respublika.lt

Trakų salos pilyje - renginys Vytautui Didžiajam atminti

(0)
Publikuota: 2018 spalio 26 08:55:03, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Rimvydas Petrauskas. Eltos nuotr.

Penktadienį Trakų salos pilies Didžiojoje menėje vyks kasmetis renginys, skirtas Vytautui Didžiajam atminti. Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Rimvydas Petrauskas skaitys pranešimą „Kristaus apaštalas ir Marijos riteris: didžiojo kunigaikščio Vytauto bažnytinės fundacijos“. Meninėje renginio dalyje - Trakų meno mokyklos mokinių ir mokytojų koncertas. Vėliau, pasak Trakų istorijos muziejaus, bus atidaryta nauja ekspozicinė erdvė, įrengta aukščiausiame pilies bokšte-donžone, kur, manoma, buvo pilies koplyčia.

 

Vytautas Didysis gimė Senuosiuose Trakuose apie 1350 m. Pasistatęs Viduramžių Europos standartus atitinkančią Trakų salos pilį, valdovas čia dažniausiai ir reziduodavo. Iš čia siuntė laiškus, čia priimdavo užsienio pasiuntinybes, čia kūrė valstybinės reikšmės planus. Pilis ir miestas klestėjo. Pasak Trakų istorijos muziejaus pranešimo, 1430 m. spalio 27 d. šioje pilyje Vytautas Didysis mirė, taip ir nesulaukęs vainikavimo Lietuvos karaliumi.

1430 m. Šventosios Romos karaliaus Zigmanto Liuksemburgiečio parengtame karūnaciniame dokumente Vytautas vadinamas „Viešpaties apaštalu“ (lot. apostolus Domini). Už kokius nuopelnus didysis kunigaikštis taip skambiai vadinamas? Kas žinoma apie jo fundacinę veiklą ir asmeninį pamaldumą? Ar tikrai jis kelis kartus keitė konfesiją ir kas sakoma jo testamentiniame paskutinės valios pareiškime? Šiuos klausimus renginio metu kels ir analizuos prof. dr. R. Petrauskas.

Viduramžių valdovų pavyzdžiu Vytautas Didysis Trakų salos pilyje buvo įsteigęs dvaro koplyčią. Visos aplinkybės liudija, kad koplyčia buvo salos pilies pagrindinio bokšto - donžono penktame aukšte, kur buvo rasti sieninės tapybos ir žvaigždinių skliautų fragmentai. Tikslesnių ikonografinių ar istoriografinių žinių apie koplyčią nėra, bet ją rekonstruoti buvo galima pagal to laikmečio pilių koplyčių pavyzdžius. Menamo altoriaus vietoje eksponuojamas tapytojo prof. Giedriaus Kazimierėno sukurtas poliptikas „Pieta“.

„Vytauto koplyčią Trakų pilies bokšte suvokiu kaip sakralią vietą, - sako prof. G. Kazimierėnas. - Pasirinkau dramatišką biblinį motyvą - pietą, kuris atspindi ne tik Vytauto gyvenimo pabaigos dramą, bet ir susišaukia su dabarties Lietuvos sudėtinga situacija, kai vis dar sprendžiame išlikimo pasaulyje problemas“.

Koplyčios interjerą kūrė dailininkė Liuda Stankevičienė, atlikusi sieninės tapybos darbus, vitražistas Nerijus Baublys, medžio drožėjas, dailininkas Virginijus Stančikas, kalvis Vytautas Šliamka.

Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s