respublika.lt

Smiltynėje naujai atgimė „Metai“

(0)
Publikuota: 2014 birželio 30 08:40:04, Emilija GAIVENYTĖ, VE.lt
×

K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimas šįkart persikėlė į Smiltynę. Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras parengė folkloro spektaklį "Jau saulelė", kuris buvo sukurtas pagal K. Donelaičio poemą "Metai", ir pristatė jį miesto gyventojams bei atvykusiems poilsiautojams.

Šis spektaklis jau buvo pastatytas prieš dešimt metų ir rodomas žiūrovams, tačiau laikui bėgant liko užmarštyje. Artėjant K. Donelaičio jubiliejui, Etnokultūros centras pasiūlė jį atgaivinti ir gavo paramą iš Klaipėdos miesto savivaldybės.

Dviejų dalių – "Pavasario linksmybės"ir "Vasaros darbai" – vaidinimą atlieka Klaipėdos Etnokultūros centro folkloro kolektyvai "Alka" ir "Vorusnėlė". Anot spektaklio scenarijaus autorės, režisierės Dalios Kiseliūnaitės, su dvejomis skirtingomis mėgėjų grupėmis dirbti sunku, nors su dauguma aktorių jau tekę bendradarbiauti ir anksčiau. "Kai kurios damos, kurios dabar vaidina mamas, prieš 10 metų buvo mergaičių vaidmenyje", – pasakojo kūrėja.

Įamžinti K. Donelaitį ir padaryti taip, kad žiūrovas pajustų Mažosios Lietuvos dvasią, suprasdamas K. Donelaičio kūrybą – svarbiausias spektaklio tikslas. "Kūrinys "Metai" yra iki šiol nepralenktas lietuvių literatūroje. Tai suvokdami, labai atsakingai žiūrėjome į tekstą, į jo idėjas, kurias galima pasakyti trimis žodžiais: Dievas, gamta ir žmogus. Ši neišardoma trejybė yra mūsų spektaklio pagrindas", – teigė režisierė.

Smiltynėje prieš pat spektaklio pradžią prapliupęs lietus organizatoriams nepatogumų nesukėlė. Naujai įrengtame lauko amfiteatre planuotas rengti vaidinimas buvo perkeltas į uždarą salę. D. Kiseliūnaitė sakėsi visai dėl to nesutrikusi ir pabrėžė, jog lietus yra natūrali metų kaitos dalis, tai savo poemoje nurodė ir pats K. Donelaitis. Pasak jos, nelaukti oro pasikeitimai tik sustiprina vaidinimu atvertą patyrimą.

"Jau saulelė" matytinas ir ateityje: režisierė planuoja su kolektyvais vykti ten, iš kur bus gauti kvietimai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s