respublika.lt

Stiklas liejosi džiazo ritmu

(0)
Publikuota: 2016 rugpjūčio 27 09:04:12, Jaunius POCIUS, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 7 nuotr.
Meistriškumą demonstruoja čekai Petras Kuchta ir Ivas Stodola. Jauniaus Pociaus nuotr.

„Sveiki atvykę į stiklo pragarą“,- toks užrašas pasitinka visus, šią savaitę panorusius pamatyti, kaip gimsta nuostabūs stiklo stebuklai panevėžiečio stiklo menininko Remigijaus Kriuko studijoje „Glasremis“.

 

Panevėžys tampa tikra menininkų Meka. Tik prieš mėnesį miestas išlydėjo tarptautinio keramikų simpoziumo dalyvius, o šią savaitę Aukštaitijos sostinė jau sveikino tarptautinį meninio stiklo simpoziumą „Glass Jazz“.

Dalyvavęs beveik keturiasdešimtyje panašių simpoziumų įvairiose šalyse ir suradęs daugybę draugų, pripažintas stiklo menininkas R.Kriukas ilgai puoselėjo svajonę bičiulius sukviesti į savo miestą. Tokia galimybė atsirado, kai jis įkūrė savo studiją „Glasremis“ su ekspozicijos salėmis miesto pakraštyje, Skaistakalnio parko pašonėje.

Pamatus šiam renginiui padėjo prieš porą metų surengtas pirmasis stiklo meistrų susitikimas. Šis simpoziumas buvo vienas ryškiausių akcentų, įrauktų į 2014-ųjų kultūros sostinės renginių programą. Tada išsiskirstydami menininkai vylėsi, kad toks jų susitikimas nebus paskutinis. Juolab kad niekas negalėjo patvirtinti kur nors girdėjęs apie renginį, kuriame meninio stiklo kūrimo procesą taip idealiai papildytų čia pat gyvai atliekamas džiazas.

Tad šiemet R.Kriukas vėl nusprendė surengti šventę miestiečių akims ir sielai. Į simpoziumą iš šešiolikos šalių susirinko trys dešimtys stiklo meistrų, atsiveždami skirtingas tradicijas, technikas. Ir patirtį - mat jauniausiam svečiui - 27-eri, o vyriausiam - beveik 80.

Visą savaitę „Glasremis“ studijoje menininkai bandė savo vizijas įkūnyti stikle. Visą tą laiką kūrybos proceso akimirkas gaudė didelis būrys fotografų, o vyksmą stebėti galėjo kiekvienas, kuriam rūpi praskleisti stiklo paslaptį. Tokių atsirado daugybė. Per oficialų simpoziumo atidarymą antradienio vakarą „Glasremio“ studija sunkiai sutalpino smalsuolius. Lydymo krosnių skleidžiamame karštyje į stiklo masės formavimo, klijavimo ir karpymo subtilybes jie gilinosi stebėtinai kantriai. Stebint, atrodo, monotonišką veiksmą, kai kūrėjas vis paaugindamas kažkelintą kartą į krosnį grūda švytintį stiklo luitą, laikas neprailgo. Kūrybos procesą idealiai papildė džiazo melodijos, kurias atliko puikus klavišininko Rimanto Bagdono, būgnininko Arvydo Jofės ir lūpine armonikėle improvizavusio Kęstučio Švitros trio.

Geras R.Kriuko bičiulis Ivas Stodola, atvykęs iš Čekijos, Novy Boro miesto, džiaugėsi simpoziumu sakydamas, kad kiekvienas panašus renginys - laukiama ir neįkainojama patirtis menininkui. „Kur kitur, jei ne čia sutiksi tiek bendraminčių ir pamatysi, ką jie sugeba. O geras džiazas labai tinka: juk jame, kaip ir dirbant su stiklu, galima daug improvizuoti. Jis išlaisvina, skatina mąstyti netradiciškai, eksperimentuoti. Tai puikus sumanymas“, - įspūdžiais dalijosi šalies, kuri nuo seno garsėjo meninio stiklo apdirbimo tradicijomis, atstovas.

Kad Panevėžyje vyksta stiklo šventė, panevėžiečiai gali sužinoti apsilankę „Galerijoje XX“, kur veikia pirmojo simpoziumo „Glass Jazz 2014“ dalyvių darbų paroda. O šiųmečio renginio dalyvis, beje, savo giminės šaknų radęs Kupiškyje, izraelietis Luisas Sakalovskis meninio stiklo ir tapybos kūrinius eksponuoja šio miesto etnografijos muziejuje.

Tai, ką sukūrė simpoziumo dalyviai, galima bus išvysti miesto Dailės galerijoje nuo rugsėjo 30 d.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s