respublika.lt

VDU - dviejų skirtingose šalyse gyvenančių fotomenininkų parodos

(0)
Publikuota: 2018 lapkričio 14 15:20:17, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Rimantas Dichavičius. Stasio Žumbio nuotr.

Šią savaitę Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenei suteikta proga dalyvauti dviejuose fotomeną pristatančiuose renginiuose. Trečiadienį VDU Didžiosios salės fojė atidaryta Riccardo Aichnerio (Italija) fotografijos paroda „Žmogus - Kuriantis, Naikinantis, Laukiantis, Mylintis“. O išvakarėse, antradienį, šios parodos kuratorius, Nacionalinės premijos laureatas Rimantas Dichavičius surengė savo legendinio fotografijų ciklo „Žiedai tarp žiedų“, sukurto 1963-1989 metais, kai nuogo kūno vaizdavimas dar buvo sovietmečio įtvirtintas tabu, pristatymą. Ketvirtadienio popietę jis kviečia į diskusiją apie kūrybą.

 

Retrospektyvinė italų fotografo R. Aichnerio paroda, kaip pažymima VDU pranešime, - tarsi sudėliota atvaizdų mozaika, talpinanti nemažą dalį pasaulio. Kad ir kur fotografuotų, šio autoriaus žvilgsnis krypsta į gyvenimo momentus, kurie nuotraukose virsta vaizdinėmis metaforomis. Jos pasakoja apie svarbius dalykus: civilizacijos ir gamtos, žmogaus ir gyvūnų santykį, skirtingų pasaulio šalių žmonių darbą, jų tarpusavio ryšius. Į visa tai fotografas žvelgia iš skirtingų perspektyvų, parodydamas ir įvairių pasaulio šalių bei jų kasdienio gyvenimo vizualų grožį, atskleisdamas neišvengiamus žmogaus poelgių, jo santykio su aplinka prieštaravimus.

„Žmogus čia yra jautrus, mokantis užjausti bei branginantis gyvybę mūsų planetos gyventojas ir pragmatiškas vartotojas ar savo gyvybinius poreikius tenkinantis „plėšrūnas“. Taigi, fotografui šiuo atveju tenka ir menininko, ir humanistinės pasaulėžiūros keliautojo vaidmuo“, - savo įžvalgomis dalijasi fotografijos tyrėjas, meno kritikas, VDU dėstytojas Tomas Pabedinskas.

Parodos kuratoriaus, fotomenininko R. Dichavičiaus teigimu, jau pats pavadinimas tarsi įvardija ir išskaido visokeriopą žmogiškąja prigimtį - kūrėjo ir naikintojo, nuolatos kažko laukiančio ir mylinčio. Nepaisant to, kad R. Aichneris aktyviai veikia ir aviacijos pasaulyje, pilname sunkumų ir sudėtingų situacijų, fotomene jo, kaip menininko, pozicija neišnyksta, - išlieka kaip nuolat budintis dvasinis kamertonas. 25 fotografijų paroda netikėtai drąsiu pavadinimu - tai didelė dovana žiūrovui, padedanti giliau suvokti mūsų Laiko dinamiškus, nenuspėjamus iššūkius.

Pristatydami parodos VDU centriniuose rūmuose autorių, organizatoriai teigia, kad R. Aichnerio kūryboje atsiskleidžia jautrus jo požiūris į žmogiškąsias situacijas, kartais kupinas gailesčio ir švelnumo, o kartais - žvarbios realybės. Nuo studijų laikų R. Aichnerio fotografinės paieškos gimsta iš jo aistros grožiui ir estetinėms vertybėms. Įgimtas smalsumas ir aistra kelionėms leido fotomenininkui įamžinti visus gyvenimiškus potyrius fotografijose, atspindinčiose jo kūrybinę ir meninę evoliuciją.

R. Aichneris pirmąjį fotoaparatą įsigijo 1981 metais. 1984-aisiais dirbo fotografu Nacionalinės geografijos draugijos remiamoje italų ir amerikiečių ekspedicijoje, kuri pirmą kartą išdrįso perplaukti srauniąją Alos upę laukinėje Šiaurės Sumatroje. Ekspedicijos kelionę transliavo italų televizijos kanalas „Mediaset“. 1985 metais F. Fabbrio leidykla Italijoje išleido R. Aichnerio fotografijų knygą „Sumatra: nuotykis ant tekančio vandens“. Vėliau fotomenininkas dalyvavo įvairiose kolektyvinėse fotografijų parodose, 1988-1989-aisiais įamžino vieno svarbiausių Italijos plėtros projektų „Tana-Beles“ Etiopijoje veiklas. 1992 metais Milane, Jeano Blanchaerto galerijoje, surengė personalinę parodą „100 fotografijų“. Savo menines fotografijas publikavo įvairiuose fotografijų meno ir jūreivystės žurnaluose, iliustravo amerikiečių leidyklos „Sierra Books“ kelionių ir nuotykių knygas. 2013 metais R. Aichneris vienoje didžiausių Italijos fotografijos parodų „MIA FAIR“ (Milan Image Art Fair) pristatė nuotraukų ciklą „Kelionių fotografija kaip jausmas“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s