respublika.lt

V.Mykolaičio-Putino „Altorių šešėly“ Klaipėdoje pavirs šokio spektakliu

(0)
Publikuota: 2014 kovo 13 13:12:48
×

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kovo 20-ąją dieną kviečia į netikėtą premjerą - pirmą kartą Vinco Mykolaičio-Putino kūrinio "Altorių šešėly" herojų būsenos bus perteiktos ne žodžiais, o kūno kalba.

Spektaklį kuria choreografas Aurelijus Liškauskas, režisierius Ramūnas Kaubrys. Šokio spektakliui libretą sukūrė rašytoja, aktorė ir režisierė Birutė Mar. Pasak jos, kuriant libretą, norėjosi išskirti tas romano linijas, kurias prasmingiausiai galėtų perteikti šokis, pajėgus apnuoginti žmogaus vidinio pasaulio prieštaras - apie tai prabilti universalia kūno, širdies kalba.

"Artimiausios pasirodė šios V. Mykolaičio-Putino kūrinio temos: savojo pašaukimo ieškojimo ir žmogiškos meilės pažinimo kelias, per kurį kiekvienas pažįstame, atrandame Dievą ir save," - teigia B. Mar.

Pasak choreografo A. Liškausko, imdamasis inscenizuoti kūrinį, jis galvojo ne tik apie idėjinius, bet ir apie racionalius dalykus.

"Manau, jog šis spektaklis turi galimybę sudominti tiek vyresniąją, tiek ir jaunesniąją kartą, moksleivius. Taip, "Altorių šešėly" savaime yra reklama, tačiau atsakomybė nuo to nekinta - tai egzaminas ir prieš žiūrovą, ir prieš save patį", - pasakoja choreografas, spektaklyje kuriantis ir pagrindinį Liudo Vasario vaidmenį.

Spektaklyje skambės muzika nuo Antano Šabaniausko iki Zbignevo Preisnerio (Zbignew Preisner), Olafuro Arnaldso, Grego Heineso (Haines) ir kitų šiuolaikinių kompozitorių kūrinių.

"Spektaklyje bus klasikinio baleto, sportinių, neoklasikinių šokių, tango elementų. Šiek tiek erdvės palikta ir improvizacijai - seminarijos, pokarinio Kauno, mirties atmosferos leis šokėjų jausmams diktuoti formą", - sako choreografas A. Liškauskas.

Kostiumus ir scenografiją spektakliui kūrė dailininkė Iveta Ciparytė. Scenoje matysime bažnytinę atributiką - sutanas, klauptus, altorius, kryžius - ir stilizuotus, romano sukūrimo laikmetį atliepiančius kostiumus. Scenografija, anot jos, yra tamsi, tačiau lengva, medžiaginė, plazdanti.

"Altorių šešėly" šoka visa Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, papildyta keletu kviestinių atlikėjų. L. Vasario vaidmenis kuria A. Liškaukas bei Mantas Černeckas. Scenoje taip pat šoks Aušra Krasauskaitė, Beata Molytė-Kulikauskienė, Inga Briazkalovaitė, Ana Buchovska-Zamulskienė, Gintaras Visockas, Ričardas Jankevičius ir kiti.

1933-aisiais metais parašytas V. Mykolaičio-Putino kūrinys ilgą laiką buvo saugomas nuo bet kokių bandymų jį ekranizuoti, versti į kitas kalbas. "Taip nesunku nukrypti į banalumą", - sakydavo knygos autorius. Tik po 1992 metų pasibaigusio autoriaus teisių galiojimo gimė ir pirmosios romano "Altorių šešėly" sceninės versijos - Alytaus miesto teatre bei "Knygos teatre".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar reikėjo perkelti Vaikų dieną į gegužės mėn., nes birželio 1-oji turi sovietines šaknis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +7 C

0 +5 C

0 +6 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+6 +10 C

0-7 m/s

0-5 m/s

0-5 m/s