respublika.lt

Valdovų rūmuose - aukcione nupirktas Vilniuje sukurtas J.Gierkės laikrodis

(0)
Publikuota: 2017 kovo 13 18:30:47, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Rolandas Valiūnas. Stasio Žumbio nuotr.

Valdovų rūmų ekspoziciją papildęs unikalus XVII a. laikrodis liudija, kad Vilnius tuo metu buvo vienas svarbiausių Europos kultūros, meno ir technikos centrų.

 

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose galima pamatyti vieną rečiausių eksponatų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje - žymiausio XVII a. Vilniaus laikrodininko Jokūbo Gierkės (Jacob Gierke, Gierck, Giercke, Gierkiewicz, Jerkiewicz) laikrodį.

Jį iš Jungtinėje Karalystėje (JK) vykusio aukciono įsigijo žinomas meno kolekcininkas, advokatų kontoros "Ellex Valiunas" vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas.

"Vilniečiai ir miesto svečiai turi labai retą galimybę susipažinti su tikru meistrystės, technikos ir dailės šedevru, kuris yra vienas vertingiausių ir rečiausių eksponatų tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje. Prieš daugiau kaip 350 metų žymiausio meistro J. Gierkės, dirbusio Vilniuje, pagamintas išskirtinis laikrodis liudija Lietuvos sostinės klestėjimą, aukštą meistrystės ir technikos lygį, užsakovų finansines galimybes iki XVII a. vidurio Maskvos tvano", - sakė Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Prieš metus JK "Dreweatts & Bloomsbury" aukcione pasirodęs XVII a. J. Gierkės laikrodis iškart tapo sensacija. Nors yra žinoma, kad šio meistro dirbtuvės buvo garsios ir produktyvios, visame pasaulyje yra išlikę arba žinoma tik 12 tokių laikrodžių. Dauguma jų saugomi Lenkijoje: trys laikrodžiai yra Krokuvos nacionaliniame muziejuje, du - Varšuvos karališkojoje pilyje, po vieną - Vavelio karališkojoje pilyje ir Liublino muziejuje. Vienas J. Gierkės laikrodis priklauso privačiai antikvaro Georgo Laujė (Georg Laue) kolekcijai (Miunchenas, Vokietija), dar vienas saugomas Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Nors aukcione pasirodžiusiu laikrodžiu domėjosi ne vienas kolekcininkas ir muziejus, jį įsigyti ir sugrąžinti į Lietuvą pavyko tik žinomo meno kolekcininko advokato R. Valiūno pastangomis. Už solidžią sumą įsigijęs unikalią lituanistinę vertybę, R. Valiūnas iškart pasiūlė Valdovų rūmų muziejui ją ilgesniam laikui deponuoti ir parodyti lankytojams.

"Pildydamas savo kolekciją Lietuvai ypač svarbiais meno kūriniais, siekiu su jais supažindinti ir kiek įmanoma didesnę visuomenės dalį. Todėl gausus Valdovų rūmų muziejaus lankytojų srautas, eksponuojamų darbų apimtis ir jau anksčiau užmegzti bendradarbiavimo ryšiai paskatino šią vertybę eksponuoti būtent čia", - sakė R. Valiūnas.

Eksponuojamas XVII a. laikrodis išties liudija apie aukštą garsiausio Vilniaus laikrodininko meninį ir techninį meistrystės lygį: viduje ir išorėje puoštas augaliniais motyvais, figūrinėmis detalėmis, raižiniais, laikrodis atrodo veikiau kaip kruopštus juvelyrinis kūrinys nei funkcionalus dirbinys. 8,2 cm aukščio, 11,5 cm ilgio ir pločio laikrodžio dėžutės viršuje yra ciferblatas su romėniškais skaitmenimis ir valandų rodykle, o viduje išgraviruotas J. Gierkės laikrodžiams būdingas įrašas "J G Wilnę". Kelių tipų laikrodžius (pakabinamuosius, stalinius ir astronominius) gaminęs meistras savo gaminius visada žymėdavo vardu ir pavarde arba inicialais, dažniausiai pridėdamas ir sukūrimo vietą nusakantį lotynišką žodį "Vilnensis" arba "Wilnę").

Manoma, kad didelę įtaką vėlesniems laikrodininkams padaręs žymusis vokiečių kilmės meistras J. Gierkė Vilniuje dirbo 1616-1666 m., o čia atvyko per Krokuvą. Vedė Vilniaus burmistro Jono Koženevskio giminaitę Kotryną Koženevską, su ja susilaukė trijų sūnų ir trijų dukrų. Vilniuje meistras turėjo tris namus (Dominikonų g. 7, Didžiojoje g. priešais Šv. Dvasios cerkvę ir Vokiečių g.). Vėliau, Maskvos kariuomenei užėmus Vilnių, 1655-1657 m. praleido Karaliaučiuje.

Kaip itin retų, vertinamų technikos ir meno šedevrų J. Gierkės laikrodžių vertė nuolat kyla. Prieš keletą metų viename Nyderlandų aukcione Vilniuje 1670 m. pagamintas pastatomas laikrodis kainavo net 45 tūkst. eurų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s