respublika.lt

Netekome ryškios teatro ir muzikos asmenybės

(0)
Publikuota: 2020 lapkričio 04 20:30:56, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 10 nuotr.
Trečiadienio naktį, eidamas 65-uosius metus, mirė kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Faustas Latėnas. Eltos nuotr.

Visai Lietuvai liūdną ir netikėtą žinią, jog trečiadienio naktį, eidamas 65-uosius metus, mirė kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Faustas Latėnas, socialiniame tinkle „Facebook" pranešė jo dukra aktorė Elžbieta Latėnaitė.

 


„Nuo šio vakaro man teks toliau gyventi jau be Jo šilto glėbio ir rūpesčio. Tėtis mirė. Informaciją dėl atsisveikinimo su Juo pranešime vėliau", - parašė E.Latėnaitė, paprašiusi netrukdyti šeimos ir leisti liūdėti.

„Darnusis, talentingasis trio iširo... Kompozitoriui Faustui Latėnui iškeliavus kurti muzikos dangiškajam teatrui, tapo spengiančiai tylu režisieriaus Rimo Tumino ir scenografo Adomo Jacovskio kurtame scenos pasaulyje... Mus paliko iškilus kompozitorius, vienas iš Vilniaus mažojo teatro įkūrėjų, mylimas kolega", - apie kolektyvo netektį ir liūdesį sakė Vilniaus mažojo teatro vadovė Daiva Baltūsytė-Len.

„Ši mirtis buvo šokas visiems, - apie savo pavaduotojo netektį „Vakaro žinioms" sakė D.Baltūsytė-Len. - Gera buvo dirbti su tokiu talentingu žmogumi. Ir ramiu. Kai iškildavo kokios nors nenumatytos, greitų sprendimų reikalaujančios situacijos, visada išgirsdavau ramų, pamatuotą Fausto balsą. Jis mokėjo visus nuraminti."

Pasak Mažojo teatro vadovės, F.Latėnas iki spalio 25 dienos buvo išvykęs iš Lietuvos, tad grįžęs, kaip ir priklauso, izoliavosi namie, todėl kurį laiką jie Mažajame teatre savo kolegos nematė.

Anksčiau (spalio 22, 24 d.) feisbuke kompozitoriaus dukra E.Latėnaitė buvo pranešusi, kad ji ir dar 7 šeimos nariai, dalyvavę vienoje šeimos šventėje, susirgo COVID-19. Tačiau, pasak D. Baltūsytės-Len, šioje šventėje F. Latėnas nedalyvavo, nes tuo metu buvo išvykęs.

Kompozitorius F.Latėnas priklausė itin ryškiai lietuvių kompozitorių kartai, kažkada įvardytai kaip „naujieji romantikai". „Teatras man visuomet atrodė kaip gaivinantis skersvėjis mano akademinėje kūryboje. Tarsi salelė, kurioje leistina realizuoti radikaliausias, banaliausias ir šmaikščiausias mintis, nes į teatro muziką visuomet būdavo žvelgiama atlaidžiau", - yra sakęs F.Latėnas.

Lietuvos kompozitorių sąjungos tarybos narė, muzikologė Jūratė Katinaitė „Vakaro žinioms" sakė, jog žinia apie F.Latėno mirtį buvo labai netikėta. „Faustas dar visas buvo veiksme, turėjo daugybę planų. Prieš keletą savaičių dar kalbėjomės, kai abu atėjome į Lietuvos kompozitorių sąjungos tarybos, kurios nariu buvo ir jis, posėdį. Faustas puikiai jautėsi, kaip visada buvo aktyvus. Negirdėjau, kad skųstųsi sveikata", - pasakojo J.Katinaitė.

Paprašyta apibūdinti F. Latėno indėlį ir reikšmę Lietuvos kultūriniam gyvenimui, sakė:

„Faustas yra Lietuvos teatro muzikos pionierius, kuris išvedė teatro muziką į savarankišką žanrą, įteisino visiškai naujus kultūrinius, muzikinius kodus. Jo karjeros pradžia sutapo su Jaunimo teatro žydėjimo metais, su Eimunto Nekrošiaus spektakliais. Vienas iš pirmųjų F.Latėno darbų - muzika E.Nekrošiaus spektakliui „Kvadratas" (1980 m.). Jau už šį spektaklį jis buvo teatralų bendruomenės apdovanotas, kaip geriausias to sezono kompozitorius. Jis tiesiog įžengė į muzikos pasaulį su visiškai kitoniška muzikos kalba, kadangi mokėsi pas Eduardą Balsį, kuris taip pat vertino populiariąją muziką, estradinę muziką. Faustas nuo pat studijų metų buvo dvilypis kompozitorius - puikiai nardė koncertinės muzikos struktūrose ir buvo visiškai kitoniškas teatro muzikoje, kino muzikoje, kur jis sau leido būti emocingas, sentimentalus, banalus. Jis, sakyčiau, „įteisino" banalybes teatro muzikoje, kaip svarbią reikšmingą teatrinę išraiškos formą."

Labai svarbus F.Latėno kūrybos etapas, pasak muzikologės, buvo jo darbas su režisieriumi R.Tuminu ir Mažuoju teatru - šis ryšys buvo jo gyvenimo dalis.

„Kalbant apie F.Latėną, reikia paminėti ir jo, kaip politiko vaidmenį kultūros politikos formavimo procesuose, - sakė J.Katinaitė. - Jis dukart buvo kultūros viceministras, buvo premjero patarėjas kultūros klausimais, o vienas iš paskutinių jo politinių postų buvo kultūros atašė darbas Maskvoje. Faustas buvo diplomatas visur. Ir gyvenime, ir kūryboje - visur sugebėjo surasti aukso vidurį. F.Latėnas sugebėjo taip sujungti akademinės muzikos išraišką su populiarios muzikos išraiška, kad tai tiesiog tapo nauja kokybe. Jis buvo teatro muzikos flagmanas, kurio kūryba gyvuoja ir už teatro ribų, tačiau yra persmelkta visa apimančio teatro pojūčio."

Kaip yra sakęs R.Tuminas, F.Latėnas visada su savimi nešiojosi muziką, ji gimdavo anksčiau negu pats spektaklis...

Gyvenimo faktai

- F.Latėnas gimė 1956 m. gegužės 16 d. Dusetose. 1975 m. baigė Kauno J. Gruodžio aukštesniosios muzikos mokyklos Giedriaus Kuprevičiaus kompozicijos klasę, 1980 m. - Lietuvos muzikos akademijos prof. Eduardo Balsio kompozicijos klasę.

- 1990-1991 metais vadovavo Vilniaus teatrui „Lėlė", nuo 1996-ųjų metus vadovavo Lietuvos valstybiniam akademiniam dramos teatrui, 1999-2000 metais ėjo Nacionalinio dramos teatro generalinio direktoriaus pareigas. 2000-2004 metais kartu su režisieriumi Rimu Tuminu vadovavo Vilniaus mažajam teatrui.

- F.Latėnas sukūrė muziką daugiau kaip 200 spektaklių, parašė muziką daugiau kaip 40 dokumentinių bei vaidybinių filmų.

- Jis buvo ne tik produktyviausiais šiuolaikinio teatro kompozitorius, bet ir vienas ryškiausių menininkų, garsinančių Lietuvos vardą už jos ribų. Pastaruoju metu renesansą išgyveno Fausto Latėno kamerinė kūryba. Ji karštai sutinkama pasaulio scenose, atliekama styginių kvarteto „Art Vio", Čiurlionio kvarteto, violončelininko Davido Geringo, orkestro „Maskvos virtuozai" ir kitų garsių Lietuvos ir užsienio menininkų.

- Sukūrė per 50 kompozicijų simfoniniam orkestrui, kameriniam orkestrui, styginių kvartetui, instrumentų ansambliams, vargonams, fortepijonui, vokalui ir chorui.

- F.Latėnas su žmona menotyrininke Ramute Rachlevičiūte užaugino tris vaikus. Jo brolis Algirdas Latėnas - žinomas šalyje aktorius ir režisierius.

Atsisveikinimas

Su kompozitoriumi Faustu Latėnu bus galima atsisveikinti Lietuvos kompozitorių sąjungos namuose (A.Mickevičiaus g. 29, Vilniuje) lapkričio 5 d. 12-19 val. ir lapkričio 6 d. 9-12 val.

Lapkričio 5 d. 18 val. - šv.Mišios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia (Sėlių g. 17).

Karstas išnešamas lapkričio 6 d. 12 val.

Laidotuvės vyks Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje. Artimieji prašo pagarbą kompozitoriui išreikšti gėlės žiedu. Taip pat laikytis saugumo rekomendacijų, saugoti vieniems kitus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s