respublika.lt

Švęsime su K.Donelaičio atminimu

(0)
Publikuota: 2014 gegužės 07 08:54:36, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga trečiadienį Prezidentūros kieme rengiamas koncertas "Donelaitis - Lietuvai, Lietuva - Donelaičiui", skirtas Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms.

Koncerto metu nuskambės aštuoni šiemet parašyti šiandieninių lietuvių kompozitorių kūriniai, gimę apmąsčius K. Donelaičio paveldą ir perteikiant savo įspūdžius naujomis išraiškos priemonėmis. Vidmantas Bartulis, Justė Janulytė, Linas Rimša, Giedrius Svilainis, Anatolijus Šenderovas, Jonas Tamulionis, Mindaugas Urbaitis ir Laimutis Vilkončius savo chorinėse kompozicijose naujai perskaitė ir savaip išgirdo K. Donelaitį - ne vien kaip "Metų" autorių, bet ir kaip Antonijaus Vivaldžio amžininką, laiškų autorių ar hegzametrinio repo įkvėpėją. Šie kūriniai balandžio mėnesį buvo pristatyti ir Kaliningrado filharmonijos klausytojams.

Renginyje Prezidentūros kieme muzikos programą, kurią parengė Valstybinis choras "Vilnius" (meno vadovas ir dirigentas Povilas Gylys, vadovas Vladas Bagdonas), ansamblis "Giunter Percussion" ir Varinių pučiamųjų ansamblis, papildys aktoriaus Mariaus Jampolskio skaitoma Donelaičio ir kitų lietuvių autorių poezija, o kompozitorius V. Bartulis prisidės prie savojo kūrinio "hegzametrinio repo" atlikimo.

Renginio metu taip pat tradiciškai bus skelbiamas 2014 metų Kalbos premijos laureatas. Nuo 2004 metų kasmet už reikšmingą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms, institucijoms teikiama premija įamžina žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873-1945) atminimą. Premijos dydis - 20 tūkstančių litų.

Minint 300-ąsias lietuvių literatūros pradininko gimimo metines, 2014-ieji Lietuvoje yra paskelbti K. Donelaičio metais.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s