respublika.lt

Kultūros veikėjo, mecenato M.Žilinsko tėvų kapas pasmerktas dūlėti

(0)
Publikuota: 2018 lapkričio 03 09:57:27, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Kazimiero Linkevičiaus nuotr.

Kalvarijos senosiose kapinėse akį patraukia buvęs prabangus, bet nūnai apgriuvęs ir menkai prižiūrimas kapas. Toli jo ieškoti nereikia, stūkso prie pat tako. Tie, kas žino, kad kapas priklauso iš Kalvarijos krašto kilusio Lietuvos kultūros veikėjo, kolekcininko, mecenato Mykolo Žilinsko, padovanojusio jaunystės miestui Kaunui turtingą meno kūrinių kolekciją, giminei, piktinasi, kad ši amžinojo poilsio vieta apleista. Aiškėja, kad prižiūrėti nusipelniusių asmenų šeimos kapavietes, kai nebelieka jų artimųjų, nepriklauso niekam.

 

Seniūnija apgrėbsto

Kaip „Vakaro žinioms“ sakė Kalvarijos seniūnijos seniūnės pavaduotoja Dalė Kajokienė, šis kapas seniūnijai seniai žinomas. „Jau apie ketverius ar penkerius metus niekas to kapo nebelanko, todėl tvarkome savo lėšomis. Mūsų darbuotojai apravi, apgrėbsto, kaip ir kitus neprižiūrimus kapus, bet didesnių darbų neturime nei už ką daryti, nei teisės kažką rimto daryti. Tai yra giminių kapas, sprendžiant iš užrašų, labai senas kapas. Gali būti, kad pirmasis, 1911 m. čia buvo palaidotas mecenato tėvas, vėliau - motina. Greičiausiai brangų antkapį šeimai bus pastatęs pats mecenatas“, - svarstė D.Kajokienė.

Pasak seniūnės pavaduotojos, senosiose Kalvarijos kapinėse kapų, kurių niekas nebelanko, yra apie kelias dešimtis. Rūpintis jais yra seniūnijos priedermė. Anot D.Kajokienės, Žilinskų kapą pagal Kalvarijos savivaldybės tarybos patvirtintą kapų priežiūros tvarką jau būtų galima pripažinti be šeimininko, bet iš pagarbos asmenybei niekas nieko nesiėmė. Problema iškilo, kai paminklas per sujungimo dalis sutrūkinėjo ir nugriuvo. „Iš pradžių galvojome, kad užteks priklijuoti, bet specialistai patikino, kad pasvirusį paminklą reikia atstatyti iš naujo. Tai daug kainuos ir nežinia, ar turime tokią teisę. O jeigu vis dėlto atsiradę artimieji ims mums reikšti pretenzijas?“ - abejoja seniūnės pavaduotoja. Pasak jos, drastiškai kišti rankas prie kapų yra sudėtinga.

Įrašas kultūros registre

Pasak Kalvarijos savivaldybės vyriausiojo specialisto gamtosaugai ir kultūros vertybių apsaugai Romo Eidukaičio, Žilinskų šeimos kapo kapitalinio remonto būtų galima imtis, jei tam būtų garantuotos lėšos, o lėšų būtų galima reikalauti, jei kapavietė būtų kultūros registre. Senosiose Kalvarijos kapinėse saugotinų kaip kultūros vertybė kapų yra keletas - partizanams bei knygnešiui. „Kol nėra jokių sprendimų, šis kapas turi tokį pat statusą, kaip ir kiti šeimos kapai“, - sakė savivaldybės atstovas. R.Eidukaičio manymu, iniciatyvos sutvarkyti Lietuvai nusipelniusios asmenybės šeimos kapą galėtų parodyti Kauno miesto savivaldybė, kuriai kolekcininkas padovanojo meno vertybių, ar M.Žilinsko dailės galerija.

Spręsti turėtų savivaldybės?


Apeliavimas į M.Žilinsko galerijos atsakomybę rūpintis jo tėvų kapu nustebino Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus, kurio filialas yra M.Žilinsko dailės galerija, direktoriaus pavaduotoją Dainą Kamarauskienę. Jos manymu, klausimas dėl nusipelniusių Lietuvai asmenų šeimos kapų priežiūros Lietuvoje apskritai nėra aptartas. Tokių kapų per Lietuvą yra begalės. Anot muziejaus atstovės, sunku patikėti, kad dėl jų visų priežiūros galėtų įsipareigoti Kultūros ministerija. Realiausia, kad nusipelniusių žmonių artimųjų kapais turėtų rūpintis savivaldybės, kuriose jie palaidoti.

***

Informacija

Vienas žymiausių XX amžiaus Lietuvos kolekcininkų Mykolas Žilinskas per gyvenimą sukaupė didelę paveikslų ir kitų meno kūrinių kolekciją, kuri dabar yra saugoma M.Žilinsko dailės galerijoje. 1940 m. birželį M.Žilinskas emigravo į Vakarus. Kitaip jo būtų laukusios represijos ir tremtis. Beveik po 50 metų priverstinės emigracijos, 1989 m., kolekcininkas grįžo į Lietuvą jau pakirstas sunkios ligos. Palaidotas Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s