respublika.lt

Vilniuje Užgavėnių Morė bus nuplukdyta žemyn upe

(0)
Publikuota: 2017 vasario 22 13:41:11, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Vilniuje Užgavėnių Morė bus nuplukdyta žemyn upe. Redakcijos archyvo nuotr.

Vasario 25 d. Vilniuje vyks Užgavėnių šventė ir mugė. Linksmybės šurmuliuos Gedimino prospekte ir Vinco Kudirkos aikštėje.

 

Šventė prasidės kermošiumi - pilvo ir geros nuotaikos atlaidais. Bus surengta nacionalinė Kanapinio ir Lašininio svitos ekspedicija per Morės kermošių. Tada V. Kudirkos aikštėje vyks šventės atidarymas, paskui - žaidimai, atrakcionai mažiems ir dideliems bei kiti renginiai.

Šventė baigsis Morės pasmerkimo dekretu - ekspedicija „Upe žemyn".

Užgavėnės - tai kalendorinė šventė, savo ištakomis siekianti akmens amžiaus laikus, bet sėkmingai įleidusi šaknis šiuolaikinėje miesto kultūroje. Tai linksmiausia metų šventė, per kurią pašiepiamos negerovės, budinama žemė, lankomi kaimynai ir iki soties prisikertama blynų bei riebių mėsiškų patiekalų prieš ateinančią gavėnią.

Krikščioniškoje kultūroje jau nuo trečiadienio prasideda ir pasninko metas. Todėl žmonės stengdavosi iki soties prisikirsti riebaus maisto. Ne tik blynai, bet ir kiaulės galva, šiupinys iš kruopų ir žirnių, šaltiena, spurgos, kiaušinienė yra tradiciniai šios šventės patiekalai.

Kai kurie šios šventės papročiai nesikeičia jau tūkstančius metų, kiti buvo pamiršti, pritaikyti prie laikmečio aktualijų. Atsirado ir naujų.

Seniausias Užgavėnių paprotys - persirengti ir eiti lankyti kaimynų - puikiai iliustruoja, kaip tradicija prisitaiko prie laikmečio ir taip išlieka gyva. Pačios pirmosios persirengėlių kaukės yra protėvių įvaizdžiai, mitologinės būtybės - giltinė, velniai, raganos bei gyvulinės - toteminiai žvėrys. Atėjūnų iš mirusių bei dvasių pasaulio personažus vėliau papildė „svetimųjų", kurių gyvenimo būdas, išvaizda ir apranga vietos gyventojams buvo ne itin suprantama. Taip atsirado vengrų, žydų, čigonų, vokietukų kaukės. Jos buvo skirtos ne pasityčioti, bet pabrėžti, kad jie iš kito, nesuprantamo pasaulio - kaip senosios kaukės iš metafizinio.

Šiandien jos jau yra praradusios savo prasmingumą, bet jų vietoje gali atsirasti ir atsiranda naujų personažų - kad ir keistomis idėjomis pagarsėjusių politikų. Nes viena iš Užgavėnių prasmių - pasijuokti iš dabartinio gyvenimo negerovių, o ne iš praėjusių epochų keistenybių.

Per Užgavėnes labai svarbu pavasario kvietimas ir žiemos išvijimas, žemės žadinimas naujam gyvybės ciklui. Galbūt todėl tuose papročiuose būta daug su derlingumo, vaisingumo kultu susijusių, stiprų erotinį prieskonį turinčių reiškinių.

Užgavėnių šėlsmas buvo puiki proga ne tik pažnaibyti senbernius bei senmerges, bet ir galimybė pasiieškoti antrosios pusės. O juk šiandien tai irgi aktualu, nes žmonės yra įnikę į virtualų pasaulį ir spontaniškai gatvėje susipažįsta rečiau.

Morę sudegindavo, įmesdavo į eketę ar nustumdavo nuo kalno. Morės egzekucija simbolizuoja pavasario pergalę prieš žiemą, kaip ir Lašininio ir Kanapinio dvikova, o senovėje - Meškos ir Briedžio.

Nors pačios Užgavėnės nėra bažnytinė šventė, bet būdavo įprasta per jas nedirbti jokių darbų. Papročiai drausdavo verpti, malti girnomis, vyti virves, nes tikėta, kad tuomet visus metus nebus poilsio ir darbai nesibaigs. Todėl linksmintasi iš širdies - važinėta rogėmis, rengtos žirgų lenktynės, laistytasi vandeniu, suptasi.

Užgavėnių ištakos yra Žemaitijoje, vėliau šventė pasiekė ir kitus regionus, ji keitėsi laike ir erdvėje. Bene nuostabiausia, kad ši žemdirbiškų tradicijų kaimo šventė tampa ir miesto švente su nauju atributu - muge. Iš ritualinio persirengimo ji transformavosi į linksmą karnavalą, kuriame visi yra ir dalyviai, ir žiūrovai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s