respublika.lt

Trijų karalių dieną Rašytojų klube pažirs premijos

(0)
Publikuota: 2017 sausio 06 12:47:27, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Poetas Donaldas Kajokas. Redakcijos archyvo nuotr.

Sausio 6-ąją, Trijų karalių dieną, Rašytojų klube bus įteiktos dvi premijos - Lietuvos rašytojų sąjungos bei Lietuvos meno kūrėjų asociacijos.

 

26-oji Rašytojų sąjungos premija skirta poetei Giedrei Kazlauskaitei, už naujausią eilėraščių rinkinį „Singerstraum". Taip jau sutapo, kad Meno kūrėjų asociacijos premiją pelnė taip pat poetas - Donaldas Kajokas, už eilėraščių knygą „Apie vandenis, medžius ir vėjus".

G. Kazlauskaitė (g. 1980) yra išleidusi eilėraščių rinkinius „Heterų dainos", „Meninos". Jos poezija - „premijinė". 2009 m. už eilėraščių rinkinį „Heterų dainos" autorė pelnė Jaunojo jotvingio premiją, o 2015 m., už eilėraščių rinkinį „Meninos" - Jurgos Ivanauskaitės premiją. Ir štai trečioji - Lietuvos rašytojų sąjungos premija - paskirta už eilėraščių rinkinį „Singerstraum". Ir tai dar ne viskas - 2016 m. ši knyga nominuota Metų knygos rinkimuose poezijos kategorijoje, o festivalyje „Panevėžio literatūrinė žiema" poetei įteikta savivaldybės mero premija „už tikros išpažintinės poezijos ir tikros išpažintinės poetės galią".

G. Kazlauskaitė 2004 m. baigė lietuvių filologijos bakalauro, 2007 m. - lietuvių literatūros magistro studijas Vilniaus universitete. Ji aktyviai dalyvauja literatūriniame ir visuomeniniame gyvenime. Dirbo knygyne, bendradarbiavo jau uždarytuose žurnaluose jaunimui „Lux", „Bitutė", internetiniame dienraštyje „Bernardinai.lt", „Verslo žiniose", LRT, katalikų radijuje „Mažoji studija". Nuo 2010 m. - savaitraščio „Šiaurės Atėnai" redaktorė.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premijos laureatas poetas, eseistas, prozininkas D. Kajokas (g. 1953) yra išleidęs kelioliką knygų. D. Kajoko kūryba įvertinta daugeliu Lietuvos literatūrinių premijų, išversta į bemaž dvi dešimtis pasaulio kalbų, įtraukta į moksleivių ir studentų mokslo programas, cituojama moksliniuose straipsniuose. Apie jo poeziją, eseistiką ir romanus rašomi magistro darbai.

Rašytojas dalyvavo kūrybos skaitymuose Lenkijoje, Ukrainoje, Airijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje, Gruzijoje, Liuksemburge, JAV. Išvertė ne vienos šalies poezijos ir prozos kūrinių, filosofinių tekstų.

Įdomu tai, kad į literatūrą D. Kajokas įžengė ne iš Filologijos fakulteto lietuvių kalbos ir literatūros studijų. 1971-1975 m. jis studijavo Kauno kūno kultūros institute (dabar Lietuvos sporto universitetas). Dirbo Kauno vaikų sporto mokykloje sportinės gimnastikos treneriu, paskui trumpą laiką - Turistų klubo instruktoriumi ir Greitosios medicinos pagalbos sanitaru. 1977-1980 m. dirbo Literatūros muziejuje vyriausiojo mokslinio bendradarbio pareigose, o 1981-1989 m. Kauno radijo matavimų technikos mokslinio tyrimo instituto katilinėje chemijos laborantu.

Nuo 1989-ųjų pradėjo dirbti tuomet labai populiaraus „Nemuno" žurnalo skyriaus redaktoriumi. Žurnalui tapus savaitraščiu, iki pat 2012 metų dirbo jame vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoju.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s