respublika.lt

Spektakliui akademijoje per ankšta

(0)
Publikuota: 2010 balandžio 13 09:53:18, Gintarė ŠATKAUSKAITĖ, “Respublikos” žurnalistė
×

Neturime Lietuvoje nei naftos, nei geležies rūdų, nei kitų vertingų iškasenų. Tad pagrindinis mūsų šalies resursas turėtų būti žmogus, įsitikinęs aktorius ir režisierius Sakalas Uždavinys.

Dvasinė akcija

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) vaidybą dėstantis menininkas su savo studentais pristato spektaklį “Erdvė tarp mūsų”, kuriuo prabyla apie šiuolaikinio pasaulio aktualijas.

Spektaklyje jaunieji atlikėjai koncentruojasi į artimos sielos ir gyvenimo pilnatvės paieškas. “Mes taip Dievulio sukurti - visiems reikalingas artimas žmogus, - šypsodamasis sakė S.Uždavinys. - Bet paradoksas toks, kad artimą žmogų mes dažniausiai ir skaudžiausiai kankiname. Pateikiame jam neįmanomus reikalavimus, stengiamės kontroliuoti, primesti savo matymą, supratimą. Žmonių santykiai - neišsemiama ir nepabostanti tema”.

Spektaklis “Erdvė tarp mūsų” S.Uždaviniui ir jo studentams - kaip dvasinė akcija. “Jaunimui, kuris pasirinko studijas Lietuvoje, jau paminklą reikia pastatyti. Mokslas brangus, sąlygos mokytis laukinės. Lengviausia būtų pasiimti saują akmenų ir eiti prie Seimo langų daužyti. Mes pasirinkome kitą būdą - meninį eksperimentą, kuriuo norime įrodyti, kad dar yra šviežių galvų šioje žemelėje. Ne visi išvažiavo į airijas”, - šyptelėjo režisierius.

Pranoko lūkesčius

S.Uždavinys pats išvertė iš Amerikos parsivežtą savo bičiulio dramaturgo Džeisono Patriko Roterio (Jason Patric Rothery) pjesę “The Space Between Us”. Spektaklį pagal šį veikalą kūrė aštuoni LMTA trečio kurso Dainavimo katedros studentai. “Vaidyba nėra jų tiesioginė disciplina. Mano tikslas buvo leisti jiems suprasti, kad scenoje nėra neįmanomų dalykų”, - sakė režisierius.

Iššūkį studentai priėmė. Kaip baigiamasis vaidybos egzamino pasirodymas pristatytas spektaklis pranoko akademijos bendruomenės lūkesčius. Spektaklį buvo nutarta perkelti į viešąją erdvę. Šią savaitę perspektyvių studentų darbą pamatys Vilniaus “Menų spaustuvės” žiūrovai.

“Per 10 paskutinių metų neprisimenu tokio atvejo, kad jaunieji dainininkai su draminiu spektakliu pasirodytų plačiajai auditorijai. Tai labai sveikintinas įvykis”, - teigė LMTA Teatro ir kino fakulteto dekanas doc. Algis Mažeika.

Nežiūrima į ateitį

Režisieriui S.Uždaviniui apmaudu, kad talentingas jaunimas Lietuvoje nėra vertinamas. Jo manymu, jaunų kūrėjų ir atlikėjų saviraiškos skatinimui ir pasirodymams nėra skiriama pakankamai dėmesio.

“Blaiviai mąstantis valstybės ateities kūrėjas turėtų investuoti į žmogų, į žmogiškuosius išteklius - švietimą, kultūrą, mokslinius tyrimus. Deja, šios sritys visiškai apleistos. Būtų naivu tikėtis, kad įvyks stebuklas ir staiga gausime milžiniškos erdvės teatrą studentams. Bet norėtųsi matyti bent jau užuomazgas valstybinio mąstymo, kuris remtųsi tuo, kad žmogus šioje valstybėje yra turtas. Mes nesame Kinija, kur milijonas šen, milijonas ten iš principo nieko nereiškia. Dabar mūsų valstybė elgiasi kaip tik taip”, - apgailestavo S.Uždavinys.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s