respublika.lt

X tarptautinis folkloro festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA

(0)
Publikuota: 2015 spalio 06 11:50:06
×
nuotr. 4 nuotr.
X tarptautinis folkloro festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA

 

 


SINFONIA PASTORALE IŠ LYDUOKIŲ KAIMO

Jau kelerius metus festivalis ''Pokrovskije kolokola'' savo klausytojams suteikia galimybę mėgautis ne tik liaudies muzikos grožiu bei įvairių šiuolaikinių kompozitorių kūriniais liaudies melodijų temomis, bet ir gėrėtis Lietuvos tapytojų darbais. Pagrindinio festivalio koncerto, kuris vyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, ''uvertiūra'' taps nusipelniusio dailininko, tapytojo, kultūros ambasadoriaus, tarptautinių parodų dalyvio, kelių prestižinių premijų laureato (Lietuvos kultūros šviesuolis- 2010) Anatolijaus Stiško darbų paroda. Dailininko darbus yra įsigiję įvairūs muziejai visame pasaulyje: Rusijos Tretjakovo galerija, Vokietijos Dornburgo muziejus, Lietuvos dailės muziejus bei Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus. Ryškus šio renginio akcentas- paveikslo “Sanctus” dovanojimas Lietuvai. Meno kūrinys, kurį mūsų šaliai dovanoja jubiliejinis festivalis “Pokrovskije kolokola”, vėliau bus saugomas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

FOLKLORAS IR DABARTIS – festivalio atidarymo koncertas

Nuo 2009 metų Festivalio organizatoriai, siekdami supažindinti jaunąją kartą su tradicinės kultūros ir šiuolaikinės muzikos kalbos sintezės galimybėmis, į programą įtraukia kompozitorių kūrinius liaudies muzikos temomis, atskleidžiančius kūrėjų asmeninį požiūrį į įvairių tautų tradicinę kultūrą ir jos vertybes. Taip gimė kūriniai „Senasis tikėjimas“, „Etnosfera – naujas tradicijų dvelksmas“, „Liaudiškoji rapsodija“, „Iš šio miesto“, kurie buvo pristatyti klausytojams Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Festivalio jubiliejaus proga jo organizatoriai pristato du kompozitoriaus Lino Rimšos kūrinius – „Moterų giesmės“ ir „Senojo tikėjimo“, sulaukusio aukščiausio įvertinimo Lietuvoje ir užsienio šalyse, orkestrinę versiją.

TRADICINĖS KULTŪROS MEISTRIŠKUMO PAMOKOS

Festivalio metu išskirtinis dėmesys skiriamas tiek teoriniams, tiek praktiniams užsiėmimams. Meistriškumo pamokų metu ir suaugę, ir vaikai galės išmėginti savo jėgas įvairiose liaudies kūrybos srityse – pramokti liaudies dainų, šokių ir žaidimų. Meistriškumo pamokas ves garsūs folkloro atlikėjai ir liaudies kultūros tradicijų specialistai.

BALTŲ-SLAVŲ PARALELĖS

Ansamblio „Vydraga“ programa, sukurta kompozitoriaus Algirdo Klovos, bendradarbiaujant su visame pasaulyje žinomais Rusijos etnomuzikantais – Sergijumi Starostinu, multiinstrumentalistu, TV laidos „Pasaulinis kaimas“ autoriumi ir vedėjumi ir Andrejumi Kotovu, rusų senovinės dvasinės muzikos ansamblio „Sirin“ vadovu. XX a. pradžioje kaimo muzikantai Lietuvoje naudojo slavų motyvus, laikydami juos savo kultūros dalimi. Vienos kultūros elementai skverbėsi į kitų tautų meną ir buitį, tapdavo jų gyvenimo dalimi...
 
UNIKALIOS TRADICIJOS

Retai pasitaikanti galimybė viename koncerte išgirsti visame pasaulyje žinomą Gruzijos polifoninį giedojimą, susipažinti su unikaliomis centrinės Baltarusijos, Riazanės, Pskovo, Vologdos apskričių dainuojamosiomis tradicijomis, Sibiro kadriliais ir rateliais, Respublikos Tyva gerklinio (virštoninio) dainavimo tradicija, Marių Respublikos, Latvijos, Estijos etnografinių regionų, Lenkijos kalnų rajonų gyventojų tradicijomis, įvairių Ukrainos regionų lyrinėmis ir apeiginėmis dainomis, šiaurietiškais Norvegijos šokiais, ugningais Ispanijos ir Vengrijos šokiais bei dainomis, Lietuvos sentikių dainuojamuoju palikimu.

V VAIKŲ FOLKLORO ASAMBLĖJA

Jau penktus metus iš eilės festivalio metu vyksta VAIKŲ FOLKLORO ASAMBLĖJA, kurioje dalyvauja vaikų folkloro kolektyvai iš įvairių Lietuvos regionų bei svečiai iš užsienio šalių. Tai tikra šveintė visai šeimai, praverianti įstabaus liaudies muzikos pasaulio duris ir suteikianti galimybę išmokti daugelį dalykų vos per vieną dieną. Asamblėjoje meistraujama, gaminami tradiciniai valgiai, mokomasi liaudies dainų, šokių, žaidimų. Dalyviai ir svečiai galės savo rankomis gaminti lėles, pinti diržus ir verti papuošalus, gaminti garsiąsias Vilniaus verbas, senuoju būdu apdirbti liną ir vilną, meistrauti Žalvario amžiaus puošmenas, juvelyrinius dirbinius iš metalo, lankstyti popierines gėles, gaminti muzikos instrumentus ir... saldainius, paragauti nacionalinės virtuvės valgių. Šurmulys kiek aprims 12 val., kai Vilniaus rotušės scenoje koncertuos IV respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ laureatai. Šventės pabaigoje vaikus laukia didelė staigmena.

FESTIVALIO DALYVIŲ MENINIAI PORTRETAI


Pirmame aukšte besitęsiančių mugės ir meninių dirbtuvių metu, koncertų salėje žiūrovai turės galimybę susipažinti su nacionalinėmis tradicijomis, kurias atliks jau pamėgti ansambliai iš Baltarusijos, Vengrijos, Gruzijos, Estijos, Ispanijos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Respublikos Marij El, Tyvos Respublikos, Lietuvos.

APVALAUS STALO DISKUSIJA „Vidurio ir Rytų Europos šalių tradicinė kultūra: tyrimai, saugojimas ir populiarinimas“ suteiks dalyviams galimybę pasidalinti unikalia tradicinės kultūros išsaugojimo darbo patirtimi. Diskusijos tikslas - išryškinti šalyje egzistuojančius visuomenės ir valstybės sąveikos aspektus etnokultūros kontekste ir išsiaiškinti būdus, galinčius efektyviau stiprinti gyvybiškai svarbią sąveiką, o tuo pačiu – etnokultūros puoselėjimą.

LIETUVOS RUSŲ SENTIKIŲ KULTŪROS PAVELDO KNYGŲ PREZENTACIJA


Knygų apie Lietuvos rusų sentikių ikonografiją ir knygų kultūrą, tyrinėtojų išleistų pastaraisiais metais prezentacija. Nauji leidiniai supažindina su 18-19 a. sentikių-bepopių knygų kultūros kūrimo ir egzistavimo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje savita istorija. Per pastaruosius tris šimtmečius Lietuvoje susiformavo turtingos sentikių ikonografijos tradicijos. Todėl knyga-albumas skirtas Ivano Michailovo (1893-1993), vieno garsiausių Lietuvos ir Lenkijos 20 amžiaus ikonografų, kurio palikimas ir atsiminimai apie kurį grįžta į Centrinės Europos kultūrą, gyvenumui ir kūrybai. 

Dalyvauja: filologė Nadežda Morozova, menotyrininkė Mari-Liis Paaver, istorikas Grogorij Potašenko, ikonografas Georgij Jakovlev. Folkloro ansambliai „Arinuška“, „Bylina“ (Lietuva), „Radonica“ (Rusija) supažindins su Lietuvos ir Sibiro sentikių dainuojamuoju palikimu. 

MUZIKA GURMANAMS


Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncertas pirmiausia yra skirtas folkloro žinovams – žmonėms, suvokiantiems tradicinio liaudies meno grožį ir jėgą. Klausytojai turės galimybę pasimėgauti įvairių kraštų folkloro atlikėjų meistriškumu ir ilgus šimtmečius gyvuojančia liaudies muzikos tradicija.

LIAUDIES ŠOKIO VAKARAS


Liaudies šokio vakaro dalyviai šokdami polkas, valsus, ratelius ar žaisdami žaidimus galės tiek pasilinksminti, tiek iš arčiau susipažinti su festivalio svečiais bei jų atliekamais liaudies šokiais.

ŠVENTOJI MOTINA

Festivalį vainikuos sakralinės muzikos koncertas. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes atliks folkloro kolektyvai iš įvairių šalių.


Bilietai parduodami Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasoje ir Bilietai.lt


Daugiau informacijos:  www.arinuska.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s