respublika.lt

Valdovų rūmuose tris mėnesius svečiuosis A.Mickevičiaus šedevras

(0)
Publikuota: 2018 lapkričio 27 14:25:12, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Valdovų rūmai. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Lietuvai ir Lenkijai minint valstybingumo atkūrimo šimtmetį (1918-2018), Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaroma tarptautinė paroda „Lietuva, Tėvyne mano... Adomas Mickevičius ir jo poema Ponas Tadas“. Tarp kelių šimtų eksponatų joje pristatoma absoliuti sensacija - dar niekada Lietuvoje neeksponuotas, lietuviams tik iš vadovėlių pažįstamas poemos „Ponas Tadas“ rankraštis, atvežtas iš Nacionalinio Osolinskių instituto (Lenkija), kur jis ir yra saugomas. Premjero Sauliaus Skvernelio, Lenkijos Respublikos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson bei Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministro Piotro Glinskio globojama paroda atidaroma lapkričio 27-ąją ir veiks iki 2019 m. vasario 24-osios.

 

Tarptautinėje parodoje iš viso pristatoma apie 250 autentiškų unikalių ir tipologiškai skirtingų eksponatų iš 30 Lenkijos ir Lietuvos paveldo institucijų rinkinių. Parodos rengėjų yra išskiriamos dvi pagrindinės teminės linijos - A. Mickevičiaus gyvenimas ir kūryba bei poema „Ponas Tadas“ ir jos istorinis kontekstas. Pristatant poeto biografiją, daugiausia dėmesio skiriama lietuviškajam turiniui, t. y. eksponatams, susijusiems su Vilniumi, Lietuva arba saugomiems Lietuvos kultūros paveldo institucijų rinkiniuose. Istorinis poemos „Ponas Tadas“ kontekstas pristatomas pasitelkiant kelias potemes („Abiejų Tautų Respublikos padalijimai“, „Gegužės trečiosios konstitucija“, „Tado Kosciuškos sukilimas“, „Napoleono laikotarpis“, „1831 m. sukilimas“ ir kt.), kurios padeda suprasti kūrinio atsiradimo priežastis, paskatas ir aplinkybes, suvokti anos epochos tragizmą ir herojiškumą, jos glaudų ryšį su tautinio atgimimo judėjimu. Šios teminės linijos lankytojus supažindina su svarbiausiais A. Mickevičiaus gyvenimo tarpsniais ir literatūrinės veiklos motyvais, taip pat padeda suprasti poemos „Ponas Tadas“ sukūrimo priežastis, paskatas bei aplinkybes.

Pasak Valdovų rūmų muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėjo, parodos kuratoriaus Marijaus Uzorkos, ryškiausias parodos akcentas - poemos „Ponas Tadas“ rankraštis. Absoliučia Lenkijos kultūros ir paveldo vertybe laikomą rankraštį, kaip dovaną Lietuvai ir lietuviams, parodai paskolino 1817 m. Lvove (Ukraina) įsteigtas, o šiuo metu Vroclave (Lenkija) įsikūręs Nacionalinis Osolinskių institutas. „Pabrėžtina, kad pačioje Lenkijoje šis rankraštis eksponuojamas tik labai išimtiniais atvejais ir dėl itin didelio jautrumo šviesai jį leidžiama eksponuoti ribotą valandų skaičių per metus“, - sako M. Uzorka.

„Į Valdovų rūmus atkeliavęs tautos žyniu vadinamo A. Mickevičiaus sukurtas literatūros šedevras „Ponas Tadas“ - ryškiausias Abiejų Tautų Respublikos gyvavimo pabaigos ir kovos už valstybingumo atkūrimą atspindys, šią valstybę sudariusių tautų - lietuvių, lenkų, baltarusių, ukrainiečių - istorinę bei kultūrinę bendrystę paliudijantis kūrinys. „Pono Tado“ rankraštis XIX a. antroje pusėje ir XX a. pradžioje laikytas tikra nacionaline relikvija. Taigi šia paroda, kurios centre - mus visus siejantis ypatingas kūrinys ir jo genealus kūrėjas, ne tik kartu su lenkais paminėsime jubiliejinius Lietuvos ir Lenkijos valstybingumo atkūrimo metus, bet ir skatinsime apmąstyti valstybės praeitį, tautinės tapatybės ir europinės bendrystės sąvokas. A. Mickevičiaus poemos „Ponas Tadas“ reikšmė lietuvių kultūrai, tautinei savasčiai, valstybinėms aspiracijoms, anot prof. Viktorijos Daujotytės, yra akivaizdi - užtenka palyginti pirmąsias poemos „Ponas Tadas“ ir A. Mickevičiaus kūrybą į lietuvių kalbą vertusio Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ eilutes: „Lietuva, Tėvyne mano...“ ir „Lietuva, Tėvyne mūsų...“, - teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Paroda finansuojama Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos lėšomis pagal daugiametę 2017-2021 m. programą „Niepodlegla“ („Nepriklausoma“). Projektas rengiamas kartu su Adomo Mickevičiaus institutu pagal tarptautinę kultūrinę programą „Polska 100“, kuri yra skirta Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 100-osioms metinėms. Tokiu būdu, pristatant poeto A. Mickevičiaus asmenybę ir jo genealų kūrinį „Ponas Tadas“, siejantį dvi valstybes - Lietuvą bei Lenkiją, - siekiama paminėti šių šalių valstybingumo atkūrimo šimtmetį (1918-2018).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s