respublika.lt

Vienintelis ir nepakartojamas Šerlokas Holmsas

(0)
Publikuota: 2015 rugpjūčio 02 08:42:15, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 3 nuotr.
Vienintelis ir nepakartojamas Šerlokas Holmsas. EPA-Eltos nuotr.

Liepos 19 dieną rusų aktoriui Vasilijui Livanovui sukako 80 metų. Visame pasaulyje aktorius išgarsėjo suvaidinęs anglų seklį Šerloką Holmsą, ir net Didžiojoje Britanijoje V.Livanovo sukurtasis Šerlokas Holmsas yra laikomas etalonu.

 

Nedaugelis žino, kad Vasilijus Livanovas yra trečiosios kartos aktorius: jo senelis Nikolajus Livanovas vaidino provincijos teatruose, o tėvas Borisas Livanovas tapo vienu iš garsiojo Maskvos MCHAT šulų, buvo publikos numylėtinis ir mylimas K.Stanislavskio mokinys. Jam buvo pranašaujama net vyriausiojo režisieriaus kėdė ir jis būtų ją gavęs vietoj Olego Jefremovo, jeigu ne karčiosios pomėgis.

Vasilijaus Livanovo gyvenime taip pat buvo toks „jeigu ne“. Dėl to „jeigu ne“ jis vos neprarado etalono titulo Didžiojoje Britanijoje. Jau pirmosiomis „Šerloko Holmso“ filmavimo dienomis V.Livanovas truputį išgerdavo, bet kas iš aktorių po sunkios filmavimo dienos neišlenkia taurelės? Bet paskui jis tiesiog dingo. Jo ieškojo, skambino, rašė - bergždžiai. Galop režisierius Igoris Maslenikovas nusprendė - užteks! Ir ėmė ieškoti kito aktoriaus. Borisas Kliujevas šiek tiek priminė V.Livanovą, bet vis dėlto nebuvo tiek panašus į detektyvo etaloną, misterį Holmsą, kurį nupiešė A.Konan Doilio (A.Conan Doyle) draugas Sidnis Pedžetas (Sidney Paget), kuriam rašytojas patikėjo iliustruoti savo detektyvus. Bet ką reikėjo daryti? Režisierius ėmėsi darbo, ir čia pasirodė V.Livanovas. Aktorius laiku susizgribo sužinojęs, kad jo vaidmuo atiduotas kitam, ir grįžo į rikiuotę. B.Kliujevui atiteko Šerloko brolio vaidmuo, o V.Livanovas tokių „jeigu ne“ sau daugiau neleido. Šerloką Holmsą jis suvaidino taip idealiai, kad mini serialas apie anglą detektyvą buvo rodomas ne vienoje pasaulio šalyje, o 2006 m. V.Livanovui buvo įteiktas Britų imperijos ordinas - iš užsienio aktorių tokiu ordinu buvo pagerbta tik Elizabeta Teilor (Elizabeth Taylor) ir Stivenas Spylbergas (Steven Spielberg). Be to, Vasilijaus Livanovo portretas vaidinant Šerloką kabo Anglijos detektyvo muziejuje, o aktoriaus namuose kabo Tarptautinio A.Konan Doilio klubo diplomas, kuriuo jis buvo įvertintas kaip geriausias visų laikų Šerlokas Holmsas.

Bet ne tik V.Livanovo vaidyba pavergė žiūrovų širdis, juos taip pat sužavėjo jo prikimęs, visada atpažįstamas balsas. Pats V.Livanovas kadaise labai išgyveno dėl to gergždimo, juk šis aktoriaus skiriamasis bruožas - ne įgimtas. Savo pirmąjį didelį vaidmenį V.Livanovas suvaidino filme „Neišsiųstas laiškas“. Filmo režisierius būtinai norėjo, kad herojaus balsas būtų užkimęs nuo peršalimo, todėl paprašė aktorių per šaltį pavaikščioti lauke ir pakvėpuoti grynu, bet baisiai šaltu oru. Jaunasis aktorius neprieštaravo, darė viską, ką liepė režisierius. Galų gale tiek prisikvėpavo ledinės gaivos, kad balsas visai dingo. O kai po ilgo gydymosi grįžo, jo balsas jau buvo visai kitoks, gergždžiantis ir nesavas. Aktorius labai išsigando, vaikščiojo pas gydytojus, bet tie niekuo nesugebėjo padėti. Ir tik vėliau, kai jis buvo pradėtas kviesti įgarsinti įvairiausių animacinių filmų herojų, kai bet kuris šalies žmogus pradėjo jį atpažinti iš balso, V.Livanovas suprato, kokį lobį įgijo. Įgarsinęs Karlsoną, Krokodilą Geną, Smauglį, pats ėmėsi rašyti scenarijų. Ir parašė garsiuosius „Brėmeno muzikantus“, animacinį miuziklą brolių Grimų pasakos motyvais. Bet nuolatiniu scenaristu arba animacinių filmų režisieriumi V.Livanovas taip pat netapo ir vėl ieškojo ko nors kito... Ir netrukus rado savo vienintelį ir nepakartojamą Šerloką Holmsą. Nuo tada plačiai žiūrovų auditorijai aktorius V.Livanovas asocijuojasi su vienu garsiausių pasaulio seklių. Pats V.Livanovas savo Šerloką myli, nors ir prisipažįsta, kad ne kartą norėjo atsitolinti nuo šio jam prilipusio amplua. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje jis net tapo Don Kichotu, tikėjosi, kad charizmatiškasis ispanas užtemdys manieringąjį anglą. Bet likimas sutvarkė kitaip. Nors, kritikų nuomone, A.Livanovas Don Kichotą suvaidino puikiai, bet filmo kūrėjai pritrūko pinigų platinimui, ir jis nugulė lentynoje. Taip aktorius Vasilijus Livanovas ir šiandien didžiajai daliai jį mylinčių žiūrovų lieka vienintelis ir nepakartojamas, etaloninis Šerlokas Holmsas.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s