respublika.lt

Vilioja didysis 2012-ųjų žygis po Baltijos šalis

(0)
Publikuota: 2012 gegužės 06 16:10:30, Giedrė MILKEVIČIŪTĖ, "Respublikos" žurnalistė
×

Dar XIX a. Vilnijos krašte gyvenęs poetas ir gamtos mylėtojas Vladislavas Sirokomlė yra pasakęs, kad didžiausia gėda nepažinti žemės, kurioje gyveni, o dar didesnė, kai svetimais kraštais domimasi labiau nei savuoju. Ir šiems laikams tinkamas teiginys išrašytas viename iš turistinio projekto „Didysis žygis po Baltijos šalis“ objektų - Dūkštų ąžuolyno lankytojų centre. Čia buvo pristatytas „Didysis žygis po Baltijos šalis 2012“.

30 įdomių lankytinų objektų

Šis Baltijos šalyse vykstantis projektas kiekvienam, kuriam rūpi ne tik užsienio kurortai ar poilsis paplūdimyje, padės pasižvalgyti toliau savojo kiemo, miesto ar miestelio. Siūloma pasirinkti įdomų ir turiningą įvairiais aspektais maršrutą, atrasti net 30 organizatorių iš trijų Baltijos šalių rekomenduojamų aplankyti objektų, po 10 kiekvienoje šalyje. Šie nauji objektai yra tarptautinio projekto „Patrauk­liausios Europos turizmo vietovės“ (sutrumpintai iš angliško pavadinimo EDEN) apdovanojimų laimėtojai arba kandidatai.

Valstybinio turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė, pristatydama šiųmetį žygį po Baltijos šalis, pabrėžė, kad šis tarptautinis kelionių projektas - vienas iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos sėk­mingo bendradarbiavimo rezultatų. „Didysis žygis“ visų pirma skirtas skatinti vietinį bei kaimynių šalių turizmą, populiarinti Baltijos šalis kaip bendrą turizmo kryptį, supažindinti vietinius keliautojus su platesniu turizmo paslaugų spektru, didinti į projektą įtrauktų objektų žinomumą, - sakė ji. - Šiais metais projektas kelionėms neabejingus žmones pasitinka gerokai atsinaujinęs ir kviečia atrasti tikrus patraukliausių vietovių lobius“.

Turizmo departamento vadovė pasidžiaugė didėjančiais žygio dalyvių srautais, ypač iš Lietuvos ir Latvijos, ir išreiškė viltį, kad ir šiemet visų sutelktomis pajėgomis Didžiojo žygio projektas taps dar populiaresnis. „Tikiuosi, kad kelionės po Baltijos šalis, o ypač po Lietuvą, taps įprastine lietuvių laisvalaikio praleidimo forma“,  - sakė R.Balnienė. Departamento direktorė „Respublikai“ prisipažino, kad jos atostogos šiemet bus skirtos aplankyti kai kuriuos žygio objektus Latvijoje ir Estijoje, susipažinti su tų valstybių turizmo organizatorių patirtimi.

Norisi daugiau pamatyti ir pažinti

Pirmieji su lankytinais jau šeštą kartą organizuojamo žygio objektais turėjo progos susipažinti žurnalistai. Pasivaikščiojimai su ekskursijų vadovu po Neries regioniniam parkui priklausantį didžiausią Lietuvoje ąžuolyną, nuo Vilniaus nutolusį apie 30 km, ten pamatyti įdomūs gamtos paminklai, paslaptingas akmuo su mįslingomis raidėmis, o svarbiausia šimtamečiai ąžuolai (drūti ir nudžiūvę), kuriuose surado inkilus ne tik daugybė paukščių, bet ir šikšnosparniai, pagoniškų dievų medžio skulptūros ir kt. paakina ne vieną keliautoją apsilankyti čia dar kartą.

Startavęs Neries regioniniame parke, „Didysis žygis po Baltijos šalis“ dar siūlo aplankyti dievdirbio Liongino Šepkos drožinių muziejų Rokiškio dvaro sodyboje, garsųjį Vac­lovo Into akmenų muziejų, Platelių dvaro sodyboje veikiantį unikalų Užgavėnių muziejų, paslaptingąją Karvės olą Biržų rajone, 1863 m. sukilimo muziejų Paberžės dvaro sodyboje (Kėdainių r.), istorinį Ventės rago švyturį Kuršių marių pakrantėje ir kt. O tie, kurie neabejingi tolimesnėms kelionėms, galės patraukti ieškoti žygio objektų - muziejų, pilių, nacionalinių parkų vertybių Estijoje bei Latvijoje. Daugiausiai objektų ir lankytinų vietų per vasarą aplankę dalyviai bus iškilmingai apdovanoti vertingais prizais.

Žygio lankstinuke, kurį galima pasiimti artimiausiame turizmo informacijos centre, nurodyti visi lankytini objektai. Keliautojams suteikiamos nuolaidos projekto objektų bilietams, taip pat galimybė laimėti puikių prizų už ypatingus „foto medžioklės“ laimėjimus. Mat savo apsilankymą viename ar kitame objekte privalu nufotografuoti, o nuotrauką įdėti į interneto puslapį.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s