respublika.lt

Užbūrė literatūrinis džiazas

(0)
Publikuota: 2014 lapkričio 24 08:38:11, Rasa ŠMATAVIČIŪTĖ, VE.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
DŽIAZAVO. Bibliotekos svečiai vakaro metu ne tik pasidalino mintimis apie kūrybą, bet ir improvizavo: Steponas Januška dainavo Daivos Molytės-Lukauskienės ir Dainiaus Sobeckio kurtas eiles, o Saulius Šiaučiulis skambino pianinu. Eimanto Chachalovo nuotr.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje svečiavosi poetai Daiva Molytė-Lukauskienė ir Dainius Sobeckis, dainininkas Steponas Januška, pianistas Saulius Šiaučiulis bei aktorė Virginija Kochanskytė, "groję" literatūrinį džiazą.

 

Vakaro metu S. Januška, paklaustas, kaip išlikti tikrai kuriančiu, kaip įtikti auditorijai - susimąstė.

"Kuriu save kaskart iš naujo labai retai, dažniausiai save atkartoju. Rodos, kurti taip pat lengva kaip gyventi, juk kiek gyveni tiek ir kuri. Visi esame kūrėjai, tik ne visi pastebi, pripažįsta sau, kad tokie yra. Tačiau didelė prabanga yra užsiimti kūryba, realus gyvenimas neretai "nuleidžia" ant žemės", - atviravo dainininkas.

"Kūryba - sudėtingas dalykas. Būna, jog įkvėpimas ateina tik mėnesiui per trejus metus, tuomet gimsta knyga, o buitis išeina atostogų. Aišku būna ir taip, jog kartais būna ne mėnesis, o trys mėnesiai kūrybos įkvėpimo ir truputis buities", - patirtimi dalinosi poetas D. Sobeckis.

V. Kochanskytei jo paklausus, ką jam reiškia muzika, poetas atsakė: "Man - tai ramybės, dvasios atsigavimas, tačiau kūrybai tiesioginės įtakos neturi. Mane labiau įkvepia kitų poetų tekstai. Pasiimu iš ten, tarkim, du žodžius ir žinau, kad netrukus bus dar vienas eilėraštis."

"Ritmas ir rimas svarbu visur", - poetų ir dainininkų panašumus kūryboje savo ruožtu įžvelgė Daiva.

"Pirmiausiai mano galvoje gimsta muzika, tada prie muzikos kuriu tekstus. Derinu juos ritmika, charakterio prasme bei fonetika. Tiesa, dažniausiai tekstus rašau tik sau", - pasakojo S. Januška.

"Aš savęs kompozitoriumi nelaikau. Tačiau man yra priešingai nei Steponui: gaunu tekstą, o tada kuriu muziką. Būna kartais, kad susapnuoji kokią frazę ir galvoji, ryte bus puiki daina. Ryte pabudęs pradedi grot ir supranti, jog gavosi visiška nesąmonė. Tada geriau meti visus darbus, ateini į Gerlacho palėpę ir improvizuoji", - juokavo S. Šiaučiulis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s