respublika.lt

Lemtingos ledi Di klaidos

(0)
Publikuota: 2018 rugpjūčio 31 06:59:35, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 7 nuotr.
Lemtingos ledi Di klaidos. EPA-Eltos nuotr.

„Šventoji“, keršto troškimo apakinta meistriška manipuliuotoja ar tiesiog tragiško likimo moteris? Daugelis faktų, praėjus daugiau kaip 20 metų po princesės žūties, suteikia galimybę naujai pažvelgti į Dianos Spenser (Diana Spencer) asmenybę.

 

„Mergaitė iš gatvės“, kaip iš pradžių būdavo pristatinėjama spaudoje, Diana niekada nebuvo. Ji gimė 1961 m. liepos 1-ąją prabangiuose rūmuose „Spencer House“ Londono centre. Ją auklėjo guvernantės ir senelė, ledi Rut Fermoi (Ruth Fermoy), buvusi mylima Elžbietos II freilina. Dianos protėviai save kildino iš Karolio II ir Jokūbo II sūnų, tiesa, nesantuokinių. Taigi jos gyslomis tekėjo karališkas kraujas. Deja, nieko, išskyrus ledi titulą, Diana negalėjo tikėtis. Gimus ilgai lauktam sūnui, kuris vėliau ir paveldėjo visą turtą ir grafo titulą, tėvas ja pernelyg nebesidomėjo.

Kai mergaitei buvo 8 metai, tėvai išsiskyrė. Dianos gyvenimas virto pragaru. Nesulaukdama šilumos ir rūpesčio, ji visada buvo tėvų derybų objektas ir nuolatos blaškėsi tarp mamos namų Škotijoje ir tėčio - Londone. Ji būdavo apipilama dovanomis ir drabužiais, tarsi jie būtų galėję kompensuoti meilės trūkumą. Diana augo išlepintas, aikštingas ir baikštus vaikas su maža saviverte ir troško tik vieno - aplinkinių dėmesio.

Mokykloje ji mokėsi blogai, baigiamųjų egzaminų neišlaikė, o koledžą metė po pirmojo semestro. Visa, kas jai atiteko iš tėvų - 18 metų sukakties proga dovanotas butukas Londone. Palikta viena, mergina buvo priversta dirbti: aukle, auklėtoja, vakarėlių organizatore, šokių mokytoja, butų tvarkytoja. Dianos būtų laukęs kuklus gyvenimas, ji būtų likusi niekam nežinoma, jeigu ne aplinkybių sutapimas. Draugų dvare ji sutiko princą Čarlzą, kuris jai pasirodė nuliūdęs, ir jį užkalbino. Sosto įpėdinis, neseniai praradęs mylimą dėdę, mielai išliejo širdį užjaučiančiai pašnekovei. Jų pokalbį užfiksavo paparacai, ir Britanijos laikraščiai netruko „apvesdinti“ 32 metų Čarlzą ir 19-metę Dianą. Nuo tada prasidėjo jos medžioklė: žurnalistai persekiojo merginą, norėdami užduoti klausimą ir padaryti naują nuotrauką. Diana sulaukė tokio dėmesio, apie kokį negalėjo nė svajoti. Čarlzui visas tas triukšmas reiškė viena - laisvo gyvenimo pabaigą. Jo tėvo kantrybė trūko: „Tavo amžiuje būti viengungiu jau yra nepadoru. Vesk tą Dianą - ji miela ir tikriausiai nekalta! O tu ją taip sukompromitavai...“

Apimtas liūdnų minčių Čarlzas nuėjo pas moterį, kurią mylėjo jau 10 metų. Jis triskart mėgino gauti leidimą vesti Kamilą, tačiau karališkajai šeimai netiko nei jos kilmė, nei meilės romanų kupina praeitis. „O ką, vesk Dianą - ji tyki ir mums netrukdys!“ - leido Kamila. Čarlzas merginai pasipiršo, slapta tikėdamasis, kad ji atsisakys. Bet Diana sutiko, o paskui visą naktį verkė apsikabinusi pagalvę: žinojo, kad princas myli kitą.

Po prašmatnių vestuvių buvo medaus mėnuo, per kurį jaunavedžiai stengėsi iki soties išsimiegoti. Čarlzas elgėsi su žmona pagarbiai, bet ne daugiau. O Dianai toks gyvenimas greitai nusibodo. Bakingamo rūmuose ji jautėsi svetima ir nieko nedarė, kad įsilietų į šeimą. Priešingai: šaipėsi iš karališkosios šeimos religingumo, tyčiojosi iš rūmų etiketo, šaukdavo ant tarnų, kritikavo Čarlzo hobius ir jo manieras. Ar reikia sakyti, kad princas nuskubėjo į Kamilos glėbį? Šis faktas vedė Dianą iš proto: ji pradėjo įnirtingai pavyduliauti. Būdama įsitikinusi, kad norėdama susigrąžinti vyro dėmesį turi numesti svorio, ji laikėsi dietų, bet kiekvieną naktį tykindavo prie šaldytuvo, o paskui vemdavo. Su bulimija Diana viena kovojo ketverius metus.

Net jos nėštumas nepažadino sutuoktinio meilės ir tada ji, būdama trečiame nėštumo mėnesyje, tyčia nukrito nuo laiptų. Laimė, nenukentėjo nei Diana, nei kūdikis.

Princesė užėmė poziciją laukinio lapiuko, kuris šnypščia ir taikosi įkąsti kiekvienam. Specialistai tvirtina, kad ledi Diana sirgo keliomis psichikos ligomis, kurias atsisakydavo pripažinti ir gydyti. Ieškodama paguodos, susidomėjo mada ir su malonumu ėmė leisti vyro pinigus dizainerių drabužiams. Įsitraukė į labdaringą veiklą ir išsikovojo populiarumą ir paprastų žmonių meilę. Bet ar tai buvo jos sielos polėkis, ar noras įgelti karališkajai šeimai?

Visu savo elgesiu princesė tarsi norėjo pasakyti: žiūrėkit, jūs mane atstūmėte, o aš esu verta meilės! Iššaukiami Dianos poelgiai kaip rokenrolas su Džonu Travolta (John Travolta) ar šokis naktinius primenančia suknele „Covent Garden“ scenoje kurstė spaudos dėmesį. O kartą Diana per oficialų priėmimą pasirodė mūvėdama raudonas pėdkelnes, demonstratyviai ignoruodama karališkąjį aprangos kodą, ir dėl to Elžbietos II vos neištiko širdies priepuolis.

Įžeista moteris gali daug, ir Diana vyrui už neištikimybę atsimokėjo tuo pačiu. Kalbama, kad ji buvo jam neištikima su arklininkais, padavėjais, jogos instruktoriais, karininkais, vairuotojais - kas dar galėjo labiau pažeminti princą? Net sklido gandai, kad princo Hario tėvas yra ne Čarlzas, o Džeimsas Hjuitas (James Hewitt) - jodinėjimo instruktorius (išties, jiedu su Hariu yra labai panašūs).

1995 m. lapkritį Diana davė atvirą interviu spaudai, kuriame papasakojo, kaip yra žeminama rūmuose. Po mėnesio jos anyta oficialiai „leido“ sūnui skirtis. Dar pusmetį vyko derybos: už pasižadėjimą tylėti Diana išsireikalavo sau titulo „ledi Diana, Velso princesė“, galimybės bendrauti su sūnumis ir 17 mln. svarų kompensacijos plius dar 400 tūkst. kasmet.

Tarsi stengdamasi suduoti Vindzorams dar vieną smūgį, Diana užmezgė romaną su chirurgu iš Pakistano Hasnatu Chanu (Hasnat Khan), o paskui su milijardieriaus sūnumi Dodžiu al Fajedu (Doddy Al Fayed). Ji rimtai prakalbo apie antrosios santuokos galimybę ir net perėjimą į kitą tikėjimą. Spaudoje pasirodė Dianos, jos meilužio ir jaunųjų princų egiptiečio jachtoje nuotraukų. Skandalingoji mama net nebesuvokė, jog kompromituoja sūnus. Karališkieji rūmai niekaip negalėjo leisti, kad princai turėtų patėvį egiptietį, juolab brolių ar seserų musulmonų. Diana peržengė ribą.

1997 m. rugpjūčio 31-ąją ledi Di žuvo automobilio avarijoje kartu su Dodžiu al Fajedu. Pagal vieną versiją jie beprotišku greičiu bandė pabėgti nuo paparacų, pagal kitą - kad tai buvo suplanuota akcija. Tiesa vargu ar išplauks į dienos šviesą, bet princesės Dianos lemtingų klaidų virtinėje šis tragiškas įvykis tapo baigiamąja grandimi.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s