respublika.lt

Unikalus raginių instrumentų orkestro koncertas

(0)
Publikuota: 2014 spalio 22 10:56:59
×
nuotr. 1 nuotr.
Unikalus raginių instrumentų orkestro koncertas. Festivalio organizatorių inf.

Lapkričio 12–16 dienomis Vilniaus gyventojus ir svečius džiugins folkloro šventė – IX tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“. Festivalis pelnė platų pripažinimą, jame dalyvauja unikalūs folkloro kolektyvai iš užsienio šalių, geriausi įvairių Lietuvoje gyvenančių tautų folkloro ansambliai.

 

Tarp svečių – kolektyvas iš Sankt Peterburgo, gaivinantis prarastą XVIII a. vidurio rusų raginių instrumentų muziką, kuri savo skambėjimu panaši į vargonų. Iki šiol niekur kitur pasaulyje nėra raginių instrumentų muzikos atlikimo analogų. Orkestro unikalumas slypi muzikos išgavimo proceso organizavime. Vienas muzikantas išgauna raginiu instrumentu vieną natą, ir tik tada, kai prisijungia kiti, atskiri garsai susijungia į vientisą muzikos kūrinį, todėl galima sakyti, kad raginių instrumentų orkestras – ryškus kolektyvinio susitelkimo, nulemiančio jo sėkmę, pavyzdys. Orkestro repertuare – pripažintų klasikų ir šiuolaikinių kompozitorių kūriniai. Techniškai valdyti instrumentus yra sudėtinga, vieną kūrinį orkestras repetuoja nuo trijų mėnesių iki vienerių metų.

Orkestras koncertavo savo šalies ir užsienio scenose – Vokietijoje, Italijoje, Estijoje, Suomijoje, Latvijoje, Rusijoje. Kolektyvą subūrė orkestro meno vadovas ir dirigentas Sergejus Polianičko, jo sudėtyje – dvidešimt muzikantų, kurie yra tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatai, Sankt Peterburgo simfoninių ir muzikinių teatrų orkestrų artistai. Orkestras turi septyniasdešimt keturis pučiamuosius instrumentus, kiekvienas – keturių oktavų. Juos pagamino talentingas meistras Vladimiras Goloveško, gyvenantis Sankt Peterburge. Instrumentų metalo lydinys ir deginimo metodas – meistro paslaptis, „užrakinta septyniomis spynomis“.

Šis unikalus Rusijos raginių instrumentų orkestras pradės festivalį „Pokrovskije kolokola“ – koncertas vyks lapkričio 12 d., trečiadienį, 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Ten pat, tą pačią dieną, 20 val., antrajame festivalio koncerte „Iš senovės palikimo“ pasirodys įvairių Lietuvoje gyvenančių tautų ir užsienio šalių folkloro kolektyvai. Jame bus galima paklausyti pasaulio vertybe pripažinto gruzinų polifoninio dainavimo, susipažinti su Krokuvos ir kalnuotosios Lenkijos dalies – Silezijos Beskidų –  regionų apeigų, instrumentiniu ir dainuojamuoju folkloru, su Sibiro senbuvių (čaldonų, Sibiro kazokų, sentikių), Altajaus sentikių dainuojamąja, šokio, instrumentine tradicija, su restauruotomis unikaliomis senovinėmis Dono, Volgos, Uralo, Kubanės ir Tereko kazokų dainomis, su udmurtų liaudies šokiais, baltarusių moterų apeigų giesmėmis, o taip pat susitikti su pažįstamu ir pamėgtu ansambliu „Pekel“ iš Olandijos.

Plačiau apie festivalio „Pokrovskije kolokola“ renginius –  www.arinuska.lt

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s