respublika.lt

Ne visos fantasto pranašystės išsipildė

(0)
Publikuota: 2019 vasario 09 08:10:07, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
A. Azimovas parašė apie 500 knygų, daugiausia mokslinės fantastikos kūrinių. Garsiausi jo kūriniai: „Fondas“, „Amžinybės pabaiga“, „Aš, robotas“. Rašytojas mirė 1992 m. Niujorke. „The Sun" nuotr.

Prieš 35 metus, 1984-ųjų išvakarėse, Kanados leidinys „The Star“, įkvėptas Dž.Orvelo antiutopijos „1984“, paprašė garsiojo fantasto Aizeko Azimovo (Isaac Asimov) parašyti straipsnį - prognozę 2019 metams. Metai buvo pasirinkti neatsitiktinai. Dž.Orvelo šedevras pasirodė 1949 m., t.y. likus 35 metams iki 1984-ųjų. Žurnalistams buvo įdomu išsiaiškinti, kaip pasikeis mūsų pasaulis dar po 35 metų. A.Azimovas taip pat susidomėjo ir pateikė savą būsimų įvykių versiją. Pagaliau atėjo laikas, kai galima patikrinti garsiojo rašytojo pranašystes.

 

A.Azimovo požiūriu 2019-ųjų laukiančią žmoniją turėjo jaudinti trys svarbiausios problemos: branduolinio karo tikimybė, masinė kompiuterizacija, kosmoso erdvės naudojimas.

Tuo metu, dar neprasidėjus pertvarkai, dviejų didžiųjų valstybių, SSRS ir JAV, santykiai buvo be galo įtempti. Pasaulis buvo ant katastrofos slenksčio, tačiau futuristas vis dėlto pasirinko optimistinę versiją:

„Jeigu Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga toliau kabinėsis vienos prie kitų, visiškai beprasmiška aptarinėti, koks bus gyvenimas 2019 m. Tokiu atveju tik nedaugelis iš mūsų, mūsų vaikų ir anūkų liks gyvi, ir nematau prasmės išsamiai aprašinėti visuotines kančias. Todėl darykime prielaidą, kad branduolinio karo nebus.“

Kompiuterizaciją A.Azimovas taip pat numatė stebėtinai tiksliai, nors 9-ojo deš. pradžioje mažai kas tikėjo šios srities masine plėtra. Be to, fantastas prognozuodamas padarė keletą papildomų išvadų, kurios šiandien taip pat tampa tikrove.

Masinė kompiuterizacija

Ją A.Azimovas laikė neišvengiama. Jo nuomone, iki 2019-ųjų visuomenė pasieks tokį išsivystymo lygį, kad tiesiog negalės egzistuoti be kompiuterių, kurie bus naudojami tiek pramonėje, tiek kiekvienuose namuose. „Šalys, kurios šioje srityje atsiliks, nukentės taip akivaizdžiai, kad jų vyriausybės pačios pradės reikalauti kompiuterizacijos, kaip šiandien reikalauja ginklų.“

Ši pranašystė išsipildė: šiandien kompiuteris yra beveik kiekvienuose namuose net trečiojo pasaulio šalyse.

Kai kurios profesijos išnyks

A.Azimovo požiūriu tai yra neišvengiama kompiuterizacijos pasekmė. Bet ji džiugins ne visus.

Iki pramonės revoliucijos didžioji žmonijos dalis vertėsi žemės ūkiu ir su juo susijusia pagalbine veikla. Kai prasidėjo industrializacija, perėjimas nuo fermos prie fabriko buvo greitas ir skausmingas. Vykstant kompiuterizacijai perėjimas nuo fabriko prie kažko naujo bus dar spartesnis ir dėl to dar skausmingesnis.

Visa esmė net ne tai, kad kompiuteriai atims iš žmonių darbo vietas. Tiesiog nebebus daugybės profesijų poreikio: bet koks darbas kanceliarijoje, bet koks surinkimas, mechaniniai pasikartojantys darbai bus automatizuoti. Juos atliks kompiuteriai ir jų valdomi robotai, ir tai darys greičiau ir sėkmingiau.

Pranašystė taip pat išsipildė: iki 2019 m. nunyko nemažai profesijų, pavyzdžiui, telefonistų ir stenografistų, o iki 2020 m. iš rinkos dings dešimtys kitų specialybių. Kaip ir spėjo A.Azimovas, tai kaip tik yra susiję su automatizacija ir kompiuterinių valdymo sistemų tobulėjimu.

Švietimo koncepcijos pasikeitimas

Rašytojo manymu, kompiuterių atsiradimas ir su jais susiję pokyčiai darbo rinkoje pareikalaus kardinalių švietimo permainų - tiek mokyklinio, tiek tolesnio. Pirmiausia mokymas bus kompiuterizuotas. Iki industrializacijos žmogus galėjo sočiai gyventi ir būdamas neraštingas, o 2019 m. tai bus neįmanoma nemokant dirbti kompiuteriais ir nesiorientuojant naujame aukštųjų technologijų pasaulyje. Futuristas prognozavo, kad išnyks mokytojai. Iki 2019 m. juos galės visiškai pakeisti kompiuteriai, o vaikai mokysis namuose, ir ne pagal standartinę mokyklos programą, o individualiu tempu ir pagal savo interesus. Šią prognozę apskritai galima laikyti bent jau aktyviai besipildančia. Vaikų ugdymo principai kardinaliai pasikeitė, ir vis daugiau tėvų renkasi vadinamąjį nuotolinį mokymą.

Didėjančios ekologinės problemos

„Žmogaus neatsakingumo pasekmės - atliekų ir taršos problemos - taps vis akivaizdesnės ir nepakeliamos. Bandymai padėtį suvaldyti bus vis aktualesni. Reikia tikėtis, kad iki 2019 m. pažanga technologijų srityje suteiks instrumentų šiems procesams sustabdyti ir ekologinei padėčiai pagerinti“. Pirmoji šios prognozės dalis akivaizdžiai išsipildė: ekologinės problemos pasaulyje išties darosi vis opesnės. O štai antroji, deja, prašovė pro šalį: šiuolaikiniai mokslininkai taip ir nesugebėjo pasiūlyti išeities iš šios krizės.

Kas neišsipildė (bet galbūt dar išsipildys)


Yra ir sričių, kuriose žmonija progresuoja lėčiau negu tikėjosi įžvalgusis fantastas.

Robotai kiekvienuose namuose


Robotų technikos dėsnių autorius A.Azimovas 1984-ųjų išvakarėse buvo įsitikinęs: „Judrus kompiuterizuotas objektas, t.y. robotas, jau tapo įprastas pramonėje. Jis taps įprastas kiekvienuose kitos kartos žmonių namuose.“ Kol kas to neįvyko, jei, aišku, visaverčiais „judriais kompiuterizuotais objektais“ nelaikysime robotų siurblių, išmaniųjų kavavirių ir virdulių su interneto prieiga.

Sėkmingas kosmoso užkariavimas


Pagal A.Azimovo prognozes ,iki 2019 m. žmonija su naujomis jėgomis grįš į Mėnulį ir net įkurs jame didžiulę gyvenamąją stotį, kurios darbuotojai išgaus naudingąsias iškasenas ir iš jų gamins statybines medžiagas, būtinas kitiems objektams kosmose statyti. Taip pat fantastas vylėsi, kad į orbitą bus išvestos globalios pramonės šakos (tai padės sumažinti aplinkos užterštumą planetoje) ir bus sukurta didžiulė kosminė elektros stotis Saulės energijai į Žemę perduoti. Bet to neįvyko.

Taika visame pasaulyje

„Būtinybė spręsti socialines, švietimo, ekologijos, kosmines problemas, nuo kurių tiesiogiai priklauso mūsų civilizacijos egzistavimas, turi priversti žmoniją susitelkti. Spartės tautų ir atskirų grupių bendradarbiavimas - ne dėl staigaus idealizmo plitimo ar padorumo, o dėl šaltakraujiško suvokimo: nebendradarbiaujant visiems gresia žūtis“.

Taip įsivaizdavo A.Azimovas, numatydamas net kažko panašaus į pasaulio vyriausybę įkūrimą. Deja, šiuo klausimu legendinis fantastas ir vėl buvo pernelyg optimistiškas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s