respublika.lt

Ar greitai išdrįsime valgyti vabzdžius?

(0)
Publikuota: 2019 liepos 03 11:27:13, Edita SIAVRIS
×
nuotr. 10 nuotr.
Eltos nuotr.

Šiandien Lietuvoje turime vos kelis vabzdžių pašarams augintojus, tačiau jų gretos nuolat plečiasi. Vilnietis Andrius Stanislovaitis vieną dieną metė statybų sritį ir įsitraukė į svirplių auginimo verslą. Šiandien iš to gyvena ir džiaugiasi.

 

Susidomėjo atsitiktinai

Neseniai Lietuvoje įsikūrė Vabzdžių augintojų asociacija, siekiama, kad mūsų šalyje rastųsi kuo daugiau vabzdžių augintojų, kurie savo produkciją galėtų eksportuoti. Asociacijos vadovas Andrius Stanislovaitis, Vilniaus rajone turintis naminių svirplių (lot. Acheta domesticus) fermą, o pačioje sostinėje - tik nedidelę šių vabzdžių dalį, pasakojo, jog svirpliais prieš keletą metų susidomėjo atsitiktinai, iki tol triūsė statybų srityje.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad pamačiau, kaip žmonės augina svirplius vorams, iguanoms. Paskui kelias naktis nemiegojau rinkdamas informaciją apie svirplius, taigi jau po savaitės namuose atsirado pirmosios svirplių dėžės, - juokiasi Andrius. - Žmona nepyko, leido. Taigi rezultatu esame patenkinti.“ Sertifikuotą motininę svirplių bandą A.Stanislovaitis atsivežė iš Suomijos. Nors svirpliai pardavinėjami ir Lietuvoje, juos dažniausiai perka egzotinių gyvūnų augintojai.

Svirplių priežiūra yra minimali, jiems reikia maisto, vandens, patalpose turi būti palaikoma minimaliai 27 laipsnių šilumos temperatūra. Maitinami specialiu kombinuotu pašaru iš grūdinių kultūrų. Vienam kilogramui svirplių išauginti reikia sušerti 2 kg pašaro, kainos atžvilgiu tai kainuoja 5 eurus (pačių svirplių miltų kilogramas kainuoja 55-65 eurus). Tačiau svirpliai mielai ėstų ir morką, ir obuolį. A.Stanislovaičio ūkyje įkurdinti plastmasinėse dėžėse, kuriose suklotos kartoninės dėžės nuo kiaušinių, dėklai ties kiaušinio forma praduriami, pro čia svirpliai drąsiai landžioja. Gyvenimas verda. Čirpimas nesiliauja. Pasijauti kaip vasaros pievoje, kur ištisai čirškia žiogai. „Pas mane tarp svirplių nėra daug patinų, palyginti čirpimas dar švelnus, jeigu būtų daug patinų, pradėtų draskytis. O jei gamtoje pavieniai, tai tada patinai 10 kartų garsiau dainuoja, nes jie taip šaukia pateles. Šie vabzdžiai labai greitai veisiasi“, - aiškina svirplių fermos savininkas.

Nors svirpliai laikomi atvirose dėžėse, jie niekur nešokinėja, tačiau jei paimsi lėkštelę kartu su jais, svirpliai pradės šokinėti. Iš tiesų, aplink tokių pabėgėlių buvo. Bet į dėžes jie grįžti negali, - tokie biologinio saugumo reikalavimai.

Dėžėse galima išvysti ir baltų svirplių? Ar tai albinosai? Pasirodo, ne. A.Stanislovaitis aiškina, kad svirpliai per savo gyvenimą išsineria nuo 8 iki 10 kartų. Išsinėrus apie porą valandų svirplys būna baltas, paskui pajuoduoja. Įdomu tai, kad svirpliui nusirengiant kailinius iš paskos prisistato keli kolegos ir jau taikosi suėsti išnarą. Skamba šiurpokai, tačiau tai natūrali svirplių gyvenimo dalis. „Kaip tik norvegai man atsiuntė užklausą, ar galėčiau sugaudyti tuos svirplių kailiukus. Mat jie turi chitino, todėl tais kailiukais labai domisi veido kremų gamintojai. Bet kur tu sugaudysi... Nejau su pincetu pats išnersi“, - juokiasi svirplių fermos savininkas.

Perka pašarų gamintojai

Svirplių augimo ciklas yra 6 savaitės. Tuomet nuimamas jų derlius svirplius užšaldant, jie yra šaltakraujai, tai jiems neskausminga. 6 valandas svirpliai laikomi šaltyje, tuomet dvi minutes verdami, džiovinami ir malami į miltus. Per mėnesį A.Stanislovaičio ūkyje pagaminama iki 380 kg miltų (iš tonos svirplių). Svirplių patelės deda labai daug kiaušinių - nuo 500 iki 2000. Padėjus dviem dienoms specialią dėžutę, svirpliai padeda begalę kiaušinių, jų pakaks 5-6 auginimo dėžėms užpildyti.

Iš svirplių gaminami miltai, juose yra apie 60 proc. baltymų. „Tokių miltų pagrindinis pirkėjas yra šunų, kačių pašaro gamintojai, paukštynai ir žuvies ūkiai. Kol kas į užsienį tokių miltų neeksportuojame, tam ir įkūrėme asociaciją, kad atsirastų kuo daugiau augintojų, - sakė jis. - Žmonių maistui mūsų šalyje svirpliai neauginami, tai neįteisinta. Europoje svirplius maistui vartoja apie 4 proc. žmonių.“

Andrius sako, kad draugai atėję į svečius pabando paragauti džiovintų svirplių. Sako, skonis panašus kaip saulėgrąžų. O pačiam Andriui paruoštą svirplį suvalgyti yra vieni niekai.

Situaciją komentuoja virtuvės šefas Rokas GALVONAS:

Iš savo patirties žinau, kad žmonės visą laiką ieško naujovių, taigi ir svirplius, manau, ragautų. Kelionėse yra tekę ragauti vabzdžių, kadangi pats esu mėgėjas išbandyti kažką naujo. Ragaujant jaučiasi traškesys ir šleikštulio jausmas, - tai yra neįprasta. Ar būtų verta restoranams tiekti vabzdžius, jei vabzdžiai maistui būtų įteisinti? Sunku pasakyti, žiūrint, kiek žmonės valgytų. Tačiau neabejoju, kad atsirastų restoranų, kurie įsivestų meniu tokį dalyką vien todėl, kad būtų išskirtinesni. Bent aš padaryčiau kokius savaitgalio pasiūlymus.

Vieni sako, kad ateityje maistas išnyks, tačiau matome, kad maisto kultas yra didžiulis. Net jeigu ir įvyktų taip, kad vietoj maisto žmonės vartotų, pavyzdžiui, kokias pakaitines piliules - tai bus labai tolimoje ateityje. (Juokiasi.)

Žmonės nori naujovių, tačiau taip pat ieško įprastų patiekalų. Mano restoranai yra keliose skirtingose vietose, ir nebūna tokios dienos, kad žmonės nepaklaustų, ar neturime cepelinų. Bet kokiu atveju, mes tokių dalykų savo restoranuose neturime, stengiamės specialiai pasiūlyti kažką naujo. Niekas nesitiki gauti aštuonkojį, anties krūtinėlę ar kukurūzinį viščiuką, ruoštą žemoje temperatūroje. Tai tuo ir pritraukiam klientus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s