respublika.lt

V.Landsbergis ir E.Nekrošius - Muzikos ir teatro akademijos Garbės daktarai

(0)
Publikuota: 2013 balandžio 25 12:14:49, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ketvirtadienio vakarą Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Garbės daktarais bus inauguruoti - muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius.

Profesoriui, habilituotam daktarui V. Landsbergiui LMTA Garbės daktaro vardą teikia už itin platų, aktualumo neprarandantį, originalų lietuvių kultūros tyrimų diskursą, nacionalinių vertybių iškėlimą ir propagavimą tarptautiniu lygiu, įtaigią meninę, mokslinę, kultūrinę, visuomeninę ir švietėjišką raišką, neeilinius nuopelnus akademijai, valstybei ir pasauliui.

E. Nekrošius - pirmasis lietuvių teatro menininkas, kuriam suteikiamas akademinis Garbės daktaro (Doctorem Honoris Causa) vardas - taip LMTA įvertina išskirtinį šio režisieriaus talentą, neeilinius nuopelnus Lietuvos teatro raidai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Šįmet 80-mečio jubiliejų švenčiančios Lietuvos muzikos ir teatro akademijos istorijos ištakos siejamos su 1919 m. kompozitoriaus Juozo Naujalio Kaune įsteigta muzikos mokykla. Iki 1940 m. Vilniuje veikė Mečislavo Karlovičiaus konservatorija ir Žydų muzikos institutas, o Klaipėdoje - kompozitoriaus Stasio Šimkaus įsteigta Klaipėdos muzikos mokykla, tačiau šios institucijos neturėjo aukštosios mokyklos statuso, kurios poreikis Lietuvoje tolydžio augo.

1933 m. vasario 7 d. Kauno muzikos mokykla buvo perorganizuota į aukštąją mokyklą - Kauno konservatoriją (direktorius - kompozitorius Juozas Gruodis). Būtent nuo šios datos skaičiuojami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 80-ieji gyvavimo metai.

Dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiami muzikos, teatro, kino, šokio profesionalai - muzikos atlikėjai, kompozitoriai, dirigentai, muzikos pedagogai, aktoriai, šokėjai, choreografai, teatro režisieriai, kino režisieriai, operatoriai, dramaturgai, vaizdo ir garso režisieriai, muzikologai, etnomuzikologai, teatrologai, kinotyrininkai, meno vadybininkai.

Kiekvienais metais LMTA studentai ir dėstytojai tampa prestižinių tarptautinių konkursų ar tarptautinių muzikos, teatro, kino festivalių laureatais ir yra gerbiami meno pasaulyje kaip koncertuojantys muzikos atlikėjai, novatoriški teatro ir kino menininkai.

Akademijos absolventai laukiami visose Lietuvos profesionaliose meno įstaigose ir organizacijose. Dalis studentų dar mokydamiesi LMTA suburia savo muzikos kolektyvus, nepriklausomus teatrus, kurie reikšmingai įsilieja į šalies ir užsienio kultūros ir meno erdves. Kasmet akademijos salėse įvyksta apie 200 koncertų, atvirų Lietuvos visuomenei.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s