respublika.lt

Mirė 1945-aisiais bučiniu išgarsėjęs karys

(0)
Publikuota: 2019 vasario 20 08:24:11, Vidmantas MISEVIČIUS
×
nuotr. 1 nuotr.
JAV Karinių oro pajėgų veteranas Džordžas Mendoza (George Mendosa), tapęs žinomu dėl karo metais padarytos nuotraukos „Bučinys“, mirė sulaukęs 96-erių.

JAV Karinių oro pajėgų veteranas Džordžas Mendoza (George Mendosa), tapęs žinomu dėl karo metais padarytos nuotraukos „Bučinys“, mirė sulaukęs 96-erių. Šią žinią, kaip šaltinį nurodęs veterano dukrą Šaron Moler (Sharon Moller), išplatino kanalas NBC.

 

Moters teigimu, Dž.Mendoza, dienas leidęs senelių prieglaudoje, esančioje Midltaune (Rod Ailendas), mirė sekmadienį, vasario 17 d., dėl širdies nepakankamumo. Antradienį vyrui būtų sukakę 96-eri. Seselė Greta Cimer Fridman (Greta Zimmer Friedman), kurią nuotraukoje bučiuoja karys, mirė 2016 m. Jai tuomet buvo 92-eji.

1945 m. rugpjūčio 4 dieną Niujorke, Taims skvere, susirinko beveik 2 mln. žmonių. Jie šventė karo su Japonija pabaigą. 21-erių G.Fridman, tuomet dirbusi odontologo padėjėja, išgirdusi naujieną, tiesiai iš darbo vietos kartu su kitais išskubėjo į gatvę. Tuomet prie jos priėjo anksčiau nė karto nematytas naujas jūreivis ir ją pabučiavo. Legendiniu tapusį bučinį užfiksavo fotografas Alfredas Aizenštetas (Alfred Eisenstaedt). Netrukus nuotrauka pasirodė žurnale „Life“ ir iškart daugeliui amerikiečių tapo pergalės kare simboliu. Nuotrauka visame pasaulyje žinoma kaip „Bučinys“, bet tikrasis jos pavadinimas „Taims skvere švenčiama pergalės prieš Japoniją diena“.

Vėliau G.Fridman pasakojo, kad bučinys „nebuvo romantiškas jausmų proveržis“, o tiesiog spontaniška „pergalės šventės akimirka“. Dž.Mendoza prisipažino, kad tądien skubėjo į pasimatymą su kita sesele - Rita Petri, kurią vėliau ir vedė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s