respublika.lt

„Tylos Madona“ - pagrobtas Mikelandželo darbas?

(0)
Publikuota: 2019 vasario 11 08:02:11, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
„Tylos Madona“. „Wikipedia" nuotr.

Neseniai Belgijoje pavogtas paveikslas gali būti Mikelandželo (Michelangelo) kūrinys. Vagystė įvyko likus dienai iki to, kai paveikslą turėjo apžiūrėti dailininko kūrybos specialistė.

 

Nors didžiąją Mikelandželo kūrybinio palikimo dalį sudaro skulptūros, yra žinoma ir šio meistro tapybos darbų. Be garsiųjų freskų Siksto koplyčioje ir Paolino koplyčioje Vatikane, prie jų priskiriami keturi paveikslai, tapyti tempera ant medžio (dėl dviejų autentiškumo ginčijamasi), keletas piešinių, taip pat eskizų ir architektūrinių brėžinių. Dar apie keletą Mikelandželo paveikslų yra užsiminę jo amžininkai. Prieš trejus metus britų aristokratai Kavendišai-Bentinkai (Cavendish-Bentinck) savo dvare Velbek Ebyje surengė viešą meno kūrinių parodą iš savo rinkinių, žinomų kaip Portlando kolekcija (iki 1990 m. šios šeimos atstovams priklausė Portlando hercogo titulas). Tarp eksponuotų darbų buvo originalus Mikelandželo piešinys, sukurtas apie 1548 m. Jame vaizduojama Madona ir kūdikis Jėzus - miegantis, padėjęs galvą ant motinos kelių. Dešinėje rankoje Marija laiko atverstą knygą. Už jos nugaros vaizduojami Juozapas ir jaunas Jonas Krikštytojas, priglaudęs pirštą prie lūpų. Piešinys žinomas kaip „Tylos Madona“ (Madonna del Silenzio). Aiškinama, kad kompozicija atspindi Marijos regimą būsimą Jėzaus mirtį ant kryžiaus, nes miegančio vaiko poza primena Kristaus kūną labiau žinomoje kompozicijoje - „Mergelė Marija aprauda Jėzų“ (Pieta).

Yra darbų, laikomų Mikelandželo „Tylos Madonos“ kopijomis. Vienas iš jų priskiriamas Marčelui Venusčiui (Marcello Venusti, 1512-1579). Šis dailininkas asmeniškai pažinojo Mikelandželą, nutapė jo portretą ir kardinolo Alesandro Farnezės užsakymu sukūrė freskos „Paskutinis teismas“ mažesnio mastelio kopiją, kurią gerai įvertino pats Mikelandželas. Iš šios kopijos mus pasiekė informacija, kaip atrodė figūros freskoje prieš tai, kai XVI a. 7 deš. buvo pridėtos drapiruotės, uždengiančios apnuogintas kūno vietas. Dar dvi „Tylos Madonos“, galbūt taip pat tapytos M.Venusčio, saugomos Senojoje Pinakotekoje Miunchene ir Meno istorijos muziejuje Vienoje. Ne per seniausiai apie piešinį iš Portlando kolekcijos sužinojo Janas van Reimdonkas (Jan Van Raemdonck), Šv. Liudgerio bažnyčios, esančios nedideliame Zelės mieste, Belgijos Rytų Flandrijos regione, klebonas. Jis pastebėjo, kad piešinio kompozicija stebėtinai primena nežinomo meistro paveikslą, kurį prieš 16 metų jo bažnyčiai padovanojo vienas parapijietis - buvęs Belgijos senatorius Etjenas Kurmanas (Etienne Cooreman). Pasak J.van Reimdonko, jis apie savo spėjimą pranešė maždaug dvidešimčiai žmonių: šeimai, draugams, bažnyčios tarybos nariams. Jokių viešų pareiškimų dvasininkas nedarė. Jis parašė elektroninius laiškus į keletą muziejų, bet atsakymo negavo. Pagaliau jam pavyko susitarti, kad paveikslą apžiūrėtų Mikelandželo kūrybos ekspertė Marija Forčelino (Maria Forcellino). Bet sausio 11-ios rytą, likus dienai iki numatytos ekspertizės, moterys, atėjusios bažnyčios altoriaus papuošti gėlėmis, pamatė, kad bažnyčios durys yra atidarytos, o paveikslo, kabojusio virš altoriaus, nėra. Daugiau nieko nedingo. „Netoliese gyvenanti moteris matė jauną, maždaug 20 metų, vyrą, vaikščiojusį aplink bažnyčią ketvirtadienį apie penktą ryto, bet jis nuėjo, kai ji uždegė šviesą“, - pasakoja dvasininkas. Jis spėja, kad jeigu būtų nustatytas paveikslo „Tylos Madona“ autentiškumas, jis galėtų kainuoti per šimtą milijonų eurų. Zelės miesto valdžia linksta prie versijos, kad nusikaltėliai specialiai medžiojo šį darbą. O ir vargiai įmanoma atsitiktinai pavogti paveikslą, nutapytą ant medžio lentos, sveriančios apie 100 kg. „Juos domino tik tas paveikslas, - flamandų laikraščiui Het Nieuwsblad sakė bažnyčios tarybos pirmininkas Johanas Antuanis (Johan Anthuenis). - Jie net nežvilgtelėjo į visus kitus vertingus daiktus.“ Miesto meras Hansas Knopas (Hans Knop) sutinka su šia versija. Galbūt nusikaltėliai kažkaip sužinojo informaciją apie spėjamą autorių. Janas van Reimdonkas mano, kad informacija galėjo nutekėti iš vieno muziejaus, su kuriuo jis bandė susisiekti elektroniniu paštu.

Pastaraisiais metais jau buvo rasta anksčiau nežinomų arba dingusių Mikelandželo darbų. 2010 m. privačioje kolekcijoje Niujorko valstijoje buvo rastas tikriausiai Mikelandželo tapytas paveikslas „Pieta“. Jis buvo įvertintas 300 mln. dolerių. 2011 m. Oksforde Mikelandželo darbu buvo pripažintas paveikslas „Nukryžiuotasis su Madona, apaštalu Jonu ir dviem angelais“, anksčiau laikytas Marčelo Venusčio kūriniu. 2015 m. po dvejų tyrinėjimo metų ekspertai padarė išvadą, kad dvi bronzinės raitelių skulptūros - taip pat Mikelandželo darbas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s