respublika.lt

Valdovų rūmų muziejus operos gimtadienį mini dar viena istorine premjera

(0)
Publikuota: 2019 rugsėjo 07 11:54:49, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Valdovų rūmuose – Alessandro Stradellos operos „Kirkė“ premjera. Dainiaus Labučio nuotr.

Valdovų rūmų muziejus ir tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, minėdami operos gimtadienį Lietuvoje, šeštadienį kviečia į Alessandro Stradellos operos „Kirkė“ premjerą. Šis daugiau kaip prieš 370 metų įtakingo italų kompozitoriaus parašytas kūrinys primins anuomet Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje skambėjusią operą „Apviltoji Kirkė“. Jį, kaip sakoma Valdovų rūmų pranešime, papuoš ypatingas šešėlių teatro pasirodymas.

 

„Operos gimtadienis yra viena iš Valdovų rūmų muziejaus tradicijų, be kurių tikriausiai nebeįsivaizduojama rudens pradžia. Mūsų pareiga gaivinti ir aktualinti šią tradiciją, taip pat visuomenei pristatyti kuo daugiau istorinių žanrų kūrinių. Džiaugiamės pernai galėję visus pakviesti į atkurtos pirmosios istorinės operos „Elenos pagrobimas“ pastatymą, kuris tikrai nustebino muzikos gurmanus. Šiais metais jaučiame atsakomybę tęsti muzikinės kultūros klestėjimo laikotarpiu didžiųjų kunigaikščių rūmuose skambėjusių operų siužetinę liniją“, – teigia Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų renginių koordinatorius Vytautas Gailevičius.

Iš rašytinių šaltinių žinoma, kad XVII a. pirmoje pusėje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose Vilniuje buvo pastatytos trys operos. Trečioji iš jų – „Apviltoji Kirkė“ – dienos šviesą išvydo 1648 metais. Kaip ir pirmosios dvi, opera „Apviltoji Kirkė“ buvo sukurta pagal Virgilio Puccitelli libretą. Jos muzika neišliko ir autorius nėra žinomas, tačiau neabejojama, kad ši opera parašyta remiantis italų muzikos tradicijomis. Vienas tokių tradicijų puoselėtojų – panašiu laikotarpiu gyvenęs italų kompozitorius A. Stradella, pagal panašų siužetą sukūręs serenadą (it. serenata – nedidelės apimties vokalinis kūrinys, mini opera) „Kirkė“.

„Kirkės“ premjera Valdovų rūmų muziejaus Renginių salėje skambės šeštadienį – ją iš viso numatoma parodyti tik du kartus – 16.00 ir 19.00 val. Čia pristatomą originalų nedidelės apimties A. Stradellos kūrinį „Kirkė“ papildys instrumentiniai ir vokaliniai kitų šio autoriaus opusų fragmentai. Taip pat operos libreto autoriaus Giovanni Filippo Apolloni bendradarbio Antonio Cesti, kitų didžiųjų operos kūrėjų – Claudio Monteverdi bei Francesco Cavalli muzika, dar geriau atskleisianti pagrindinių veikėjų charakterių kontrastus. Viską į harmoningą visumą, pasak Valdovų rūmų pranešimo, sujungė pastatymo ir ansamblio „Canto Fiorito“ meno vadovas, dirigentas Rodrigo Calveyra, o operos muziką atliks „Canto Fiorito“ dainininkai ir kamerinis orkestras, sudarytas iš puikių Europos baroko muzikos atlikėjų, grojančių istoriniais instrumentais.

Atlikėjų pasirodymą papuoš iš Pietų Korėjos kilusios, šiuo metu Prancūzijoje įsikūrusios menininkės Juhyun Choi, kuri kartu su savo seserimi Sunyoung Choi kuria eksperimentinio šešėlių teatro pasirodymus, režisuojamas šešėlių reginys. Žiūrovai išvys šviesų žaismą, kur skirtingi elementai mainosi, keičia vienas kitą, sukurdami sapno vaizdinių, svyruojančių tarp mikro- ir makropasaulių, įspūdį. Iš plastikinių pakuočių pagaminti šablonai ir lėlės tarsi šių dienų šešėlis, lydės kelionėje į senovės Graikijos mitų pasaulį, o šviesos ir tamsos žaismas pagerbs didžiuosius Italijos chiaroscuro technikos meistrus – Caravage’ą, Gentileschį, Furinį – A. Stradellos amžininkus.

„Burtininkės Kirkės personažas buvo itin populiarus XVII a. operose. Ir nors ši opera buvo sukurta dvidešimčia metų vėliau nei pastatytoji Vilniuje, jas vienija dedikacija – abi jos buvo statomos kaip panegirikos garsioms italų šeimoms“, – sako operos pastatymo meno vadovas R. Calveyra. Vilniuje opera „Apviltoji Kirkė“ pastatyta Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos antrosios žmonos Liudvikos Marijos Gonzagos atvykimo į sostinę proga (vėliau pakartota per Radvilų giminės vestuves). A. Stradellos kūrinys „Kirkė“ buvo pastatytas princesės Olimpijos Aldobrandini iš Florencijos užsakymu, švenčiant princo Leopoldo de Medičio paskyrimą kardinolu.

A. Stradella buvo įtakingas XVII a. kompozitorius, bendradarbiavęs su garsiausiais to laikotarpio poetais ir sukūręs daugiau nei tris šimtus įvairių žanrų kūrinių. Jis kiek menkiau žinomas šiandien tik todėl, kad jo šlovę vėliau užgožė garsieji vėlyvojo Baroko meistrai Antonio Vivaldi ir Arcangelo Corelli.

Pirmoji opera Lietuvoje – „Elenos pagrobimas“ – Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Vladislovo Vazos pastangomis Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose buvo pastatyta 1636 m. rugsėjo 4 dieną. Ši data ir laikoma oficialiu operos gimtadieniu Lietuvoje, jį kasmet kviečia švęsti Valdovų rūmų muziejus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s