respublika.lt

Turniškėse gerai ir angelams

(0)
Publikuota: 2010 gruodžio 26 12:10:49, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Skulptorius Vaidas Ramoška savo angelams suteikia žemiškų bruožų. Sauliaus Venckaus nuotr.

Kas turi vaizduotės, per Kalėdas juos matys ir snaigių šokyje, ir raštuotame stikle, ir gerume, apėmusiame širdį, o jos neturintiems tektų paėjėti bažnyčios ar sostinės centro link, kad išvystų jų materializaciją paveiksle, freskoje ar ant statinio Gedimino prospekte. Skulptorius Vaidas Ramoška į pasaulį jų yra paleidęs kelias dešimtis.

Net penki jų pasirinkę Turniškes, kur gyvena Lietuvos prezidentai, ambasadoriai ir šiaip galą su galu suduriantys. Jie ten saugūs, juos sergsti kameros, tvoros ir žemiškieji angelai sargai... Ten niekas nedaužo jiems galvų.

Kitose vietose skulptoriaus baltieji pasiuntiniai, kaip ir gyvieji, patiria ir rūpestį, ir agresiją. Vaidas pasakoja: “Būna, pleistru apklijuoja nudaužtas vietas, kepurę uždeda, šaliku apvynioja, o kiti, specialiai atsineša įrankių, kad juos sutrupinti galėtų. Bet matyt, tie žmonės yra nelaimingi”.

Iš pirmosios jo angelų partijos, gamintos prieš kokius septynerius metus, liko gyvi tik trys, kiti buvo sudaužyti arba išvogti. Kad nudžiovė, jis neišgyvena, sako, matyt, buvo verti. Yra buvę net komiškų situacijų, yra tekę jam nueiti į policiją jų atpažinti. “Labai linksmai prisimenu tą dieną prieš kelerius metus, kai buvome su angelu išgrūsti už Vilniaus universiteto vartų dėl įtarimo, kad jis gali būti teroristų siuntinys. Stovėjau už vartų ir meldžiau sargą, kad įsileistų. Netrukus prie manęs prisijungė gal dvidešimties studentų grupė, prašėme choru. Galų gale, kai sargas sužinojo iš aukščiau, kad iš tiesų tai dovana, įleido, tada visi plojo, šoko ir dainavo”. Angelas iki šiol rymo universiteto kiemelyje, - tai vienas pirmųjų V.Ramoškos kurtų angelų.

Jo studijoje Tolučių kaime Ukmergės rajone dabar trys angelai, du restauruoti, vienas ne, šiam buvo sutrupinta galva. Vienas pirmųjų, autoriui brangiausias, kuriam pavyko išlikti beveik nesužalotam, po restauracijos kelsis į Anykščius, Angelų muziejų. Namie nebeliks nė vieno, bet Vaidas džiaugiasi, kad jis bus priglaustas moderniame muziejuje. Arčiausia bus tik skulptūrėlė, įkurdinta Želvos miestelyje, kur jis baigė vidurinę. Jai nudaužtas sparnas, buvo nutraukta galva, bet rūpestingi žmonės grąžino ją į vietą.

Nuo pusmetrio iki trijų metrų aukščio marmurinių angelų Vaidas yra padaręs tris, daugiau kaip penkiasdešimt - iš putplasčio. Jie išsisėjo po pasaulį. Vienas Rygoje, kitas Taline, Peterburge, Varšuvoje, Liublianoje, Lisabonoje. Dubline, Liuksemburge... Net mokslo šventovėje Harvarde, vieno profesoriaus namuose. Vienas baltasis pasiuntinys, jo žiniomis, buvo nutūpęs Milane ant Karalių rūmų atbrailos, teatre “La Scala”, kažkas yra pastebėjęs jo pavidalą Romoje, Danijoje, JAV. Kai kuriuos į įvairius miestus nulydi pats kūrėjas, kai kuriuos išsivežioja užsakovai. 2008 metais Lietuvos alpinistai, kopdami į Daulagirio viršukalnę Himalajuose, yra jį užnešę ir palikę penkių kilometrų aukštyje esančioje stovykloje.

“Angeliukai ne šiaip gimsta, aš juos darau kaip vaikus, kuriuos pamatau gatvėje ar kur kitur: nuskriaustus, liūdnus, keistus, ir įsidėmiu, - sako V.Ramoška. -  Kartais suteikiu jiems net nebejauno žmogaus bruožų. Angelų tema aprėpia labai daug - nuo kosmonauto ar ateivio iki mistinių sparnuotųjų būtybių. Jų aptinkama kone kiekvienoje kultūroje, vadinasi, kažkas kažkada juos buvo matęs arba pats juos susikūręs kaip svajonės įvaizdį”.

Prieš Kalėdas dešimt V.Ramoškos dangaus pasiuntinių papildė sostinės angeliukų šeimą.

 

Parengta pagal "Respublikos" priedą "Julius/Brigita"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s