respublika.lt

„Suvartukas“ - tai ne tik istorija

(0)
Publikuota: 2014 rugpjūčio 10 09:10:31, Daiva Gramalienė, Danutė Ardavičienė
×
nuotr. 4 nuotr.
Jaunieji suvartukiečiai

„Sukasi Plungėje, Lietuvoje ir po šalis plačiausias. Šoka, groja, dainuoja „Suvartukas“.

 

Apie Lietuvą, apie Plungę, apie Tėvynės žmones“, -1997 m. rašė Plungės laikraštis „Žemaitis“.

Tai įdomus ir neblėstantis meno projektas, kaip šiandien sakytume ir apie „Suvartuką“, ir apie jį kūrusią ilgametę vadovę Danutę Radvilavičienę, ir apie jos įpėdinę Iloną Baltikauskaitę, vokalinės grupės vadovus, liaudies instrumentų orkestrą, kurie garsina Lietuvą ir Plungę jau 65 metus.

Legendinio „Suvartuko“ pradžia - 1947 m., kai bandyta suburti tautinių šokių ratelį. Šio kolektyvo pakilimas prasidėjo 1957 m., kai jam ėmė vadovauti Danutė Radvilavičienė. Sunkūs buvo pokario metai, bet kolektyvo jaunystė nugalėjo: šokėjos pačios siuvosi drabužius, pynėsi karūnas.

Vartai į pasaulį atsivėrė 1959 m., kai „Suvartukas“ respublikinėje kaimo meno saviveiklos apžiūroje tapo laureatu. Simboliška, kad baigiamajame koncerte Filharmonijos salėje jie šoko J.Lingio sukurtą šokį „Suvartukas“, o 1967 m. šis vardas buvo suteiktas jų kolektyvui.

Prasidėjo didžiosios „Suvartuko“ kelionės po pasaulį: 1963 m.- Estijos šokių šventė, 1967 m.- Čekoslovakijos jaunimo festivalis, 1975 m. - koncertai Lenkijoje, Vokietijoje.

„Suvartuko“ laimėjimai - tai ir gabios kūrybingos vadovės Danutės Radvilavičienės nuopelnas. Jaunutė mokytoja vadovavo ir chorui, ir tautinių šokių rateliui, dramos būreliui, o nuo 1957 m. visą širdį atidavė „Suvartukui“. Šio kolektyvo dėka visa Plungė vos ne giminėmis tapo. „Reto plungiškio šeimoje nėra jos nario, giminaičio arba bent draugo, kuris būtų nešokęs, negrojęs ar nedainavęs „Suvartuke“, o D.Radvilavičienės nevadinęs mokytoja“, - rašo žurnalistė Donata Bartkutė.

Ilgas ir sudėtingas kelias, kurį nuėjo kolektyvas, vadovaujamas atkaklios, darbščios ir kūrybingos autorės, kol tapo vienu geriausių kolektyvų Lietuvoje. Didžiausi laimėjimai:

1960, 1965 m. - 1 vieta respublikinių dainų švenčių konkursuose.

1967 m. kolektyvui suteikiamas Liaudies kolektyvo vardas.

1981-1984 - 1 vietos liaudies kolektyvų konkursuose.

1982, 1984 - prizai už geriausią koncerto režisūrą.

1987 m. „Suvartukui“ suteikiamas Nusipelniusio kolektyvo vardas.

D.Radvilavičienė įtemptai dirbo kurdama šokius. Kartu su Pranu Škimeliu sukuria skambų šokį „Kauškutis“, respublikiniame konkurse jis pelnė premiją. Kuriami šokiai, žaidimai: „Op op“, „Riestainiukas“, „Penketukų ratelis“, „Išėjo tėvelis į mišką“, „Ančiukai“, vyresniesiems - „Jaunuolių polka“ „Svirtelė“, pastaroji taip pat pelnė choreografijos premiją.

„Suvartuko“ vadovų sukurti šokiai paplito Lietuvoje - tai „Trepsis“, „Senovinis spacierius“, „Jaunimėlin“ .

„Suvartuko“ šlovę nuo 1979 m. ypač sustiprino P.Škimelio vadovaujami muzikantai. Vėliau kaimo kapelai vadovavo kultūros žymūnas Povilas Budginas, grojo Plungės muzikos mokyklos mokytojai. Suburtas liaudies instrumentų (birbynių, kanklių) orkestras ne tik akompanuoja šokėjams, bet ir paįvairina „Suvartuko“ repertuarą.

Susibūrė vokalinė grupė, jai vadovavo A.Banionis (1981 m. respublikiniame konkurse pripažinta geriausia), vėliau - Stasė Budginienė, Rūta Černeckienė.

„Suvartukas“ išvažinėjo visą pasaulį, pasakodamas apie Lietuvą, apie Žemaitiją: buvo Gruzijoje, Latvijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Bulgarijoje, Portugalijoje, Kuboje, Alžyre ir t.t. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, „Suvartukas“ viešėjo Norvegijoje, dalyvavo Australijos lietuvių dainų šventėje. Padėka už milžinišką darbą vadovei, visam ansambliui būdavo audringi plojimai pasibaigus koncertui, - jie tada juto, kad žiūrovai myli „Suvartuką“.

Didžiausias būrys „Suvartuko“ ansamblyje - šokėjai. Didelis ansamblio vadovės ir vyriausiosios baletmeisterės D.Radvilavičienės nuopelnas, kad net dvidešimt buvusių šokėjų pasirinko choreografijos specialybę: tai Skaistė Idzelevičienė (dabartinė „Žuvėdros“ vadovė), Henrikas Uznys, Genovaitė Simaitytė-Zmailienė, Paulius Gruzdys, Daiva Gailienė, Aušra Kurmytė. Ir šiandien jos darbą „Suvartuke“ tęsianti Ilona Baltikauskaitė. Ji - ir Lietuvos dainų švenčių šokių dienos baletmeisterė, ekspertė-konsultantė Telšių apskričiai, šokių autorė, pirmos kvalifikacinės klasės kultūros ir meno darbuotoja.

Plungėje tapo gražia tradicija kas penkeri metai rengti „Suvartuko“ jubiliejinius koncertus, juose sukasi pusė visų kartų plungiškių. Šiais metais minimas 65-metis. Kolektyvui jau daugiau kaip 20 metų vadovauja Ilona Baltikauskaitė. Jai vadovaujant ansamblis parvežė į Plungę aukščiausią mėgėjų meno įvertinimą - „Aukso paukštę 2010“ ir nominaciją „2010 metų geriausia liaudies šokių grupė ir vadovas“. Šiais metais ji nominuota Plungės garbės ženklu.

„Suvartuke“ sukasi ir vaikai - tai „Mažasis Suvartukas“, jau atšventęs savo gyvavimo dešimtmetį, tęsia liaudiškų šokių tradicijas, dalyvauja dainų šventėse, užsienio folkloro festivaliuose. Lankėsi Jungtinėje Karalystėje, Graikijoje, Italijoje, kaimyninėse šalyse ir kt.

„Suvartukas“ sukasi toliau. Plungiškiai linki: sukis, „Suvartuk“, tu reikalingas, mylimas ir esi patikimose rankose.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s