respublika.lt

A.Brazausko kolekcijos skersvėjai

(0)
Publikuota: 2019 gegužės 26 11:54:39, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 4 nuotr.
Stasio Žumbio nuotr.

Šviesaus atminimo prezidento Algirdo Mykolo Brazausko medžioklės trofėjų ir peilių kolekciją, jo dukros padovanotą Trakų istorijos muziejui ir eksponuotą Medininkų pilyje, ketinama grūsti į saugyklą. Mat muziejui reikia atsinaujinti. Atsinaujinti gal ir reikia, bet ką darysime su atmintimi ir pagarba pirmajam Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentui, išrinktam, beje, triuškinančia balsų persvara, kai už jį balsavo daugiau kaip 1,2 mln. rinkėjų, ko iki šiol nepavyko pakartoti nė vienam kandidatui?

 

Anapilin kažkada išeis ir kiti prezidentai. Ką darysime su jų daiktais, tapusiais istorinėmis vertybėmis? Lyg kokie šarikovai viską mesime lauk? Mirusiems, žinoma, tai nebesvarbu. Svarbu mums, gyviesiems. Deja, valstybinės politikos šiuo klausimu nėra. O turėtų būti. Nes nieko verta visuomenė, kuri nebrangina nei savo praeities, nei savo lyderių.

Apie prezidento kolekciją

Medžioklės trofėjų ir medžioklinių peilių kolekciją prezidentas A.Brazauskas (1932-2010) kaupė mažiausiai dvidešimt penkerius metus. Jai buvo skyręs kambarėlį palėpėje savo rezidencijoje Turniškėse. Po politiko mirties tapo žinoma jo paskutinioji valia: medžioklės trofėjų ir peilių kolekcija buvo patikėta politiko dukros Audronės Usonienės šeimai, su pageidavimu, kad būtų eksponuojama. 2011 m. rugpjūtį A.Usonienė tėvo kolekciją - 92 medžioklės trofėjus ir 109 medžioklinius peilius - padovanojo Trakų istorijos muziejui. O kitų metų rudenį Trakų istorijos muziejaus padalinyje - Medininkų pilyje, donžono ketvirtajame aukšte, kolekcija pristatyta visuomenei.

Prezidentas labiausiai vertino rankų darbo peilius. Kai kurių kolekcijos peilių elementai (kotai arba kriaunos) pagaminti iš sumedžiotų gyvūnų kūnų dalių. Medininkų pilyje eksponuojami peiliai su kotais iš stirninų kojelių arba skirtingų gyvūnų (briedžio, saigos, elnio, stirnos) ragų. Kolekcijoje yra peilių, sukurtų žinomų ginklų gamintojų, pavyzdžiui, medžioklinis peilis, pagamintas garsios Zolingeno firmos „Puma“, įsteigtos 1769 m. Į A.Brazausko medžioklinių peilių kolekciją patekdavo peiliai ne tik iš Europos, bet ir iš kitų žemynų. Ekspozicijoje yra keli neeuropietiškos kilmės peiliai, tarp jų pagamintas Mongolijoje. Šis peilis primena gerokai sumažintą rytietiško kardo kopiją, jo koto galas pagražintas barzdoto mongolo galva su kepure.“

Kuo pakeis - dar nenuspręsta

Trakų istorijos muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė, paklausta apie pasigirdusias kalbas iškelti iš Medininkų pilies A.Brazausko kolekciją, sakė: „Bet kokie gandai turi lašą tiesos. Yra bendros muziejininkystės tendencijos, Kultūros ministerija taip pat ragina neprisirišti prie pastovių ekspozicijų ir lankytojams padovanoti kažką naujo. A.Brazausko kolekcija eksponuojama praktiškai nuo Medininkų pilies atidarymo dienos, tai yra beveik 7 metus. Todėl manome, kad reikėtų kaitos. A.Brazausko kolekciją galima laikinai pasaugoti, dezinfekuoti pačius eksponatus, kurie reikalauja priežiūros - jie negali būti nuolat taip apšviesti, jiems reikia duoti laiko „pailsėti“. O tuo metu mes galėtume eksponuoti ką nors kita. Bet kol kas tai yra tik planai.“

Ar, nusprendus keisti ekspoziciją, kolekcija būtų grąžinta prezidento šeimai? „Ne, kažkas keliautų pas restauratorius, kažkas tiesiog būtų konservuojama, - sakė A.Zmejevskienė. - Kolekciją muziejui dovanojo dukros, tai neatlygintinas dovanojimas ir muziejus yra įsipareigojęs kolekciją tinkamai prižiūrėti, nes bet koks dovanotas eksponatas, atitekęs muziejui, tampa valstybės turto dalimi.“

Muziejaus direktorė, paklausta, kas, iškėlus prezidento kolekciją, būtų eksponuojama jos vietoje, pasakojo: „Muziejus turi apie 400 tūkst. eksponatų, lankytojams prieinamose erdvėse eksponuojame tik apie 5 proc. jų. Tad mūsų tikslas - kuo daugiau tų eksponatų parodyti viešai. Naujos ekspozicijos strategijos dar nesame sukūrę, tik mąstome, kuo galėtume pakeisti medžioklės trofėjų kolekciją. Kadangi pilis yra pasienio zonoje, galbūt tai galėtų būti muitinės istorijai skirta ekspozicija arba husarams.“

Apie ketinimus išimti iš ekspozicijos A.Brazausko medžioklės trofėjų ir peilių kolekciją A.Brazausko šeima oficialiai nebuvo informuota. „Pagal Muziejaus įstatymą, muziejus, gavęs neatlygintinai, tai yra dovanų, kokias nors kultūros, istorines vertybes, dovanotojui negali įsipareigoti, kad tos vertybės bus nuolat eksponuojamos, - sakė direktorė. - Manau, šeima šiuo atveju, arba kiti privatūs asmenys, kurie nori, kad jų vertybės atsidurtų muziejuje, tą daro tiesiog iš geros valios, o ne keldami papildomas sąlygas.“

Nesupranta, iš kur pučia vėjai

Simboliška, bet į pirmojo atkurtos Lietuvos prezidento kolekciją pasikėsinta būtent šiemet, kai balandžio mėnesį iškilmingai minėjome ir vis dar švenčiame Prezidento institucijos šimtmetį. Muziejaus direktorė, paklausta, ar priimant sprendimus, nieko nereiškia, jog tai yra vieno iškiliausių politikų kolekcija, kurią lyg niekur nieko ketinama kažkur nugrūsti, atsakė:

„Mes tikrai nesivadovaujame savo norais ar simpatijomis - asmenybė patinka mums ar ne. Mes paisome bendrų tendencijų. Suprantu, ką norite pasakyti - kad mes, nurinkę tą ekspoziciją, pademontruotumėme galbūt nepagarbą ar nelojalumą išėjusiam anapilin prezidentui. Taip nėra. Tai nesusiję nei su politiniais vėjais, nei su kitais panašiais sprendimais. Į viską žiūrime tik iš muziejininkystės pusės. Nežinau, iš kur tas nerimas dėl kolekcijos, kas jį bando pasėti. Pati stebiuosi, iš kur tie skersvėjai?“

Prezidento dukros Laimos Mertinienės komentaras:

Girdint tai, labai liūdna. Prisimenu, kaip visi rėkė, kiek buvo prieštaravimų, kiek purvo pilama ant tėvo dėl Valdovų rūmų. O dabar pastatytas valstybės simbolis visiems reikalingas. Manau, tikrai niekam netrukdo ir ta kolekcija Medininkų pilyje. Bet, žinoma, tai yra jų reikalas, jų tvarka.

Nesinorėtų, kad kolekcija būtų išdraskyta. Nežinau, ką jie ten, Medininkų pily, eksponuos. Jeigu kažką labai reikia eksponuoti, tai ekspoziciją galima surengti ir Valdovų rūmuose, kur daug erdvių. Vilniuje ir žmonių daugiau galėtų apsilankyti. O Medininkuose viskas galėtų likti - nebūtina išmesti tėvo kolekcijos.

Kai kas iš tėvo daiktų buvo eksponuota ir Istorinėje prezidentūroje Kaune. Ir ką? Jie viską surinko, sudėjo į dėžę ir man išsiuntė. Kokie eksponatai? Aukštojo mokslo diplomas, įvairūs apdovanojimai ir pan. Dalis daiktų, ne visi, buvo išmesta lauk, pasakyta, kad neįdomu, nėra reikalo.

Žiūrėkime į pasaulį realistiškai - kada nors bus ir kitų anapilin išėjusių prezidentų. Mano tėvas mirė pirmas. Tai turėtų būti kuriama kažkokia tradicija, turi būti pagarba žmogui, kuris buvo reikšmingas Lietuvai. Vieni gali jį mylėti, kiti nemylėti, bet jis buvo valstybės vadovas. Turi būti pagarba Prezidento institucijai, kartu ir valstybei. Ir turi būti tvarka. Galų gale, tai yra ir vidinė kultūra, o ne koks revoliucinis šarikovų elgesys - kas buvo, viską išmeskime, pamirškime. Taip negali būti - civilizacija tokiu būdu nesivysto. Tikroji civilizacija. Gal per daug skambiai sakau, bet taip neturi būti.

Interviu su Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininku Arūnu Gumuliausku:

- Kaip vertinti tai, jog muziejus ketina išimti iš ekspozicijos A.Brazausko kolekciją?

- Prieš atsakant į klausimą, reikėtų žinoti, kokiomis sąlygomis ta kolekcija buvo perduota, pavyzdžiui, ar įsipareigota, kad bus nuolatinė ekspozicija. Nežinant, sunku komentuoti.

- Sakoma, muziejus neįsipareigojęs visą laiką eksponuoti...


- Jei tokia sutartis, jie turi teisę kolekciją perkelti į muziejaus fondus, o po to, jei bus kokia proginė paroda, - ir vėl eksponuoti. Tai yra dviejų pusių susitarimo reikalas.

- Ar prezidento kolekcija nėra ir valstybės reikalas?


- Jeigu kalbėtume apskritai, mes turime ne tik pirmos, bet ir antros Lietuvos Respublikos prezidentus. Juk Lietuvos valstybė niekur nedingo nuo 1918 metų, ji tik buvo okupuota 50 metų, esame ta pati valstybė - Lietuvos Respublika. Tad, manau, ir visi prezidentai Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune turėtų būti. Šiuo atveju ir kolekcijai tinkamiausia vieta yra Istorinė prezidentūra Kaune. Manyčiau, kad eksponatai, susiję su visų prezidentų asmeniniu gyvenimu, politine veikla, ten turėtų rasti savo vietą. Ten nukeliauti turėtų ir įvairių šalių dovanos, skirtos prezidentams, ne tik asmeninės kolekcijos.

Mes turime turėti tokią vietą, kur galėtume susipažinti su Prezidento institucijos istorine atmintimi. Ir būtų geriau, kad visi prezidentai būtų vienoje vietoje.

- Kol kas palaidojome tik pirmąjį atkurtos Lietuvos prezidentą A.M.Brazauską. Bet, realiai žiūrint į ateitį, anapilin išeis ir kiti. Ar pagalvota, kaip valstybė spręs istorinės atminties klausimus?


- Nėra apgalvota. Manau, šį klausimą būtinai reikia aptarti - tai svarbus dalykas istorinei atminčiai. Šiuo metu susidaro toks vaizdas, kad tai yra prezidento šeimos reikalas. O juk turėtų būti valstybės reikalas. Prisipažįstu, iškėlėte įdomią versiją, apie tai mes tikrai galėtume padiskutuoti komisijoje ir pateikti pasiūlymus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s