respublika.lt

Spektaklio „Terapijos“ premjeroje - nesumeluotos moterų istorijos

(0)
Publikuota: 2017 kovo 08 15:13:23, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Kirilas Glušajevas. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Režisierius Kirilas Glušajevas ir būrys aktorių kovo 11-12 dienomis OKT/Vilniaus miesto teatre pristatys spektaklio "Terapijos" premjerą.

 

Kas dedasi moters galvoje, kuomet tenka išgirsti netikėtą gydytojo diagnozę? Kaip visa tai pasakyti artimiausiems žmonėms? Kas laukia po to? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojo jauna dramaturgė Birutė Kapustinskaitė.

Scenoje pirmą kartą kartu - žinomos Lietuvos teatro aktorės Nelė Savičenko, Rasa Samuolytė, Viktorija Kuodytė, Aldona Vilutytė, Oneida Kunsunga, Severina Špakovska, Virginija Kuklytė, Dovilė Kundrotaitė ir Gintarė Latvėnaitė. Skirtingų teatrinių mokyklų atstovės pasakoja apie uždarą moterų gyvenimą ligoninės koridoriuose, į kurį galima patekti ne kiekvienam, bet patekus - norisi ir verkti, ir juoktis iki ašarų.

"Pusę metų praktiškai gyvenau vienoje iš tokių ligoninės palatų lankydama savo mamą. Dar būnant palatoje sakiau mamai, kad būtinai reikės apie tai rašyti pjesę, nes čia toks gyvenimas vyksta! Norėjosi tai fiksuoti, bet ne dramatizuojant, o išlaikant humorą ir šviesą, ko chemoterapijos palatose daugiau, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio", - sakė pjesės autorė B. Kapustinskaitė.

Dramaturgė pjesę rašė "New Baltic Drama" festivalyje Latvijoje, vėliau ją pristatė tarptautinėje moterų dramaturgių konferencijoje Pietų Afrikos Respublikoje. Trečias žingsnis buvo žengtas praėjusį sezoną, kuomet ji kartu su aktorėmis pristatė "Terapijų" skaitymą ir diskusiją. Autorė, dar rašydama pjesę, buvo įsitikinusi, kad vaidmenis turi kurti būtent šios aktorės.

"Norėjosi išbandyti tokį darbo principą, kai, dar rašant pjesę, susitinki su aktorėmis. Dramaturgui būti su savimi sveika tik iki tam tikros ribos. Kažkuriuo metu personažams reikia išlįsti į dienos šviesą, pasižiūrėti, ar scenos tikrai veikia. Nebuvo dvejonių, kad tai turi būti šios aktorės, buvo tik nerimas, kad nesutiks", - pasakojo B. Kapustinskaitė.

Režisierius K. Glušajevas buvo vienas iš tų, kurie matė "Terapijų" skaitymą praėjusį sezoną ir aktyviai dalyvavo diskusijoje po jo. Jį sudomino pjesėje juntamas tikrumo jausmas, kurio nesinori užgožti režisūriniais sprendimais.

"Pjesėje mane patraukė nuoširdumas. Dramaturgė žinojo kontekstą - tai suteikė tikrumo pojūtį, dialogo aštrumą ir humoro. Priemonių minimalistiškumas ir geros aktorės dar skaitymo metu privertė patį prisiminti savo patirtis ir keliauti vaizduotės koridoriais. Norisi išlaikyti tą nepretenzingumą, taip paliekant kuo daugiau vietos aktorėms, tekstui ir dialogui", - pasakojo K. Glušajevas.

Tikrumo jausmas, glūdintis pjesėje, - ne atsitiktinumas. Rašydama "Terapijas", dramaturgė intensyviai bendradarbiavo su onkopsichologais - specialistais, padedančiais žmonėms nepalūžti akistatoje su onkologine liga. Pasak onkopsichologų, dažnai didesnės pagalbos reikia ne sergantiems, o jų artimiesiems.

"Terapijoms" scenografiją kuria Antanas Dubra. Kostiumų dailininkė - Marija Zalensaitė. Kompozitoriai - Tomas Stirna ir Ignas Juzokas. Vaizdo instaliacijas kuria Vismantė Ruzgaitė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s