respublika.lt

Vilniaus Mažasis teatras taip pat panoro kalbėti apie pabėgėlius

(0)
Publikuota: 2016 gruodžio 09 15:54:27, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Paulius Ignatavičius. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Penktadienį Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre pristatytas naujas spektaklis - režisieriaus Pauliaus Ignatavičiaus "Europiečiai" pagal Aischilo dramą "Maldautojos".

 

Spektaklio premjera įvyks gruodžio 13, 14 ir 28 dienomis. Jis sukurtas montažo principu - Aischilo "Maldautojos" papildytos šiandienos Europos, kurią drebina pabėgėlių krizė, realijomis. Taip pat jame skambės daug muzikos. Spektaklis skiriamas jaunimui.

Aischilo dramoje pasakojama apie Danajo dukteris Danaides, kurias šalies vadovas Aigiptas nori ištekinti už savo sūnų. Nepanorusios paklusti tirono valiai, jos drauge su tėvu iš Libijos žemės laivu išplaukia į tolimąją Graikiją, Argo miestą, kur tikisi rasti prieglobstį.

Argolidės karalius Pelasgas turi priimti nelengvą sprendimą - ar priimti Danaides ir stoti į kovą su Aigipto sūnumis, ar nepriimti jų, taip užrūstinant Dzeusą, bet išvengiant konflikto ir karo. Pelasgas klausia savo tautos nuomonės. "Maldautojų" finale tauta nusprendžia priimti pabėgėles. Pjesė baigiasi tuo, kad Danaidės įleidžiamos į Argą ir virš miesto pakimba karo grėsmė.

"O kas ten vyko po to?" - parūpo spektaklio režisieriui P. Ignatavičiui.

"Maldautojos" - pirmoji Aischilo tetralogijos dalis. Dviejų neišlikusių tragedijų "Danaidės", "Egiptiečiai" ir satyrinės dramos "Amimonė" siužetai įkvėpė spektaklio dramaturgą Andrių Jevsejevą prakalbinti Graikiškojo Olimpo dievus moderniosios literatūros tekstais bei nūdienos Lietuvos politikų išmintimi.

Ar mūsų laikais yra įmanoma europietiškoji vienybė ir solidarumas? O gal tai - tik graži iliuzija? Ar mes teisūs, pabėgėlius traktuodami kaip problemą, o ne kaip galimybę? Kodėl mums taip sunku priimti kitaip mąstantį ir kitaip gyvenantį žmogų? Nevienareikšmiškus atsakymus į šiuos klausimus ir tikisi rasti spektaklio "Europiečiai" kūrėjai.

P. Ignatavičius sako, kad šiame spektaklyje jam įdomiausia - Europos pozicija, įdomus toks žmogus kaip Pelasgas, kuriam reikia priimti sprendimą įsileisti pabėgėlius ar ne. Jeigu jis juos įsileis, jam grės karas. O jeigu nepriims, pamins visas savo vertybes.

"Tame spektaklyje bandome per antikinį siužetą, įterpdami dokumentinių tekstų, kalbėti apie dabarties žmogų. Tuo spektakliu kalbame ir apie meilę - vargstančiam, kenčiančiam, kad mažiau būtų ksenofobijos, - sakė P. Ignatavičius. - Spektaklį plečiame ne tiek į siužetą, kiek į temą. Ir tas koliažas, ta dėlionė man yra šiek tiek nauja. Ligšioliniai mano darbai buvo kitokie.

Norėčiau šio spektaklio žiūrovui atskleisti vidinę šiandieninio žmogaus dramą - kaip jis gyvena, ką galvoja. Pabėgėlių krizė išryškina nacionalistines, rasistines apraiškas, baimes. Atskleidžia, kiek mes humaniški. Tikiuosi, kad žiūrovui bus įdomi valdovo Pelasgo linija, nes jis išreiškia europiečio poziciją - mes visi norėtume gyventi ramiai, tačiau esame pastatyti prieš faktą. Mes turime reaguoti į atvykstančius pabėgėlius, turime spęsti tą "problemą", negalime išlikti abejingi, negalime klijuoti etikečių, kad visi pabėgėliai yra teroristai".

Spektaklyje vaidinanti aktorė Elzbieta Latėnaitė sakė, kad didžiausią įspūdį jiems paliko ir daug naudos davė Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo islamo tyrinėtojo Egdūno Račiaus paskaitos - individualūs susitikimai su trupe.

Aktoriai daug iš jo sužinojo apie Artimųjų ir Vidurio Rytų kultūrą, pabėgėlių kilmę, priežastis, kodėl jie bėga, apie buitį ir paprastą, žmogišką gyvenimą.

"Visa tai mus praturtino. Visa tai bandėme integruoti į mitą, o mitą - į šiandieną, šiandieną - į amžinybę", - sakė E. Latėnaitė.

Spektaklyje skambės ne tik europietiška muzika, bet ir afganistaniečių moterų grupės "Burka Blue" dainos. Tokia moterų grupė Afganistane yra vienintelė. Jos muzikantės universitete repetuodavo slaptai.

"Europiečių" scenografijos, kurią sukūrė Goda Palekaitė, ašis - apleistas baseinas, kurį režisierius įvardija kaip nebaigtą statyti Rūtos Meilutytės baseiną. Juk būna, kad apleistose mokyklose, baseinuose dažniausiai ir įkuriamos pabėgėlių stovyklos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s