai pasižymi maistinėmis savybėmis, kurios labiausiai prisideda prie skysčių kiekio išlaikymo. Tuo tarpu medžiagų apykaitos gerinimui labiausiai pagelbės špinatai, kurie naudingi tinkamo kraujospūdžio palaikymui ir ciberžolė, kuri pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gerina medžiagų apykaitą.

„Oro temperatūrai pakilus virš 26 laipsnių, daugelis kaipmat pajunta papildomą krūvį organizmui ir skubiai ieško kuo atsigaivinti. Tokiomis dienomis dažniausiai patariama rinktis nekoncentruotus gėrimus, kurių pagrindą sudaro vanduo, o valgiui - liesesnius patiekalus. Paprastai žmonės linkę gaivintis šaltesniais gėrimais, tačiau neretai rizikuoja persišaldyti. Visgi praktika rodo, kad kai kurie specialiai paruošti karšti ar aštresni patiekalai gali padėti atsigaivinti ne ką mažiau, nei šalti“, - teigia maisto gamybos ekspertas.

Jis tvirtina, kad vakare nereikėtų vengti valgyti šiltų sriubų, kurios paskatina gausesnį momentinį prakaitavimą, tačiau organizmą atvėsina ilgesniam laikui. O jei tingisi virti sriubas ar nemėgstate aštriai valgyti, geriausiai atsigaivinti padės arbūzai. Arbūzuose esanti amino rūgštis citrulinas sumažina kraujagyslių sienelių spaudimą, taip užtikrina geresnę kraujo cirkuliaciją bei leidžia organizmui greičiau atvėsti.

Karštomis dienomis patariama vengti angliavandeniais gausių patiekalų ir produktų - jie apsunkina organizmą, nes yra sunkiau virškinami. Tą patį galima pasakyti ir apie mėsos bei alkoholio produktus.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • DIDINS: euro zonos šalies ekonomikai atsigaunant po 2013 m. krizės, Slovėnijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimą 10 proc. per 2 metus.
  • SALA: parduodama viena Folklando salų Peblas - kartu su penkiomis skirtingomis rūšimis pingvinų, gyvenančių čia tūkstančiais, tūkstančiais avių ir dešimtimis paukščių rūšių.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas spaudoj

Ar nemokamai studijavęs jaunimas turėtų atidirbti Lietuvoje?

balsuoti rezultatai

Ar jums yra tekę apsinuodyti kavinėse suvartotu maistu?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  -2     -1 C

-2     -1 C

 

   -3    -1 C

  0    +1 C

 -1     0  C

 

  -2     0 C

    5-9 m/s

    3-6 m/s

 

   2-4 m/s

 

reklama
Kalėdos 2018