respublika.lt

Šv.Kormorano šešėlinio humoro klubas į Keistuolių sugrąžina intelektualią tautinę satyrą

(0)
Publikuota: 2016 gruodžio 02 08:56:22, Agnė VIDUGIRYTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Šv.Kormorano šešėlinio humoro klubas į Keistuolių teatrą sugrąžina intelektualią tautinę satyrą. Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Prieš daugiau nei 25 metus susibūrusi intymi vyrų trupė skelbia naujieną: į Keistuolių teatro sceną parskrenda nepelnytai paniekintas ir nesuprastas, ornitologų puse lūpų labiausiai šmeižiamu paukščiu vadinamas Lietuvos nacionalinis skraiduolis - šviežias, švarus ir netgi šiek tiek šventas „šv. Kormoranas“ su savo šešėlinio humoro klubu.

 

Šimtą metų emigracijoje praleidęs ir pagaliau lietuviškoje ekosistemoje vietą susigrąžinęs kormoranas - ypatingas ir kompromisų neieškantis paukštis: jis neria gilia  ir ištraukia net labiausiai pasislėpusią šaknį, taip pat pasižymi ir tuo, kad nepersistengia tausodamas savo gyvenamąją teritoriją. Būtent tokie žiūrovus pasitinka Keistuolių teatro senbuviai, kritiškai žvelgiantys į aplinką ir vietoj tiesmukų juokų pasirenkantys „šešėlinį“ humorą, priverčiantį žiūrovų vaizduotę dirbti visu pajėgumu.

Į vienintelį itin uždaro Šv.Kormorano šešėlinio humoro klubo atvirą posėdį-atsivėrimą kviečiantys klubo nariai (aktoriai R.Aleksaitis, D.Miniotas, A.Kaniava, D.Auželis ir A.Giniotis) žada vieną vienintelį kartą pasirodyti be jokių kaukių ir pristatyti geriausias žanro tradicijas išlaikantį įvykį „Paskalos ir padavimai“. Kelis dešimtmečius intelektualiu tautosakos, lietuviškų klasikų ir estrados elementų pripildytu humoru garsėjantys vyrai gerbėjus ir pirmąsyk užklydusius smalsuolius žada nudžiuginti klasikų perdirbiniu - kulinarine drama „Sigutė“ - ir pristatyti pamatinį lietuvių tautos epą „Gedimino sapnas, arba Šioje šalyje nėra vietos senukams“. „Patyrinėję istorinius šaltinius suradome, kad šis epas mums žinomas įvairių perdirbinių pavidalu, tačiau niekas nenumano, kaip buvo iš tikrųjų, - o buvo gerokai įdomiau. Istorijos esmė - ne pats Vilniaus įkūrimas: tai tebuvo šalutinis produktas, kuris mūsų dienomis tapo pats svarbiausias.

Mes nusprendėme papasakoti istoriją tokią, kokia ji buvo, o kadangi šios istorijos herojų šaknys siekia majų imperiją, muzikiniu „Gedimino sapno“ sprendimu tapo meksikietiška muzika“, - intriguoja vienas iš klubo narių D.Miniotas ir žada toliau tęsti intymios vyrų trupės gerbėjams puikiai pažįstamą iliustruoto muzikinio pasakojimo tradiciją. Į šalį metę fortepijoną ir žiūrovų širdis užkariauti meksikietiškais ritmais pasiryžę „šv.Kormorano“ kūrėjai supažindins žiūrovus su majų bardais bei legendomis ir atskleis pirmojo Lietuvos parbėgėlio Lizdeikos istoriją. Visa tai - dar ne pabaiga: paslapties atskleisti nepanorę teatralai pristatys ir patį naujausią savo eksperimentą, peržengiantį bet kokius iki šiol žiūrovams matytus žanrus.

Plunksnas pakeitę paukščiai į gimtąjį Keistuolių teatro lizdą parskrenda jau gruodžio 14 dieną 19 valandą.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s