respublika.lt

Vaivos Mainelytės dienoraštis balsu

(0)
Publikuota: 2015 rugsėjo 05 11:02:33, Danutė ŠEPETYTĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Kadras I. Vienas pirmųjų Vaivos Mainelytės vaidmenų kine - Jurga „Velnio nuotakoje“ (1974). Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejaus, „GPJ“ nuotr.

Praėjusi savaitės pradžia teatro ir kino aktorei Vaivai Mainelytei buvo gan jautri, nes Lietuvos televizijoje pirmąkart buvo parodytas filmas apie ją - „Vaiva. Gyvenimas už lango“. Ne kitu jausmu buvo atmieštas ir trečiadienis, kai ji skubėjo į filmo „Edeno sodas“, kur sukūrė vaidmenį, premjerą sostinės kino teatre. Nors naujausio režisieriaus Algimanto Puipos filmo ji irgi nebuvo mačiusi, sakė labiau jaudinusis dėl dokumentikos: ne kiekvienai aktorei, įpratusiai būti dėmesio centre, lengva viešumon iškelti ir savo dienoraštį.

 

V.Mainelytės nuoširdumas žurnalistams, kurių per jos gyvenimą būta daug, įprastas dalykas, tačiau visgi negarantuojantis, kad jos asmenybės paslaptis tuoj tuoj bus atskleista. Po pasikalbėjimų su ja visuomet apima jausmas, kad, atidarinėjant vienas ir kitas dureles, trečios visad lieka užšautos, uždraustos. Gal tai jos užsispyrimas, kaip filme sakė aktorius Remigijus Sabulis, neišsiduoti, kada jai blogai? Gal tai jos įžadas neapkalbėti, ką ten neapkalbėti, nepasakyti ko nors negražaus negero, tegu ir teisingo apie kitus? Gal apskritai žmogus net pačiam sau lig paskutinės minutės išlieka neatverta esatis, gal... Kad ir kaip ten būtų, nors filmas „Vaiva. Gyvenimas už lango“ šiuo atžvilgiu nėra išimtis, jis suteikia progą išimtinai pasidžiaugti - kiekvienas darbas, pasakojantis apie nusipelniusius kultūros žmones, yra kultūros taupyklės papildinys.

„Ko aš taip labai jaudinausi ir blogai miegojau? Per kiekvieną filmo premjerą, kur vaidinai ir nepasisekė, gali sakyti, ai, nesurežisavo, ai, nenufilmavo, bet šiame filme jei ką nelabai protingai kalbėjau - kalbėjau pati, niekas manęs nenuredagavo“, - aiškinosi V.Mainelytė, filme nostalgišku monologu prabylanti Dzūkijos troboje, prie lango, užu kurio - žolė ir medis, tekantis vanduo ir praėjęs laikas, tarsi vėjas nešiojantis prisiminimus...

Vaivos gimtadienio išvakarėse parodytą režisieriaus Valdo Babaliausko filmą (scenarijus - Birutės Vyšniauskaitės) aktorė laiko dovana ne tik sau, bei ir anūkams (daugiau nedrįsta apibendrinti), nors prisipažįsta net prieš premjerą negalėjusi visiškai išsiskirt su mintimi, kam apskritai reikėję šito filmo. Kadaise, kai vieną po kitos imta kepti knygas apie Lietuvos įžymybes, ji buvo atsisakiusi pasiūlymo tapti knygos heroje net už pinigus, kurie tikriausiai būtų prasivertę jos gyvenime.

Šiuokart apsispręsti padėjo žinia, kas bus kūrėjų komandoje: su režisieriumi teko susidurti filmuojant serialą „Dapkai ir Butkai“, operatoriai Algis Liutkevičius, Vytas Jankevičius, Gintautas Čepulėnas irgi nebuvo svetimi.

Filmuoti Dzūkijoje, Puvočiuose, buvo jos mintis; čia ir šiandien, kieminėjant ar ilsintis geros draugės Aurelijos Giedrienės (poeto Vinco Giedros našlės, Rašytojų sąjungos bibliotekininkės) sodyboje, atsigaunanti jos dvasia. Prieš du dešimtmečius šiame kaime netolies Merkio Maineliai buvo įsirengę ir savo sodybą, tačiau atsitiko nelaimė - žaibas trenkė į liepą, ugnis persimetė į trobą ir prarijo ją lig pamatų. Keista ar ne, ši skaudi aplinkybė neatgrasė Vaivos nuo šitų apylinkių, prisiminimai apie ten praleistas valandas su artimaisiais, giminėmis, draugais pasirodė gajesni. Meilė pasirodė stipresnė nei gėla.

Filme apie aktorę byloja kino ir teatro žmonės. „Vaiva nuostabi“, - sako aktorius Regimantas Adomaitis, Vaivos partneris garsiojoje Arūno Žebriūno „Velnio nuotakoje“. „Ji nespekuliavo gražiu moters rūbu“, - perima estafetę aktorius, režisierius Valentinas Masalskis, o kolega Adolfas Večerskis išsisukinėja: „Žiūriu į Vaivą kaip į gamtos reiškinį: neanalizuoju pavasario, neanalizuoju Vaivos.“ „Graži merga buvo ir geidžiama visų“, - įžemina aukštas natas aktorius Vytautas Tomkus ir prajuokina fraze apie greit bėgantį gyvenimą. „Talentas kaip peilis, svarbu, ką su juo darysi“, - filosofuoja V.Masalskis. „Neturėjau talento būti talentinga, nemokėjau prisistatyti, - prisipažįsta Vaiva. - Labai ilgai gyvenau iliuzijų pasaulyje...“ „Po grožio kauke slypi kitas vidus“, - sako režisierius Rimas Tuminas, o režisierius Gytis Lukšas pasakoja apie išmėginimą, kai V.Mainelytei filme „Vasara baigiasi rudenį“ teko vaidinti ne tik be makiažo, bet ir be odą lyginančio grimo, ir ji kadre buvusi tokia tikra, ir grožis buvęs nė kiek nepameluotas. „Kai kuri vaidmenį, esi kaip moteris, kuri nešioja kūdikį, - nes visąlaik vaikštai su juo“, - metafora įprasmins aktorystę filmo herojė.

Sėdėdama savo artimos draugės A.Giedrienės namuose Vaiva toliau taupiai brėš savo gyvenimo linkius - ir pakilimus, ir netektis, ir didžiausius išmėginimus, sakysim, kai reformuojant teatrą su grupe aktorių buvo išstumta į gatvę ir pasijuto nereikalinga. Sakysim, kai buvo priversta pelnytis duoną pardavinėdama „Danutės pyragus“, reklamuodama kosmetiką ir pan., ir kaip galų gale sugrįžus į Nacionalinį dramos teatrą jos šviesias viltis akimirksniu pradangins baisi žinia... Ir kaip ji vėlei kelsis ir eis.

„Laiminga pareigoj ir varge... ji turi visais rūpintis“, - apie seserį filme pasakys brolis Algirdas Mainelis.

Bene gražiausi ir bus tie kadrai, kuriuose matyti Vaivai netikėtas jųdviejų susitikimas Puvočiuose. Vaikščiojimas su broliu abiem atmintinomis vietomis po buvusią vasarvietę...

Žiūrėdama šiuos kadrus V.Mainelytė šluostysis ašaras: jos broliui nebuvo lemta jų išvysti - A.Mainelis užgeso liepos 10 dieną. Alytuje gyvenusį architektą, aktyvų visuomenininką, Alytaus pilietinio judėjimo narį A.Mainelį per du mėnesius pakirto onkologinė liga. Alytiškiai prisimena jį kaip šviesų žmogų, daug nusipelniusį miesto tvarkai ir grožiui (buvo dirbęs ir vyr. dailininku, ir vyr. architektu), įkurdinusį jo erdvėse daug meno kūrinių, vieną iš rūpestingiausių „Alytaus piliečių“ rinkimų sąrašo aktyvistų. Ir „Respublikoje“ prieš metus išspausdintame pasakojime apie Alytaus šviesuolių pastangas išsaugoti dailės mokyklos pastatą ne vien dėl architektūrinio savitumo, bet ir dėl atminimo - čia buvo įsikūrusi Sąjūdžio būstinė - buvo kalbama apie jį, iniciatyvinės grupės vadovą architektą A.Mainelį...

„Algirdukas!“ - ir nustemba, ir pradžiunga filme Vaiva jį išvydusi; džiaugsmas su vienu brangiausių jos žmonių pamatyti savo šulinį, malkinę, pasėdėti sūpuoklėse yra dvigubas, nes kyla dalijantis išgyvenimu ir patiriant tikriausiai tuos pačius jausmus. Kad ir einant link liepos, į kurią prieš dvidešimt metų kirtęs žaibas uždegė jų trobą, kurioje Algirdas buvo įrengęs Vaivai stoglangį - kad prieš užmigdama galėtų pasižiūrėti į žvaigždes...

Dokumentinio filmo, trunkančio 52 minutes, premjeroje dalyvavo V.Mainelytės mylimiausi žmonės, draugai, gerbėjai. Kurso draugas rašytojas Bronius Bušma prieš jo pradžią vaizdavosi žinąs, ką pamatysiąs filme, dėjosi žinąs, kad visi sakys, kokia Vaiva darbšti, talentinga, pridurdamas nuo savęs - ji tokia pareiginga, kad net baisu, kokia ji graži besanti ir gera, ir nuoširdi. Ir visa tai, galiausiai tarė jis, būsianti tiesa. Gal iš tiesų filme Vaiva piešiama kaip angelas? Bet ką daryt, jei tik tokią ją pažįstame? Myluojančią balsu ir akimis kiekvieną. Artimą ir tolimą, kiekvieną gerą žmogų. O blogą? Tokių sako nesutinkanti.

Parengta pagal savaitraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s