respublika.lt

Scenoje pražydo Putinas

(0)
Publikuota: 2013 vasario 28 10:41:55, Rimvydas STANKEVIČIUS, "Respublikos” žurnalistas
×

Vakar sostinės Rašytojų klube ne tiek iškilmingai, kiek nuoširdžiai buvo paminėtos 120-osios vieno svarbiausių visų laikų lietuvių poetų, be konkurencijos geriausio lietuviško romano autoriaus Vinco Mykolaičio-Putino gimimo metinės. Poetą specialiai šiai progai parengta poezijos ir muzikos programa pasveikino ištikima poezijos bičiulė, aktorė skaitovė Gražina Urbonaitė. Jai puikiai talkino pianistė Šviesė Čepliauskaitė.

Įspūdis - išties nepakartojamas. Per kiek daugiau nei valandą aktorė deklamuodama, pasakodama, cituodama, primindama biografines poeto datas bei gyvenimo dominantes publikai sugebėjo atskleisti V.Mykolaitį-Putiną visą - jo kūrybinę prigimtį ir savitumą, skaudžią gyvenimišką dramą, jo vidinius konfliktus, patirtus blaškantis tarp pareigos ir talento prigimties, kovojant su šiurpiu istoriniu laikmečiu, mėginant virsti viltimi kitiems, net ir pačiam jos netenkant...

Aktorei pavyko scenoje atkurti autentiška putiniška emocija kunkuliuojančius poeto gyvenimo vaizdus, pasakojimą sumaniai pinant iš V.Mykolaičio-Putino eilėraščių posmų, netrumpų (visuomet tik atmintinai deklamuojamų) romano „Altorių šešėly“ citatų, jo laiškų, rašytų V.Krėvei, J.Tumui-Vaižgantui, savo akimis visa tai mačiusių amžininkų prisiminimų.

Renginys tikrai buvo vertas to vardo, kurio sukakčiai buvo skirtas - nusipelnantis paties aukščiausio įvertinimo. Kaip, beje, ir visos kitos šios aktorės parengtos programos, nesvarbu, ar Maironiui, ar Just.Marcinkevičiui, ar kokiai kitai literatūros asmenybei skirtos. Galbūt tai ir paaiškintų fenomeną, kad į G.Urbonaitės poezijos vakarus visi norintys niekuomet nesutelpa, nors į šiuolaikinių „kultiniais“ vadinamų poetų kūrybos vakarus - tik retkarčiais.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s